یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه گفت مقام‌های ارشد این کشور با سفر به منطقه، در زمینه هماهنگی تلاش‌ها برای اعمال فشار اقتصادی به ایران، با مقامات عربستان سعودی، امارات و بحرین رایزنی کرده‌اند.

بنا بر اعلام وزارت خارجه آمریکا، این مقام آمریکایی که به شرط عدم انتشار نامش، درباره سفر «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا به منطقه با خبرنگاران صحبت می‌کرد، با اشاره به دیدارهای هیئت آمریکایی با وزرای خارجه، دفاع، کشور و انرژی عربستان در ریاض، گفت: «ما برای هماهنگی فشار قدرتمندتر به ایران، به عربستان سعودی رفتیم.»

وی افزود: «در دیدارمان با وزیر انرژی سعودی، درباره حفظ سطح مناسب عرضه نفت به بازار برای ممانعت از بی‌ثباتی بحث کردیم. ما درباره تحریم‌های نفتی ایالات متحده برای ممانعت از اینکه ایران برای تأمین مالی تروریسم درآمد کسب کند، صحبت کردیم. درباره به حداقل رساندن اختلالات و کمک به شرکایمان برای یافتن جایگزین‌هایی برای نفت ایران، گفت‌وگو کردیم.»

این مقام آمریکایی ادامه داد: «به صورت کلی، عربستان سعودی شریکی کلیدی در تلاش‌ ما برای منزوی کردن ایران و فشار به این کشور است. همانطور که گفتم، نمایندگان چندین اداره برای بحث درباره انرژی، دیپلماسی، امنیت و فشار اقتصادی، حضور داشتند. همچنین، در چند نشست "سیگال مندلکر" قائم مقام وزارت خزانه‌داری هم به ما پیوست تا آن‌ها حرف‌های مقامات خزانه‌داری را بشنوند و تلاش‌هایمان برای اعمال فشار اقتصادی حداکثری به ایران را هماهنگ کنیم.»

 

به گفته این مقام آمریکا، هیأت‌هایی از وزارت خارجه آمریکا روز سه‌شنبه به بحرین هم سفر کرده‌اند. همزمان، وزیر خارجه آمریکا هم روز سه‌شنبه در به ابوظبی امارات سفر کرده بود.

او افزود: «این سفرها نشان می‌دهند ایالات متحده و متحدانش در خلیج [فارس] دارند با هم سخت کار می‌کنند تا به ایران فشار بیاورند، تا زمانی که این کشور مانند یک کشور عادی رفتار کند. مجموعه تلاش‌های ایالات متحده و متحدانش در خلیج [فارس] نیروی بازدارنده قدرتمندی هستند. ما به بررسی ایده‌ها و ابتکارهای تازه جهت افزایش هزینه رفتار مخرب ایران، ادامه خواهیم داد.»

اشتراکات آمریکا و اروپا درباره ایران، بیش از اختلافاتشان است

وی گفت پامپئو که از فردا برای شرکت در نشست پیمان آتلانتیک شمالی وارد شهر «بروکسل» بلژیک می‌شود، در حاشیه این نشست با وزرای خارجه سه کشور اروپایی عضو گروه ۱+۵ دیدار می‌کند تا با آن‌ها درباره نحوه مقابله با ایران گفت‌وگو کند.

این مقام آمریکایی در پاسخی درباره اختلاف میان این کشور و کشورهای اروپایی در مسئله ایران، گفت: «هرقدر هم که رسانه‌ها از بروز شکاف فراآتلانتیک بنویسند، در مسئله ایران، اتفاق نظر ما بیش از اختلاف نظرهایمان است.»

او افزود: «کشورهای اروپایی هم به اندازه ما از برنامه موشکی ایران، از حملات موشکی‌ای که آن‌ها از طریق حوثی‌ها انجام می‌‌دهند، ناخرسند هستند.»

وی با متهم کردن ایران به ارسال موشک به یمن، گفت: «با متحدان اروپایی خود برای مقابله با مجموعه کامل تهدیدات مخرب ایران، کر خواهیم کرد. کار بسیار زیادی باقی مانده و داریم با هم روی آن تهدیدات کار می‌کنیم.»

این مقام آمریکایی زمانی که با سوال یکی از خبرنگاران درباره نقش عربستان و امارات در بروز فاجعه انسانی در یمن مواجه شد، بار دیگر تقصیرات را به گردن ایران انداخت و گفت جمهوری اسلامی با «ارسال موشک به یمن»، این فاجعه را ایجاد کرده است.

پس از اصرار خبرنگار، وی او را به خواندن بیانیه‌های وزارت خارجه آمریکا ارجاع داد و گفت وقت کافی برای صحبت در این مورد وجود ندارد.

اتهام‌زنی دوباره به ایران

در بخش دیگری از این نشست، این مقام آمریکایی ایران را به تلاش برای بمبگذاری در اروپا متهم کرد و با اشاره به بازداشت چند نفر در آلمان و بلژیک، گفت کشورهای اروپایی باید هوشیار باشند، چراکه ممکن است چنین حادثه‌ای در هر کشوری رخ دهد.

وی در پاسخ به خبرنگاری که از او درباره احتمال تلاش گروهک تروریستی منافقین برای خرابکاری و متهم کردن جمهوری اسلامی سوال کرد، این ادعا را «مضحک» خواند و گفت واشنگتن معتقد است که ایران قصد داشته در نشست این گروه بمبگذاری کند. او با این حال به عضویت افراد بازداشت‌شده در گروهک منافقین اشاره‌ای نکرد و در عوض مدعی شد که ایران از سفارت‌های خود برای انجام عملیات‌های اطلاعاتی استفاده می‌کند.

«دونالد ترامپ» رئیس‌جمهور آمریکا که هنگام تبلیغات انتخاباتی در سال ۲۰۱۶ توافق هسته‌ای با ایران را «فاجعه‌بار» خوانده بود، چندی قبل رسما آمریکا را از این توافق خارج کرد. وی تا روز ۴ نوامبر (۱۳ آبان) به مشتریان نفتی ایران فرصت داده تا خرید نفت خود از ایران را «به صفر» برسانند. 

این تصمیم واشنگتن با واکنش بازار و افزایش قیمت جهانی نفت مواجه شده است. در نتیجه این افزایش، قیمت حامل‌های سوخت در آمریکا هم بالا رفته و فشار افکار عمومی به ترامپ افزایش یافته است. رئیس‌جمهور آمریکا «اوپک» را به «دستکاری» در قیمت نفت متهم کرده و از کشورهای عضو این سازمان خواسته قیمت نفت را پایین آورند.

ترامپ با بیان اینکه آمریکا در ازای مبلغی اندک از عربستان «محافظت» می‌کند، با لحنی آمرانه در توییتر نوشته است که ریاض باید کسری نفت ایران را جبران کند. او چند بار از ریاض خواسته میزان صادرات نفت خود را دستکم ۲ میلیون بشکه افزایش دهد، چراکه به گفته او «ایران دشمن اصلی» عربستان است و آمریکا با تحریم ایران در حال کمک کردن به ریاض است.

وزیر انرژی عربستان روز سه‌شنبه پس از دیدار با هیأت آمریکایی گفت ریاض آمادگی دارد تا از بروز اختلال در بازار جهانی نفت پس از اعمال تحریم‌های آمریکا علیه ایران، جلوگیری کند. با این حال بسیاری از کارشناسان آمریکایی نسبت به عملی بودن این وعده ابراز تردید کرده‌اند.

همزمان برخی از مشتریان نفت ایران از جمله هند، کره جنوبی، ژاپن و چین اعلام کرده‌اند که قصد دارند با واشنگتن برای دریافت معافیت تحریمی، رایزنی کنند. در حالی که آمریکا ابتدا صدور چنین معافیتی را رد کرده بود، پامپئو روز سه‌شنبه گفت حاضر است در این مورد با واردکنندگان نفت از ایران صحبت کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.