احمد دستمالچیان در گفت‌وگو با ایلنا، با اشاره به برگزاری سومین نشست سران کشورهای تضمین‌کننده صلح در سوریه گفت: در آستانه سومین نشست اجلاس سران روند آستانه در تهران هستیم که برای بررسی آخرین وضعیت سوریه و ارائه راهبردهای آینده این کشور است. از مهمترین بحث‌هایی که در این نشست انجام می‌شود، نحوه مشارکت گروه‌ها در آینده سوریه و همچنین کلید و مباحث قانون اساسی این کشورها است.

سوریه امروز بسیار آبدیده و قوی‌تر از گذشته است

وی با بیان اینکه در آستانه نشست سران کشورهای تضمین‌کننده صلح در سوریه، این کشور یک تحول بزرگ در ابعاد سیاسی و نظامی را نسبت به چند سال قبل و حتی یک سال گذشته پیدا کرده است، اظهار داشت: تمام مناطق حساس که در سال‌های گذشته در اختیار نیروهای تکفیری بوده، آزاد شده است که شهر مرزی حساس درعا و قنیطره که مسلط به تپه‌های جولان و در مرزهای سرزمین‌های اشغالی از جمله آنها است. این مسائل سوریه را در یک مرتبه بلند و باثبات قرار داده است.

این کارشناس مسائل منطقه با اشاره به وضعیت بشار اسد تصریح کرد: بشار اسد در مرحله سیاسی بیش از گذشته به حاکمیت سیاسی خود ثبات بخشیده و به غیر از یکی، دو منطقه - که در اختیار امریکا، ترکیه و گروه‌های تروریستی است – دیگر مناطق آزاد شده‌اند لذا سوریه امروز بسیار آبدیده و قوی‌تر از گذشته است. این یک بشارت خوبی برای سوریه و منطقه است که با همکاری نزدیک ایران با سایر شرکای خود یعنی ترکیه و روسیه به دست آمده است چون نتیجه آن بازگشت صلح و ثبات به سوریه و منطقه است.

بازگشت ترکیه از حالت جنگی به حالت سازنده در سوریه از بزرگترین دستاوردهای ایران است

دستمالچیان درخصوص افتراق‌ها و اشتراکات ایران و سوریه خاطرنشان کرد: از بزرگترین پیروزی‌های ایران بازگشت ترکیه از حالت جنگی و بی‌ثباتی‌سازی به حالت سازنده و مشارکت فعال در برقراری صلح و ثبات است. با این وجود، کشورهایی که در یک موضوع حساس همکاری می‌کنند،‌ گاهی اختلاف در روش، سلوک و جهت‌گیری ایجاد می‌شود که با عزم انقلابی و صبر دیپلماتیک باید مورد مساحمه قرار گرفته و در جهت حل آن کوشید.

وی ادامه داد: هم‌اکنون کشورهای ضامن صلح در سوریه دارای یک هدف بلندمدت هستند و آن، بازگشت آرامش و ثبات به سوریه، حفظ تمامیت ارضی و حفظ حاکمیت ملی دارای اقتدار است تا سوریه دچار عدم تجزیه نشود و مبارزه قاطع با باقیمانده گروه‌های تکفیری دنبال شود.

ایران، ترکیه و روسیه درصدد تعیین راهبردهای کلیدی برای سوریه هستند

سفیر اسبق ایران در اردن و لبنان با بیان اینکه کشورهای ضامن صلح در سوریه با اعتقاد و اشتراک نظر روی مبانی درصدد تعیین راهبردهای کلیدی از جمله فصول کلیدی قاون اساسی سوریه هستند، ابراز داشت: اختلافات موجود نه در اصول بلکه در روش است ولی هر سه کشور، با تدبیر و درک منافع مشترک همکاری خوبی شکل داده‌اند که از اجلاس اجلاس آستانه شروع و به نشست سوچی ختم شد و هنوز نیز این همکاری‌ها ادامه دارد.

دستمالچیان افزود: یادمان باشد ترکیه مهره اصلی بی‌ثبات‌سازی سوریه است ولی ترکیه دیگر ایفاگر آن نقش نیست و دست همکاری با ایران و روسیه را دراز کرده که با درایت ایران هم در عرصه نرم و هم در عرصه سخت بدست آمده است.

مثلث عبری، عربی و امریکایی نیات شومی برای ایران و ترکیه هم داشتند

وی درباره نقش‌‌آفرینی امریکا، اسرائیل و عربستان در سوریه بیان کرد: مثلث شوم عبری، عربی و امریکایی تلاش گسترده‌ای کردند تا بشار اسد را سرنگون کرده و منطقه را با تزریق تروریست‌های تکفیری در سوریه و عراق بی‌ثبات کنند و منجر به تجزیه این دو کشور شوند. البته آنها نیات شومی برای ایران و ترکیه داشتند ولی تمرکز اصلی آنها سوریه و عراق بود.

این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه مثلث شوم عبری، عربی و امریکایی اقدامات گسترده، هزینه‌های زیاد و پشتیبانی‌های اطلاعاتی و لجستیکی زیادی کردند تا نیروهای تکفیری بتوانند زیرساخت‌های سوریه و عراق را نابود و این دو کشور را تجزیه کنند، یادآور شد: آنها به خواست نرسیدند که محور و علت اصلی این عدم موفقیت نیز ایران بود که به میدان آمد و با ساختن سازمان‌های رزمی و آموزش‌های مستشاری با این غده سرطانی به مقابله پرداخت.

اقدامات مثلث عبری، عربی و امریکایی در سوریه خنثی می‌شود

دستمالچیان اضافه کرد: هم‌اکنون به دلیل اینکه آنها شکست خوردند و عرصه میدانی در دست محور مقاومت است و ابتکارعمل در دست ایران، محور مقاومت، ترکیه و روسیه است، هر اقدامی که از سوی این مثلث شوم انجام می‌شود، خنثی شده و به شکست مفتضحانه منجر می‌شود.

وی با اشاره به حمله نظامی امریکا، فرانسه و انگلیس به سوریه عنوان کرد: در مقطعی که امریکا به همراه فرانسه و انگلیس به بهانه استفاده از تسلیحات شیمیایی به سوریه حملات موشکی کردند، نه تنها آنها به هیچ هدف نظامی بالایی دست نیافتند و در عرصه سیاسی نیز هیچ گامی برنداشتند؛ به طوری که نتانیاهو از این سه کشور انتقاد کرد و گفت مگر می‌شود که این سه کشور حمله کنند ولی دستاوردی نداشته باشند. 

اسراییل و عربستان تلاش می‌کنند امریکا را در سوریه و منطقه نگه دارند

این دیپلمات پیشین کشورمان به انفعال دولت امریکا در سوریه اشاره کرد و گفت: دولت ترامپ بارها اعلام کرد که ایالات متحده بیخودی به خاورمیانه آمده و درگیر شده است و کشورهای عربی اگر می‌خواهند امریکا از آنها حمایت کند، باید هزینه این حمایت را بپردازند. ما هم‌اکنون یک نوع انعفال در دول ترامپ درخصوص سوریه هستیم زیرا امریکا علیرغم سروصداهایی که دارد، از درون تهی شده است و قادر به انجام عملیات نظامی گسترده نیست.

دستمالچیان با اشاره به تلاش‌های اسرائیل و عربستان سعودی اظهار داشت: رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی تلاش می‌کنند امریکا را در سوریه و منطقه نگه دارند تا در زیرسایه آن فعالیت کنند اما سوریه با دست برتری که دارد و با همکاری میان ایران، ترکیه و روسیه برنامه‌های خود را جلو می‌برد.

آینده منطقه و جهان در گرو چگونگی شکل گرفتن آینده سوریه است

وی با تاکید بر اینکه از ابتدای بحران سوریه اعتقاد داشتم آینده منطقه و بلکه جهان در گرو چگونگی شکل گرفتن آینده سوریه است، تصریح کرد: سوریه و تحولات آن تعیین‌کننده است و به همین خاطر تمام قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در پازل سوریه قرار گرفته‌اند و حداکثر تلاش خود را می‌کنند. در این چارچوب، خوشحال هستیم که ایران و محور مقاومت در سوریه دست برتر را برخودار هستند. البته آغوش ایران برای همکاری با کشورهای دیگر باز است و بخلی در همکاری با دیگران ندارد. 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.