به گزارش واشنگتن پست، تصمیم دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا مبنی بر تحریم ایران تاثیرات مهمی نیز بر کشور همسایه عراق گذاشته است.

در سال 2015 و همزمان با گسترش داعش در عراق، عراق دچار بحران اقتصادی شد و عراقی ها میلیون ها دلار از پول های خود را در بانک های ایرانی که پس از برجام سودهای بالایی پرداخت می کردند سپرده گذاری کردند. بسیاری از عراقی ها هزاران دلار پول به داخل ایران منتقل کردند تا قوانین ناظر بر خروج سرمایه از عراق را دور بزنند.

حالا که آمریکا از برجام خارج شده و تحریم های تجاری علیه تهران را مجددا برقرار ساخته است، ارزش ریال ایران به شدت کاهش یافته و سرمایه گذاران عراقی را متضرر نموده است. زیان مالی عراق از بازگشت تحریم های ایران، نمونه ی روشنی است از اینکه رقابت میان تهران و واشنگتن تا چه اندازه می تواند موجب بی ثباتی عراق شود. این در حالی است که این کشور از پیش از این نیز با نارضایتی ناشی از بی ثباتی اقتصادی روبرو بوده است.

تاثیرات تحریم ها علیه ایران همچنین نشان می دهد که تا چه اندازه رفاه شهروندان عراقی بیش از آنکه با آمریکا گره خورده باشد، با بازار ایران پیوند خورده است.

وضع مجدد تحریم ها علیه ایران در هفته گذشته، بحث های داغی را در محافل مختلف در تهران و بغداد در مورد نحوه تبعیت عراق از تحریمها برانگیخته است. حیدرالعبادی، نخست وزیر عراق، هفته گذشته ابتدا گفت که مخالف تحریم هاست اما چاره دیگری جز رعایت کردن آنها ندارد. این اظهارات با واکنش های تندی در داخل عراق و همچنین ایران مواجه شد. متحدان تهران در عراق این سخنان را خیانت در مقابل حمایت های تهران از بغداد در مقابله با داعش خواندند.

العبادی روز دوشنبه از موضع قبلی خود عقب نشست و گفت کشورش تنها از معامله دلاری با ایران اجتناب می کند. وی گفت هنوز تصمیمی در این خصوص که آیا عراق واردات کالاهای عمده از ایران را متوقف خواهد کرد یا نه گرفته نشده است.

اما برای بسیاری از عراقی ها، بحران بیش از آنکه یک موضوع سیاسی باشد، امری ملموس است. از زمان اعلام تصمیم ترامپ مبنی بر خروج از برجام، ارزش ریال حدود 50 درصد از ارزش خود را از دست داده است. این وضعیت شهروندان عراقی از جمله حسین الکعبی را در وضعیتی دشوار قرار داده است. حسین 41 ساله سرمایه گذار بخش املاک می گوید، تمام پس اندازش را که حدود 150 هزار دلار بود، در سال 2015 و به امید گرفتن سود ماهانه 20 درصدی در بانک های ایرانی سپرده گذاری کرده است. در آن زمان بازار املاک عراق به دلیل تهدید داعش در حال افت بود.

«مردم به دلیل آینده نامعلوم عراق دیگر خانه نمی خریدند.» اما در آن سوی مرز آینده روشن تر به نظر می رسید. ایران توافق برجام را با آمریکا و اروپا امضا کرده بود و انتظار می رفت اقتصادش شاهد شکوفایی باشد.

اما اکنون ظاهرا وضعیت در ایران نیز رو به وخامت گذاشته و کعبی برآورد می کند که زیان ناشی از سرمایه گذاری اش در ایران وی را از نظر مالی 10 سالی به عقب برگردانده است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.