مهمترین تحولات عربستان در هفته‌ای که گذشت، به‌شرح زیر است:

سالیانه ۵ هزار پا در عربستان قطع می‌شود

باسم فوتا رئیس کمیته فرهنگ‌سازی بهداشتی در جمعیت دیابت و غدد درون‌ریز اعلام کرد سالیانه حدود سه میلیون نفر در عربستان به فشار خون مبتلا می‌شوند و پنج هزار پا هم هر سال به خاطر فشارهای بیماری دیابت بر اساس آمارهای اتحادیه بین‌المللی دیابت قطع می‌شود.

بر اساس گزارش الوطن، فوتا در عین حال اعلام کرده است با توجه به افزایش آگاهی، میزان قطع عضو در عربستان 30 درصد در سال کاهش یافته است.

تکرار سناریوی حریری درباره منصور هادی

عبدالعزیز جباری وزیر خدمات مدنی دولت عبدربه منصور هادی رئیس جمهوری فراری و مستعفی یمن که از مقام خود استعفا کرده است، فاش کرد که منصور هادی نمی‌تواند به عدن بازگردد.

جباری خواستار تصحیح روابط دولت هادی با ائتلاف سعودی اماراتی برای اینکه رابطه وابستگی و دنباله‌روی نباشد، شده است.

اظهارات این مقام مستعفی دولت منصور هادی مبنی بر ایجاد محدودیت در برابر بازگشت وی به عدن، بحران بازداشت سعدالحریری نخست وزیر لبنان در عربستان را یادآوری می‌کند.

جباری در گفت‌وگو با تلویزیون یمن تاکید کرده است که منصور هادی نمی‌تواند به عدن بازگردد.

استعفای وی پس از آن صورت گرفت که انتقادهای شدیدی را متوجه عربستان و امارات و تاکید کرد آنها از مسیر بازگرداندن هادی به قدرت که به بهانه آن در یمن دخالت نظامی کرده‌اند، منحرف شده‌اند.

نوامبر سال 2017 میلادی، خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از مسئولان یمنی اعلام کرده بود که منصور هادی و پسرانش و وزیران و فرماندهان نظامی‌اش تحت اقامت اجباری در ریاض هستند.

تحرکاتی که سبب نگرانی پادشاه آینده عربستان شده است

پایگاه تاکتیکال ریپورت متخصص در زمینه ارائه اطلاعات مربوط به انرژی و دفاعی در خاورمیانه به نقل از منابع سعودی که آن را آگاه خوانده، فاش کرده است محمد بن سلمان از تحرکات برخی اعضای خاندان حاکم علیه وی انجام می‌دهند، به شدت نگران است، این در حالی است که برخی امرای داخل هنوز به طور کامل و صریح وفاداری خود را نسبت به وی اعلام نکرده‌اند.

این رسانه به نقل از منابع نزدیک به خاندان حاکم در عربستان آورده است محمد بن سلمان پادشاه آینده سعودی همچنان از فعالیت‌های برخی امیران و شاهزادگان در خارج به ویژه عبدالعزیز بن عبدالله معاون سابق وزیر خارجه و فرزند پادشاه سابق نگران است که با بازگشت به عربستان مخالفت می‌کنند، این در حالی است که تماس‌های گسترده‌ای از سوی ریاض به دستور بن سلمان با وی گرفته شده تا برگردد،‌همچنین باید به عبدالله بن خالد بن عبدالعزیز اشاره کرد که این روزها نامش در محافل ولیعهد خیلی برده می‌شود.

این در حالی است که همچنان برخی شاهزادگان سعودی در بازداشت یا تحت اقامت اجباری هستند و برخی از آنها از ترس گرفتار شدن به سرنوشت همتایان خود در خارج از عربستان به سر می‌برند،‌عامل و وجه مشترک میان این شاهزادگان این است که به صورت واضح و صریح وفاداری و اطاعت خود از بن سلمان را اعلام نکرده‌اند.

هدف قرار گرفتن ناوچه سعودی در سواحل یمن و افزایش نگرانی امنیتی در عربستان

هفته گذشته یک شوک دیگر به متجاوزان سعودی وارد شد که طی آن یک ناوچه آنها در سواحل یمن هدف قرار گرفت، یگان موشکی ارتش و کمیته‌های مردمی در این حمله، ناوچه «الدمام» سعودی را با موشک هدف قرار داد تا اولین شوک هفته به سعودی‌ها وارد شود.

البته سعودی‌ها با خبرسازی و ادعای اینکه یک نفتکش آنها هدف حمله قرار گرفته، منکر حمله به ناوچه شدند تا ضعف و ناتوانی‌شان در برابر رزمندگان یمنی برملا نشود.رسانه‌های سعودی مدعی شدند، یک نفت‌کش در نزدیکی سواحل یمن با استفاده از آرپی جی توسط افراد مسلح ناشناس مورد هدف قرار گرفت که در جریان آن به کارکنان این نفت‌کش آسیبی وارد نشد و در حال حاضر نفت‌کش مذکور به مسیر خود در دریای سرخ ادامه می‌دهد.

در پی حمله به ناوچه سعودی، خالد بن عبدالعزیز الفالح وزیر انرژی و صنایع این رژیم اعلام کرد کشورش عبور تمام محموله‌های نفت خام از طریق تنگه باب المندب تا زمان امن شدن آن را تعلیق خواهد کرد.

الفالح در تلاش برای تحریک آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی علیه رزمندگان یمنی مدعی شده است که تهدیدهای انصارالله، بر نفتکش‌ها و آزادی دریانوردی و تجارت بین‌المللی در تنگ باب المندب و دریای سرخ تاثیر گذاشته است.

این در حالی است نگرانی‌های امنیتی در عربستان در پی حمله پهپادی به تاسیسات آرامکو افزایش یافته است.

هشدار عربستان به جمعیت‌های خیریه و نهادهای مردمی

روزنامه عکاظ سعودی گزارش داده بود که مقامات سعودی به جمعیت‌های خیریه و نهادهای مردمی و کمیته‌های توسعه اجتماعی درباره تعامل و ارتباط با جمعیت الاصلاح و یا هر جمعیت مشابهی که رابطه مستقیم یا غیر مستقیم با آن دارد، هشدار داده‌اند. علت این هشدار این است که جمعیت الاصلاح کویت از نظر سازمانی با جماعت  اخوان المسلمین ارتباط دارد.

حکومت سعودی جماعت اخوان المسلمین را از نظر خود یک گروه تروریستی عنوان کرده است.

آماده شدن خالد بن سلمان برای منصب جانشین ولیعهد؛ قدرت در انحصار خانواده سلمان قرار می‌گیرد

یک رسانه خارجی از آماده شدن خالد بن سلمان برادر ولیعهد سعودی برای برعهده گرفتن منصب جانشین ولیعهد خبر داده است. به گزارش انتلیجنس آنلاین، خالد بن سلمان که در حال حاضر سفیر سعودی در واشنگتن است،‌خود را برای منصب جانشین ولیعهد آماده می‌کند.

این افشاگری پس از آن صورت می‌گیرد که بن سلمان از زمانی که با برکناری محمد بن نایف، جای وی را به عنوان ولیعهد آل سعود گرفت، پست جانشین ولیعهد که خود زمانی آن را در اختیار داشت، لغو کرده بود.

این نشریه به این نکته اشاره کرد که انتصاب خالد بن سلمان به عنوان جانشین ولیعهد یک مسئله غیرعادی خواهد بود، چرا که در این صورت قدرت عملا در انحصار سلمان بن عبدالعزیز و فرزندانش قرار می‌گیرد. این نشریه افزود انتصاب خالد یک اقدام امن با توجه به توازنات داخلی در خاندان آل سعود و قدرت‌های قبیله‌ای طرفدار پادشاه به شمار می‌رود و به پادشاه اجازه خواهد داد در صورت شکست محمد بن سلمان در جانشینی‌اش به هر دلیل، جانشین خود را از عشیره خود منصوب کند.

پیشتر منابع نزدیک به کاخ پادشاهی سعودی فاش کرده بودند که ملک سلمان در یک نشست خصوصی گفته بود در حال حاضر ضرورتی برای انتقال قدرت به پسرش، محمد نمی‌بیند با وجودی که تمام تدابیر و اقدامات لازم برای پادشاه شدن وی در صورت بروز حادثه یا وخامت حال سلمان اتخاذ شده است.

پیشرفت سریع محمد بن سلمان و رسیدن وی به مقام ولیعهدی و قبضه کردن ارکان مهم قدرت در عربستان سبب بروز تنش‌های فراوان در آل سعود شد که بن سلمان، به شیوه بازداشت شاهزادگان و مخالفان خود و ایجاد رعب و وحشت در میان آنها برای تقویت قدرت و  نفوذ خود متوسل شد.

جوسازی سفیر سعودی در واشنگتن علیه ایران

هفته گذشته خالد بن سلمان برادر ولیعهد سعودی و سفیر  این رژیم در واشنگتن اتهامات و ادعاها علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار کرد و البته مدعی شد که پادشاهی سعودی همچون سد محکمی در مقابل ایران خواهد ایستاد.

خالد بن سلمان در صفحه شخصی خود در توئیتر ادعا کرد که مبارزه با تروریسم همچنان یکی از مهمترین اولویت‌های پادشاهی است و دستاوردهای زیادی در این زمینه و مقابله با ایدئولوژی افراطی آن کسب کرده است، وی مدعی شد ایران از تروریسم حمایت می‌کند و به توافق‌نامه‌ها و معاهدات احترام نمی‌گذارد.

این ادعا در حالی است که رژیم سعودی در صدر کشورهای حامی تروریسم در تمام جهان قرار دارد و به گواه سازمان‌های اطلاعاتی غربی این رژیم تمام تروریست‌هایی را که از ملیت‌های مختلف به سوریه اعزام کرده، حمایت مالی می‌کند.

یک بحرینی در عربستان به ۹ سال حبس محکوم شد

دادگاه کیفری سعودی یک شهروند بحرینی را به 9 سال حبس محکوم کرد. این دادگاه این شهروند بحرینی را با متهم کردن به حمایت از آنچه گروه‌های تروریستی خوانده و مشارکت در تظاهرات قطیف خواند، به 9 سال زندان محکوم کرده است.

این دادگاه مدعی شده است که شهروند بحرینی برای برهم زدن بافت اجتماعی و همبستگی ملی از طریق مشارکت در تظاهرات قطیف تلاش کرده است.

دادگاه سعودی همچنین اعلام کرد این متهم پس از پایان دوران محکوممیتش از عربستان  اخراج خواهد شد و دیگر حق بازگشت به عربستان را نخواهد داشت.

جزئیات سفر هیئت بلندپایه تجاری سعودی به اربیل در شمال  عراق

پایگاه خبری کردستان 24 از برنامه جدید محمد بن سلمان ولیعهد سعودی درباره اربیل مرکز کردستان  عراق پرده برداشته و از سفر یک هیئت تجاری بزرگ به دستور محمد بن سلمان خبر داده بود، هدف از اعزام این هیئت متشکل از بازرگانان و سرمایه‌گذاران سعودی بررسی سرمایه‌گذاری در اقلیم کردستان عراق اعلام شده بود.

سامی بن عبدالله العبیدی رئیس اتاق‌های  تجاری سعودی، عبدالعزیز الشمری سفیر عربستان در بغداد، منصور فیصل العتیبی کنسول سعودی در منطقه کردستان عراق و شماری از روسا و اعضای اتاق‌های تجاری سعودی، اعضای این هیئت را تشکیل می‌دهند.

از سوی دیگر نخست‌وزیری منطقه کردستان عراق در بیانیه‌ای از توافق نیجروان بارزانی نخست وزیر این منطقه با هیئت تجاری سعودی خبر داد، بر اساس این بیانیه، دو طرف راه‌های همکاری و سرمایه‌گذاری و تقویت روابط تجاری و اقتصادی در تمام زمینه‌ها را بررسی کردند. بر اساس این بیانیه دو طرف توافق کردند که منطقه کردستان به عنوان اولین گام، مرکزی برای آغاز فعالیت تجاری، اقتصادی و سرمایه‌گذاری در تمام مناطق عراق باشد. این بیانیه بر ضرورت آغاز پروازهای مستقیم میان عربستان و منطقه کردستان عراق و افتتاح بانک سعودی تاکید کرده است.

این بیانیه بر حمایت دولت محلی کردستان عراق و ارائه تسهیلات به تجار و سرمایه‌گذاران سعودی و تقویت روابط اقتصادی میان دو طرف تاکید کرده است.

ابهام درباره سرنوشت عبدالعزیز بن فهد

یک سال از انتشار توئیت‌های عبدالعزیز بن فهد فرزند ملک فهد شاه اسبق سعودی می‌گذرد که طی آن به انتقاد شدید از محمد بن زاید ولیعهد ابوظبی و یار غار محمد بن سلمان پرداخته بود و از آن تاریخ سرنوشت وی همچنان مبهم است.

بن فهد تنها دو ماه پس از انتشار این توئیت‌های جنجالی پس از آنکه با ترفندهای خاص به داخل عربستان کشانده شد،‌کاملا ناپدید شد.

آخرین بار که عبدالعزیز بن فهد حضور علنی داشت مربوط به سال گذشته و هنگام موسم حج بود که وی در صفحه شخصی خود تصویری از خود و ملک سلمان در مکه مکرمه در سپتامبر سال گذشته میلادی منتشر کرده بود.

اطلاعات جدیدی که یک منبع سعودی درباره عبدالعزیز بن فهد فاش کرده، جزئیاتی را از بازداشت و شرایط روزهای نخست ناپدید شدنش برملا می‌کند، بازداشتی که به دستور مستقیم محمد بن سلمان ولیعهد سعودی صورت گرفت. این منبع به نحوه فریب خوردن بن فهد و کشانده شدنش به داخل عربستان اشاره می‌کند و می‌گوید بازداشت وی به شیوه وحشیانه و توهین‌آمیز بی‌سابقه صورت گرفته بود.

به گفته این منبع، عبدالعزیز بن فهد در خلال بازداشت در معرض ضرب و شتم و اهانت قرار گرفته و منجر به جراحت وی و افسردگی شدید وی شده است به طوری که او را به یکی از بیمارستان‌های ریاض منتقل کردند، آنگاه از بیمارستان خارج و ناپدید شد به طوری که شایعاتی درباره مرگ وی منتشر شد، اما منابعی در عربستان می‌گویند وی همچنان در قید حیات و در یک مکان نامعلوم بازداشت است.

این منبع افزود نیروهای امنیتی سعودی به صورت دوره‌ای به خانواده عبدالعزیز سر می‌زنند تا لباس‌های جدید برای بن فهد را به وی برسانند و این نشان می‌دهد وی همچنان در قید حیات است، هر چند از مشکلات بهداشتی و جسمانی رنج می‌برد.

یورش گسترده نیروهای امنیتی سعودی به عوامیه

هفته گذشته منابع خبری از یورش گسترده نیروهای امنیتی سعودی به منطقه عوامیه خبر دادند تا نقطه سیاه دیگری به پرونده تاریک حکومت سعودی در زمینه حقوق بشر اضافه شود.

نظامیان سعودی مجهز به سلاح و با پشتیبانی خودروهای زرهی به منازل مردم عوامیه حمله کردند و چندین جوان از جمله حسین طاها الفرج، محمد صالح الفرج، محمد مجید الفرج و یوسف الفرج را بازداشت کردند.

پولدارهای سعودی به دنبال راهی برای خارج کردن ثروت‌هایشان از عربستان

یک رسانه غربی از تلاش بازرگانان و ثروتمندان سعودی برای خارج کردن اموال و ثروت‌هایشان به خارج از عربستان به سبب وضعیت مبهم و آشفته  اقتصادی و نگرانی آنها از وضع سرمایه‌گذاری در داخل عربستان پرده برداشته بود. بر اساس گزارش فایننشال تایمز، این افراد به دنبال ترفند‌ها یا راه‌های سری هستند که به آنها این امکان را بدهد تا پول‌های خود را از بانک‌های سعودی به خارج از عربستان منتقل کنند، زیرا آنها از این می‌ترسد حکومت مانع انتقال پول‌هایشان به خارج شود.

این گزارش آورده است تجار ثروتمند سعودی حجم سرمایه‌گذاری خود در داخل عربستان را کاهش داده‌اند،‌زیرا فضای کارهای تجاری در این کشور مناسب نیست.

خودداری پزشکان سعودی از کار در خارج از شهرها

شورای تخصص‌های بهداشتی سعودی فاش کرده بود تعداد پزشکان سعودی که به دنبال کار هستند به پنج هزار و 967 نفر رسیده است که این آمار تناقض آشکاری با آنچه رسانه‌های محلی و برنامه‌ موسوم به چشم‌انداز 2030 می‌گوید، دارد.

آمارهای رسمی از افزایش جویندگان کار در زمینه‌های بهداشتی در عربستان حکایت می‌کند، به گفته منابع سعودی پس از اخراج متخصصان خارجی، پزشکان سعودی با کار کردن در خارج از شهرها مخالفت می‌کنند.

روزنامه الوطن سعودی از وزارت بهداشت به سبب جذب اتباع غیرعربستانی برای کار در زمینه پزشکی و بهداشتی انتقاد کرده است.

با وجود هزاران پزشک بیکار در عربستان، به گفته محمود الاحول از مسئولان دانشکده‌های پزشکی این کشور، این افراد از رفتن به مناطق دوردست همچون مناطق شمالی و جنوبی برای فعالیت به عنوان پزشک امتناع می‌کنند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.