دیپلمات اروپایی: به پیشرفتهایی درباره برجام رسیدیم
در نشست وزیران امور خارجه ایران و قدرتهای جهانی که قرار است روز جمعه برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک در وین برگزار شود، ایران از این کشورها میخواهد تا اقداماتی را برای تضمین درآمد نفتی و سرمایهگذاری در ایران علی رغم وضع مجدد تحریمهای واشنگتن علیه تهران ارائه دهند، اما دیپلماتها میگویند که کشورهای اروپایی ممکن است نتوانند خواستههای ایران را محقق کنند.
دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در ماه مه از توافق هستهای با ایران خارج شد و اعلام کرد که تحریمهای تهران را که به واسطه این توافق لغو شده بودند، باز خواهد گرداند. این در حالی است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون در تمامی گزارشات خود از روند اجرای برجام تایید کرده است که ایران به تعهداتش عمل میکند، اما واشنگتن از کشورها خواسته تا از ۴ نوامبر خرید نفت ایران را متوقف کنند، در غیر این صورت با پیامدهای مالی مواجه خواهند شد.
وزیران امور خارجه انگلیس، چین، آلمان و روسیه قرار است امروز به همراه محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران برای اولین بار پس از خروج آمریکا از توافق هستهای با یکدیگر دیدار کنند، اما دیپلماتها فضای کمی برای نجات این توافق میبینند.
یک دیپلمات ارشد اروپایی در این باره گفت: هدف (از این نشست) حفظ توافق هستهای است. ما به پیشرفتهایی شامل تضمین بخشهایی از فروش نفت دست یافتهایم، اما بعید است انتظارات ایران برآورده شود. این مساله تنها مربوط به آنچه اروپاییها انجام بدهند نیست، بلکه درباره این است که چینیها، روسها، هندیها و دیگران چه کمکی میتوانند ارائه دهند.
به گزارش رویترز، عناصر استراتژی اتحادیه اروپا شامل این موارد است: وام بانک سرمایهگذاری اروپا که یک اقدام ویژه برای محافظت از شرکتهای اروپایی از تحریمهای ثانویه آمریکا به شمار میآید و به علاوه پیشنهاد کمیسیون مبنی بر اینکه دولتهای اروپایی نقل و انتقالات مستقیم پول به بانک مرکزی ایران انجام دهند تا از مجازاتهای آمریکا پرهیز کنند.
یک منبع آگاه در اتحادیه اروپا نیز گفت: ایرانیها از دیگران انتظار دارند که بگویند چه کاری میتوانند برای حفظ توافق هستهای انجام دهند. ما باید ببینیم آیا این کار برای آنها به اندازه کافی خوب است یا نه.
مقامات ایرانی نشست روز جمعه را مهم ارزیابی کرده و گفتهاند که این رایزنیها برای اطمینان از این که صادرات نفت ایران ادامه خواهد یافت، کلیدی بوده و تهران کماکان باید بتواند به سیستم پرداختهای بانکهای بینالمللی سوئیفت دسترسی داشته باشد.
حسن روحانی رئیسجمهور ایران در سفر اخیرش به اروپا هشدار داد که تهران میتواند همکاری خود با دیدهبان هستهای سازمان ملل را کاهش دهد، اقدامی که تاکنون نیز واکنش ترامپ را در پی داشته و او گفته است برای تحریمهای جدید علیه فروش نفت ایران تلاش میکند.
روحانی همچنین در گفت و گو با امانوئل مکرون رئیسجمهور فرانسه و آنگلا مرکل صدراعظم آلمان به آنها تاکید کرده است که از بسته حمایتی اروپا برای تضمین منافع مورد انتظار ایران از برجام راضی نیست.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر