مقامات سابق و فعلی آمریکا معتقدند که بن زاید معروف به M.B.Z تنها رهبر منطقه خاورمیانه نیست که علاقه‌مند به ایجاد سازش بین دو دشمن سابق جنگ سرد باشد. در حالی که نزدیک‌ترین متحدان آمریکا در اروپا این شراکت ترامپ با پوتین را با هراس نگاه می‌کنند، اما مقامات اسرائیل – عربستان – امارات به طور خصوصی همتایان آمریکایی خود را برای پایان دادن به تحریم‌های اوکراین در ازای کمک پوتین به خروج نیرو‌های ایران در سوریه تشویق می‌کردند. کارشناسان بر این عقیده هستند که چنین توافقی حتی اگر ترامپ به آن علاقه‌مند باشد غیرقابل اجراست. آن‌ها معتقدند که پوتین نه منافعی در این زمینه دارد و نه از توانایی فشار به نیرو‌های ایران برای خروج از سوریه برخوردار است. مقامات دولتی گفتند که سوریه و اوکراین در زمره موضوعاتی است که ترامپ و پوتین در اجلاس هلسینکی در ۱۶ جولای بحث خواهند کرد.

نه روز قبل از مراسم تحلیف ترامپ؛ اریک پرنس بنیان گذار شرکت «بلک واتر» یکی از افراد مورد اعتماد استیو بانون در تفریحگاه محمد بن زاید با کیریل دیمرتیو رئیس صندوق منابع ملی روسیه دیدار کرد. در این راستا رابرت مولر بازرس ویژه رسیدگی به پرونده مداخله روسیه در انتخابات نوامبر ۲۰۱۶؛ بر نشست بین تیم انتقالی ترامپ در دسامبر گذشته که شامل مسئولان اماراتی و روسیه بود تمرکز کرد. یکی از این نشست‌ها در یکی از هتل‌های نیویورک با حضور محمد بن زاید (MBZ) شکل گرفت و همچنین نشست بعدی در برج ترامپ با حضور سرگئی کیسلیاک سفیر روسیه در واشنگتن برگزار شد. در یک دسامبر ۲۰۱۶ م. نشست مشترکی بین کیسلیاک و تیم انتقالی ترامپ در مورد مناقشه سوریه شکل گرفت. محمد بن زاید به عنوان یک از متفکران استراتژیست خاورمیانه شناخته می‌شود. وی بیشتر از دیگر رهبران عرب هم نسل خود اهل مکتب سیاست قدرت است. وی درطی دوره باراک اوباما درصدد تحکیم روابط بین امارات و پوتین بود تا از این طریق مسکو را به کاهش همکاری و مشارکتش با ایران در مسئله سوریه تشویق کند. امارات و عربستان سعودی برای تشویق پوتین به مشارکت در کشور‌های عرب خلیج فارس نسبت به ایران، سرمایه گذاری‌های چند ملیارد دلاری در روسیه را آغاز کردند و همچنین در این راستا آن‌ها نشست‌های عالی رتبه در مسکو، ابوظبی، ریاض و سیشل برگزار کردند. محمد بن زاید بر این عقیده است که تنها راه برای تبدیل پوتین علیه ایران لغو تحریم‌های آمریکا در مسئله اوکراین است. چنین امتیازی نیازمند حمایت رئیس جمهور آمریکا است. مقامات اسرائیلی پس از پیروزی ترامپ در انتخابات نوامبر ۲۰۱۶ م. لابی‌های گسترده‌ای را برای سازش بین واشنگتن و مسکو انجام دادند. در این راستا رون درمر سفیر اسرائیل در آمریکا و یکی از نزدیک‌ترین افراد مورد اعتماد بنیامین نتانیاهو تاکید کرد اسرائیل درصدد تشویق دولت ترامپ برای همکاری مستحکم‌تر با پوتین در سوریه است به این امید که مسکو زمینه خروج نیرو‌های ایران از سوریه را فراهم می‌کند. به طور خاص پس از مداخله نظامی روسیه در سوریه از سال ۲۰۱۵ م؛ نتانیاهو همانند محمد بن زاید خواهان روابط دوستانه‌تر با پوتین برامد. وی خواست تاکید کند که نیرو‌های اسرائیلی می‌توانند به دسترسی خود در حریم هوایی سوریه تداوم دهند (بخشی از حریم هوایی سوریه در کنترل مسکو است) تا از استقرار سیستم تسلیحات پیشرفته ایران و نائبانش که می‌تواند دولت یهود را تهدید کند جلوگیری کنند. یکی از مقامات ارشد اسرائیل گفت: «اسرائیلی‌ها بر این باور هستند که توافق آمریکا – روسیه می‌تواند زمینه خروج ایران در سوریه را فراهم کند. با انجام این کار، این می‌تواند سرآغاز بهبود در روابط بین روسیه و آمریکا در تمامی زمینه‌ها باشد.» یکی از مقامات سابق آمریکا در مورد مکالمه اش با وزیر کابینه اسرائیل (یکی از افراد نزدیک به نتانیاهو) در مورد طرح ایده «تبادل اوکراین با روسیه» سخن گفت.

بنا به گفته برخی از مقامات سابق و فعلی آمریکا؛ زمان طرح این ایده از بعد سیاسی بدتر از این نمی‌توانست باشد. پس از قدرت یابی ترامپ، این ایده دوباره توسط عادل الجبیر وزیر امور خارجه و عبدالله بن زاید وزیر امور خارجه امارات در یک نشست خصوصی در مارس ۲۰۱۷ مطرح شد. پیام این نشست این بود: «چرا ما تحریم‌های اوکراین علیه روسیه را به ازای دستیابی به تلاش روسیه برای فشار به ایران در خروج از سوریه لغو نمی‌کنیم.» در این زمان، مقامات سابق و کنونی در واکنش به تحقیقات آتی مولر بر این تاکید کردند که اعضای کنگره در تلاش برای توسعه تحریم‌ها علیه روسیه هستند نه کاهش آن. ترامپ در واکنش در اظهاراتی بیان کرد که به علت برخی از مخالفت‌ها در دولت؛ نتوانستیم در این مسیر پیشرفت داشته باشیم. آمریکایی‌ها در اواخر سال ۲۰۱۶ و اوایل ۲۰۱۷ از مقامات اسرائیلی – عربستانی و اماراتی شنیدند که این طرح مرده به دنیا آمده است. در این راستا در ۸ ژوئن دونالد ترامپ از روسیه خواست تا به گروه هفت کشور صنعتی بپیوندد. (روسیه چهار سال پیش پس از الحاق کریمه از این گروه اخراج شده بود.) سپس وی در طول یک نشست در گروه ۷ در کانادا، گفت که کریمه از روسیه است، زیرا که مردم این منطقه روسی صحبت می‌کنند. چندین هفته بعد زمانی که از او در مورد کاهش مخالفت طولانی مدت واشنگتن با الحاق کریمه به روسیه سوال شد وی پاسخ داد: «ما باید شاهد آن باشیم.»

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.