بـــعد از پــــیــروزی شـــــیرین پرسپولیس مقابل السد در دور رفت نیمه‌نهایی لیگ قهرمانان آسیا، برخی معتقد بودند پرسپولیس و برانکو با همان تاکتیک کی‌روش و تیم ملی موفق شدند السد را شکست بدهند و این در حالی است که از کی‌روش انتقاد می‌شود و از تیم برانکو تمجید. البته در این خصوص باید پای صحبت کارشناسان و اهالی فن نشست تا به درستی قضاوت کنند. گفت‌وگوی «فرهیختگان» با جلال چراغپور ازجمله کارشناسان قدیمی فوتبال را در ادامه می‌خوانید.

 

بعد از پیروزی مقابل السد برخی انتقاد داشتند که پرسپولیس با همان شیوه‌ای که تیم ملی و کی‌روش بازی می‌کنند موفق شد این تیم قطری را شکست بدهد. نظر شما چیست؟

در فوتبال ما چیزی به نام استراتژی، نقشه بازی و سازماندهی درون تیم داریم که همه اینها دروس کلاسیک فوتبال است. در این بین استراتژی مانند ظرف بزرگی است که نقشه بازی و سازماندهی درون تیمی درون آن قرار می‌گیرد. البته خود استراتژی فقط روی کاغذ است و برای اجرا و تحققش باید با موزاییک‌هایی که با همان نقشه و سازماندهی هستند کاشی‌کاری شود.

پس این مقایسه درست نیست؟

باید ببینیم این حرف علمی هست یا خیر؛ که نیست، چون استراتژی در یک بازی آن هم با تیمی مانند السد که یک تیم پاس‌محور است کاملا متفاوت با بازی‌های تیم‌های دیگر است. این تیم بازیکنی مانند ژاوی دارد که در 38سالگی تکیه‌گاه تیمش برای حمله و نتیجه‌گیری است. وقتی تیمی بازیکنی مثل ژاوی دارد فریاد می‌زند که پاس‌محور است در این شرایط شما باید تیم‌تان را طوری هدایت کنید که تمام راه‌های نفوذ برای ارسال پاس‌های خطرناک حریف بسته شود. حالا فرق نمی‌کند که شما کجای دنیا باشید چون در بازی با این تیم‌ها همین تاکتیک را باید داشته باشید و به اصطلاح جمع بازی کنید. همان‌طور که تمام تیم‌های دنیا مقابل بارسلونا با همین تاکتیک بازی و سعی می‌کنند عمق دفاع خود را ببندند حالا اینکه تقلید کردن نمی‌شود تاکتیک همین است.

نوع دفاعی که در تیم ملی صورت می‌گیرد با دفاعی که در پرسپولیس صورت می‌گیرد، یکی است؟

هم می‌شود بگوییم بله و هم می‌شود بگوییم خیر. وقتی شما با تیمی بازی دارید که در خانه خودش است، پاس‌محور است، به تیم دوم کشورت در دو بازی پنج گل زده و... خب باعث می‌شود که با احتیاط بازی کنید و این چیز عجیبی نیست.

اما خیلی‌ها فوتبال دفاعی را دوست ندارند.

دفاع جزئی از بازی است، چرا با دفاع بد برخورد می‌کنید. مگر همین بلژیک با آن همه ستاره به این صورت بازی نمی‌کرد و ضدحمله نمی‌زد. پس هیچ ایرادی وجود ندارد.

سبک بازی‌ای که پرسپولیس مقابل السد انجام داد از نظر شما خوب بود؟

برای اولین بار بود که در فوتبال ایران شما تیمی را می‌دیدید که بازیکنانش بی‌جهت نمی‌دویدند و این اصلا مساله ساده‌ای نیست. این بازیکنان کاملا برای این تاکتیک آماده بودند و بسیار هم عالی آن را پیاده کردند همیشه بی‌جهت دویدن نشانه خوب بازی کردن نیست و باید حساب‌شده دوید. الان مرتضی تبریزی خیلی زیاد در زمین می‌دود که کار غلطی است اما دیدید که پرسپولیسی‌ها اصلا این‌طور نبودند. آنها بسیار منطقی دویدند، جمع شدند، توپ گرفتند و به بهترین نحو دستورات تاکتیکی برانکو را پیاده کردند.

به نظر شما اگر پرسپولیس کمبود بازیکن نداشت باز هم با همین شیوه بازی می‌کرد و همین نتیجه را می‌گرفت؟

شاید اگر پرسپولیس همه ابزارش را در اختیار داشت این‌طور نتیجه نمی‌گرفت چون آنها می‌خواستند پایاپای بازی کنند و این‌طور به السد می‌باختند. نبود بازیکنان اصلی باعث شد تا پرسپولیس با احتیاط و لایه‌به‌لایه دفاع کند. آنها دوندگی خوبی داشتند و خیلی کم خطا کردند که این خود نکته مهمی است.

خیلی‌ها تاکتیک‌های کی‌روش و برانکو را با هم قیاس می‌کنند آیا این مساله درست است؟

چه اشکالی دارد کی‌روش و برانکو را با هم مقایسه کنیم. مقابل السد برانکو نشان داد با جوان‌ها می‌شود بازی کرد و نتیجه گرفت. این در حالی است که در تیم ملی هشت بازیکن بازنشسته داریم. برانکو نشان داد با دست بسته و کمبود بازیکن هم می‌شود نمایش خوبی داشت. السد تیم بسیار قدرتمندی است و بازی این تیم مقابل پرسپولیس می‌تواند یک نمونه خوب از هوشیاری سرمربی پرسپولیس و استفاده بهینه از جوان‌هایش تلقی شود. شما وقتی به جوان‌ها اعتماد می‌کنید نتیجه می‌گیرید. کی‌روش هم می‌تواند این بازی را ببیند و برای استفاده از جوان‌ها نترسد!

به چه دلیلی می‌گویید که تیم ملی ۸ بازیکن بازنشسته دارد؟

وقتی بازیکنی از اروپا بر می‌گردد و به لیگ خودمان می‌آید یعنی دیگر تمام شده. وقتی معیارهای عضله‌سنجی باشگاه‌های اروپایی بازیکنی را رد می‌کنند یعنی آن بازیکن تمام شده است. الان دژاگه و شجاعی همین شرایط را دارند و واقعا انفجار عضلانی‌شان تمام شده است. کی‌روش بازی پرسپولیس مقابل السد را ببیند و ترسش را بریزد. ببیند که جوان‌هایی داریم که می‌توانند در جام‌ملت‌ها به تیم ملی کمک کنند. اگر قرار باشد ما با همان تیم همیشگی به جام ملت‌ها برویم قطعا مقابل تیم‌های بزرگ آسیا سورپرایز می‌شویم.

به نظر شما بازی برگشت با السد برای پرسپولیس بازی راحتی است و باید این تیم را از الان فینالیست آسیا ببینیم؟

خیر، به نظر من بازی تهران از بازی دوحه خطرناک‌تر است. با توجه به اینکه هر گل السد در تهران دو گل حساب می‌شود، این تیم بسیار خطرناک خواهد بود. آنها استراتژی خود را عوض می‌کنند و بی‌محابا حمله خواهند کرد. اگر السد در قطر مراعات می‌کرد که گل نخورد در تهران دیگر این‌طور نیست و فوق‌العاده خطرناک خواهد بود. در این بین ممکن است یک بی‌احتیاطی، پنالتی، خطا و اخراج کار پرسپولیس را تمام کند پس بعضی از بازیکنان مانند شجاع خلیل‌زاده باید بیشتر حواس‌شان به بازی باشد و کمتر پرخاشگری کنند.

 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.