واکنش وزیر کشور به تجمعات اخیر
اهم اظهارات وی در این گفت و گو را می خوانید:
*ما هر روز با مسائلی در مرزها و بویژه در شرق کشور مواجه هستیم. گروهکهای تروریستی تکفیریهای داعش، پژاک، جیش الاسلام و گروههای دیگر به هر نحوی هست میخواهند در کشور علیه آسایش مردم عملیات انجام دهند. بعضاً داخل کشور میآیند و به ندرت عملیات هم انجام داده و با نیروهای ما هم درگیر میشوند که با تلفات زیادی یا منهدم شده یا مجبور به فرار میشوند و البته در معدود مواردی هم تعدادی از نیروهای عزیز ما نیز مجروح و شهید میشوند.
*درباره اعتراضهای اخیر، که میتوان آن را تنشهای اجتماعی نامید و هنوز آن را بهعنوان موضوع و مقوله امنیتی طبقهبندی نمیکنیم، باید تأکید کنم تا الان هیچ گونه ناامنی را موجب نشده و تلاش بر این است این مسائل به ناامنی در کشور منجر نشود. البته این موارد توانسته در بعضی جاها نظم عمومی را به هم بزند و انتظامات را دچار خدشه بکند اما به امنیت کشور لطمهای وارد نکرده است.
*سعی بر مدارای حداکثری است. بنابراین میبینید در خیلی از این اتفاقات همیشه تعداد مجروحان و مصدومان پلیس بیشتر از مردم است. اخیراً در جریان یک مسابقه ورزشی ۲۵ نفر از نیروهای انتظامی در استادیوم زخمی شدند. اما اینها را ناامنی تلقی نکرده و نمیکنیم؛ هر نوع خشونتی را هم ناامنی تفسیر نمیکنیم؛ چون این اعتراضها بهدلیل وجود پارهای نارضایتی است و در هر جامعهای هم معمول میباشد.
*در قضیه پدیده شاندیز بسیار خوب مدیریت شد؛ در پدیده شاندیز از۶۰۰ -۵۰۰ هزار تا یک میلیون نفر سهام داشتند. در بحث کامیونداران تعدادی صنوف دیگر شبیه به این اعتراضها را داشتند، با آن صنوف مشابه صحبت شد؛ اتحادیهها آمدند و مسأله حل شد.
*در موضوع خشکسالی در خیلی موارد با پاسخگویی مناسب موضوع حل و فصل شد؛ در اصفهان بیش از ۲۰ بار تجمع کردند اما هیچ کدام منجر به خشونتی مانند سال ۹۱ نشد؛ چون بلافاصله جواب لازم داده شد. تمام تلاش این است که بهصورت پیشگیرانه قبل از وقوع یا در مراحل اول، پاسخ مناسب داده شود.
*باید گفت حجم تبلیغات در اعتراضهای اخیر بشدت سنگینتر از دی ماه بود. دی ماه اصلاً تبلیغاتی برای رخداد قضیه نبود. در مشهد و دوجای دیگر، اتفاقاتی افتاد و در شب دوم به ۱۰۰ شهر رسید، بعداً رسانههای معاند آمدند و بر موج سوار شدند. اما برای اعتراضهای اخیر، رسانههای معاند و برخی مسئولان سیاسی خارجی از دو سه ماه قبل تبلیغات وسیعی داشتند. روی ضعفها و نارضایتیها مانور گسترده میدادند و میگفتند تحول و اتفاق بزرگی در راه است. در جلسات نمایشی خود به قدری مسأله را قطعی دیده بودند که سؤال میکردند حالا آلترناتیو جمهوری اسلامی کدام گروه باشد؟ حتی در نشست فرانسه بین منافقان و سلطنت طلبان دعوا شد، درهمین وقایع بخشی از اینها به مردم اطلاعیه میدادند صبح بیایید و برخی میگفتند عصر بیایید؛ میخواستند از الان وزن کشی کنند. اما باوجود تبلیغات گسترده، در ۲۷ شهر از ۱۳استان شاهد تجمعاتی بین ۲۰ تا ۵۰۰ نفر بودیم. بیشترین تعداد در اشتهارد بود که ۵۰۰نفر بودند. خب چرا برخلاف تبلیغات گروهکهای ضد انقلاب و حتی گروهک تروریستی منافقین شمار معترضان کاهش داشت؟ نخستین موضوع، هوشیاری مردم بود. مردم زمانی که ببینند مطالبه صنفیشان به یک مطالبه سیاسی ضد امنیتی تبدیل شده که دشمن سوءاستفاده کرده و منجر به خشونت میشود، آگاهانه با آن برخورد میکنند.
* منافقان در این دو سه سال نتوانستند به اندازه انگشتان دست هم نیرو جذب کنند؛ چون همه مردم عملکرد این گروهکهای تروریستی را میشناسند و وضعیتشان را میدانند. هیچ عاقلی هم حرکت ارتجاعی نمیکند و بهسمت نظام سلطنتی نمیرود. مردم میدانند نیت آنها چیست. ما باید به شعور بالای مردم احترام بگذاریم؛ مردم ما میفهمند و تحلیل میکنند و در عین حال حقشان هم هست که خواستهشان را بگویند
*سوال: در جریان جام جهانی در آستانه مسابقه ایران و اسپانیا که قرار بود خانوادهها به استادیوم آزادی بروند، عنوان شد شما مخالف حضور خانوادهها در ورزشگاهها بودید و با دستور رئیس جمهوری، در ورزشگاه باز شد...
قسمت اولش درست نیست، اما قسمت دومش درست است. آقای رئیس جمهوری مسئول ما هستند و ایشان سیاستگذاری میکنند. تمایل ایشان به بنده اعلام شد که میتوانیم زمینهای ایجاد کنیم مردم در استادیوم بازیها را تماشا کنند. این حادثه که هر روز اتفاق نمیافتاد. اولین دغدغه من بهعنوان مسئول امنیت کشور، امنیت کشور بود؛ بویژه که همان روز بازی، شلوغترین روز اعتراضی در بازار تهران بود.
نظر همه کارشناسان از باب امنیتی این بود اگر جمعیت زیادی بیاید و ما ببازیم، مردمی که به خیابان میآیند با اینها (معترضان) پیوند بخورد ممکن است کار از کنترل خارج شود. از نظر امنیتی استدلال قابل قبولی بود. اما تحلیلی که بنده و برخی از دوستان داشتیم این بود که اگر مبنا این باشد، چه ما ببریم و چه ببازیم مردم به خیابان میآیند؛ اگر ببریم، خوشحالی است و هرگونه اعتراض یا پیوند را منتفی میکند. اما در حالت باخت این نگرانی وجود داشت. ما گفتیم اصل آمدن به خیابان در صورت باخت قطعی است؛ اگر با بستر و نارضایتی قبلی که اینها را به استادیوم راه ندادیم، به خیابان بیایند امکان درگیری بیشتر است یا اینکه ما اجازه دهیم به ورزشگاه بروند و یک عامل نارضایتی را کم کنیم؟ چون صبحش اعتراضهای بازار را داشتیم، جلسه فوقالعاده شورای امنیت برگزار کردیم و استدلال هایمان را گفتیم. مخالف هم بود اما در نهایت تصویب شد و واقعاً چقدر از منظر امنیتی خوب شد. بارها گفتهام اگر مردم ببینند ما صادقانه موضوعات را پیگیری میکنیم اما بضاعتمان محدود است، از ما قبول میکنند. نظر آقای رئیس جمهوری هم مثبت بود. بنده از اول به هیچ وجه مخالف نبودم و باید ملاحظات امنیتی را هم مورد توجه قرار میدادم. چون اگر خدای ناکرده اتفاقی میافتاد، همه کنار میرفتند و میگفتند آقای وزیر کشور بفرمایید جواب بدهید! این تصمیمات ریسک بالایی دارد و هزینه فایده میکنیم. همیشه هم با صددرصد تصمیم نمیگیریم و بعد از تصمیمگیری به خدای متعال توکل میکنیم.
*سوال: اخیراً در دو مسابقه فوتبال در تهران و خوزستان شاهد اتفاقاتی بودیم؛ عدهای آن را فوتبالی و مسبوق به سابقه دانسته و عدهای آن را ادامه اعتراضها میدانند. کدام تحلیل مقرون به واقعیت است؟
زمینه رویدادهایی که در ورزشگاهها رخ داد، نارضایتی بود. درست است تماشاگران به برخی مسائل فوتبال اعتراض داشتند، اما شعارها با جنس اعتراض هماهنگی نداشت. خواهش ما در شورای امنیت این بود که نگذاریم این اتفاقات در ورزشگاهها بیفتد؛ چون تکرار این حوادث میتواند شرایطی را ایجاد کند که برای حفظ امنیت مردم و حتی بازیکنان بهعنوان شورای امنیت تصمیم گرفته شود تا برخی بازیها بدون تماشاگر برگزار شود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر