ولفگانگ ایشینگر، رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ در گفت‌وگو با روزنامه آلمانی ”هانوفرشه آلگماینه تسایتونگ“ درباره دونالد ترامپ، نقش بین‌المللی آلمان و جهانی که به نظر می‌رسد خارج از کنترل می‌شود، سخن گفت. او که در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ به عنوان سفیر آلمان در واشنگتن منصوب شد، می‌گوید سوختن پنتاگون را در آن حادثه از پنجره دفترش می‌دیده است و از آن به عنوان روزی فراموش‌نشدنی یاد می‌کند.

به گفته ایشینگر مردم اکنون جهانی را تجربه می‌کنند که به لحاظ سیاسی "گرفتار شکاف" است. او می‌گوید: این رویه تبعاتی هنگفت و علی‌الخصوص غیر قابل پیش‌بینی به دنبال خواهد داشت.

رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ با اشاره به کتاب جدیدش تحت عنوان "جهان در خطر" به بیان این نکته می‌پردازد که وضعیت جهان هم‌اکنون تا چه میزان خطرناک است. او در گفت‌وگو با این روزنامه آلمانی می‌گوید: خطر غیر طبیعی‌ای مشاهده می‌شود و علت آن پدیده‌های متعددی است. اولین مورد، از دست رفتن اعتماد در سیاست جهانی است. به عنوان نمونه، ژنرال‌های روس به ژنرال‌های آمریکایی اعتمادی ندارند. حتی در اروپا هم اساس اعتماد مختل شده است.    

او افزود: دوما، در فاز کنونی که می‌توان نام "شکست تاریخی" دانست، بسیاری از موقعیت‌های جدی منطقه‌ای و گاهی اوقات نظامی هم‌زمان شده‌اند. کافیست به سوریه یا دریای چین جنوبی یا دونباس در اوکراین یا بحران مهاجران و پناهجویان در اروپا نگاهی بیندازید. بعد می‌رسیم به ترامپ، پوتین، اردوغان‌ و شی جینپینگ و اینکه تمایلات به سمت حاکمیت استبدادی رو به رشد است.

رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ درباره نقش ترامپ در بحران کنونی جهان می‌گوید: او همانند یک تسریع‌دهنده عمل می‌کند. آتش از قبل شعله گرفته بود چون تمام مشکل از زمان روی کار آمدن ترامپ آغاز نشده است. به عنوان مثال درگیری سوریه هفت ساله است و ترامپ تنها دو سال است که وارد کاخ سفید شده است. با این حال رئیس‌جمهوری آمریکا نقش یک آتش‌نشان را ایفا نکرد و با لحن و تصمیماتش همچون یک آتش‌افروز عمل کرد.

ولفگانگ ایشینگر با اشاره به تبعات ریاست جمهوری ترامپ برای آلمان تاکید کرد: تهدیدات دونالد ترامپ برای آلمان زنگ خطر بود. همواره فکر می‌کردیم که سهم عمده‌ای از امنیتمان را می‌توانیم از طریق آمریکا تامین کنیم اما ظاهرا آمریکا نمی‌خواهد دیگر چنین باری را بر دوش بکشد؛ دست‌کم به شکل کنونی و دلایل مالی هم برای آن دارد. بنابراین باید کم‌کم ایستادن روی پای خودمان را بیاموزیم.

او معتقد است اگر اروپایی‌ها در قبال سیاست‌های واشنگتن یک‌صدا عمل کنند، جدی گرفته می‌شوند. ایشینگر به رایزنی موفق اخیر ژان کلود یونکر، رئیس کمیسیون اروپایی بر سر مسائل اقتصادی با ترامپ اشاره کرد. به گفته او اگر انگلیس و فرانسه به عنوان اعضای دائم شورای امنیت و آلمان به عنوان عضو غیر دائم روی مسائل مختلف هم‌صدا باشند، به موفقیت بیشتری می‌رسند. او می‌گوید، هدف بلند مدت کسب یک کرسی اروپایی در شورای امنیت وجود دارد. او این هدف را "بجا" می‌داند.    

رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ درباره عملکرد برلین در دستیابی به این هدف می‌گوید: از اول ژانویه ۲۰۱۹ آلمان کرسی دو ساله عضو غیر دائم در شورای امنیت را می‌گیرد. هیات دائم آلمان در سازمان ملل باید عظمت آلمان را به جهان نشان دهد و بتواند اروپا را در جهان موثرتر کند.  

او درباره اهمیت حفظ روابط با روسیه به‌رغم اختلافات بر سر الحاق شبه جزیره کریمه و تحولات شرق اوکراین  می‌گوید: اهمیت دیپلماسی در چنین مواردی خصوصا در برخورد با دوستان و شرکا و همچنین مخالفان و حتی دشمناس دو چندان می‌شود. در وضعیت کنونی باید به سمت حصول توافق خوب با روسیه حرکت کرد اما متاسفانه همگی ما در جهان غرب در انتقال این پیام به روسیه مبنی بر اینکه با غرب یکپارچه مواجه است، شکست خورده‌ایم. با این حال باید به تلاش‌هایمان ادامه دهیم و درب‌های مذاکره را باز نگه داریم.  

رئیس کنفرانس امنیتی مونیخ در پاسخ به این پرسش که آیا لغو تحریم‌های اقتصادی علیه روسیه معنادار است، گفت: باید این مساله همواره مورد بررسی قرار بگیرد. این تحریم‌ها اکنون معنادار هستند چون در حال حاضر نمی‌توانید مجازاتی برای نقض قوانین بین‌المللی که در مورد کریمه و شرق اوکراین رخ داده و همچنان رخ می‌دهد، پیدا کنید. اگر این مساله را نادیده بگیریم، تنها مجوز نقض‌های بیشتر توافقات بین‌المللی را فراهم کرده‌ایم.  

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.