فدریکا موگرینیدر پایان نشست وزرای خارجه عضو اتحادیه اروپا گفت: ۲۸ کشور عضو اتحادیه اروپا در آخرین نشست خود موضوع مسدود سازی تحریم های آمریکا علیه شرکت های اروپایی را بررسی کرده اند و تمام راه ها را برای ادامه همکاری با ایران در نظر خواهیم گرفت. 

موگرینی همچنین در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: آقای ترامپ، کشورهای اروپایی درخواست شما را رد می کنند!

اظهارات مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا در حالیست که وی چندی پیش با مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، با محوریت ایران دیدار و گفت وگو کرد.

در این دیدار، پمپئو از موگرینی خواسته بود تا اروپا همه گزینه های لازم را برای منزوی کردن ایران به کار بندد.

بعد از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای با ایران، بسیاری از شرکت های اروپایی نگران تحریم های احتمالی واشنگتن علیه خود هستند.

کشورهای اروپایی، ضمن ابراز نگرانی از این اقدام دولت واشنگتن، راه های مقابله از شرکت های اروپایی در مقابل تهدیدهای دونالد ترامپ را بررسی می کنند که مهمترین آن قانون مسدود سازی است.

&#۳۹; قانون مسدود سازی&#۳۹; اتحادیه اروپا می تواند از شرکت های اروپایی در برابر تحریم ها چه فراسرزمینی و چه ملی که از سوی کشور ثالث اتخاذ می شود حمایت کند. این قانون باید بلافاصله اجرا شود. در غیراین صورت شرکت های اروپایی در تردیدی غیرقابل تحمل در انتظار نتیجه مذاکرات باقی خواهند ماند. این تنها به خواسته سیاسی کشورهای عضو اتحادیه اروپا بستگی دارد. 

قانون موسوم به قانون مسدودکننده یا مقررات مقابله‌ای به اتحادیه اروپا این امکان را خواهد داد تا با نادیده گرفتن احکام صادرشده در دادگاه‌های ایالات متحده، در برابر تحریم‌های فراسرزمینی آمریکا پس از خروج یکجانبه این کشور از برجام بایستد. این قانون رعایت تحریم‌های آمریکا علیه ایران را برای شرکت‌های اروپایی ممنوع می‌کند. همچنین شرکت‌هایی که این قانون را رعایت نکنند می‌توانند مجازات شوند.

این قانون همچنین دارای مکانیسم‌هایی است که پرداخت غرامت به شرکت‌های اروپایی را، درصورت متضرر شدن احتمالی آنها به خاطر معامله با ایران، امکان‌پذیر کرده و آنها را قادر به طرح دعاوی متقابل خواهد کرد.

پارلمان اروپا قانون موسوم به قانون مسدودکننده را در نوامبر سال ۱۹۹۶ میلادی در جریان مناقشه بر سر تحریم‌های آمریکا علیه کوبا، ایران و لیبی تصویب کرد. کنگره آمریکا در آن زمان با تصویب قانون تحریم‌های این سه کشور، از جمله شرکت‌های خارجی سرمایه‌گذار در بخش انرژی ایران را با خطر تحریم مواجه کرده بود.

قانون اروپایی مقابله با تحریم‌های آمریکا اما هیچگاه اجرایی نشد، زیرا تصویب &#۳۹;قانون مسدود کننده&#۳۹; آمریکا را وادار به عقب‌نشینی کرده بود. مطرح شدن احتمال استفاده اروپا از این قانون، ایالات متحده را واداشت تا اطمینان خاطر دهد که مجازات‌های موسوم به &#۳۹;تحریم‌های ثانویه&#۳۹; آمریکا علیه شرکت‌های اروپایی اعمال نخواهند شد.

جمهوری اسلامی برای طرف‌های اروپایی برجام ضرب‌الاجلی ۶۰ روزه تعیین کرده و شرط ماندن خود در توافق را گرفتن &#۳۹;تضمین‌های لازم&#۳۹; از این کشورها عنوان کرده است.

رئیس‌جمهوری آمریکا چندی پیش، با تکرار اتهام و توهین علیه ایران اعلام کرد که دولتش دیگر در برجام نخواهد ماند. 

فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بلافاصله پس از اعلام تصمیم رئیس‌جمهوری آمریکا تأکید کرد که این اتحادیه به توافق هسته‌ای با ایران پایبند است. 

سران انگلیس، آلمان و فرانسه نیز با انتشار بیانیه های جداگانه‌ای حمایت خود را از برجام اعلام کردند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.