وحید حسینی مشاور سازمان حفاظت محیط زیست کشور گفت: یکی از منابع اصلی آلودگی هوای کشور به ویژه در کلانشهرها، خودروهای دیزلی هستند که تاکنون فاقد استانداردهای لازم آلایندگی بوده اند و هیچ‌گونه فیلتری برای کاهش آلودگی منتشره نداشته اند.

به گفته این استاد دانشگاه صنعتی شریف، از ۲ سال پیش دولت مصوبه ای را گذراند که خودروسازان موظف هستند خودروهای دیزلی که از ابتدای سال ۹۶ به بعد پلاک می‌شوند را به تجهیزات کنترل آلودگی مجهز کنند. مشکلی که در مسیر اجرای این مصوبه هست، این است که تجهیزات مذکور در خودروهای دیزلی با استفاده از گازوییل کمتر از استاندارد یورو۴ از بین می‌روند. یعنی علی رغم نصب فیلتر به دلیل کیفیت بد گازوئیل فیلتر دچار مشکل شده و از بین می‌رود. برای رفع این معضل، پیگیری‌های متعددی در کارگروه ملی آلودگی هوای کشور انجام شد و پس از حمایت وزارت نفت، قرار شد همین گازوئیل باکیفیت توزیعی در کشور که یورو ۴ هست علاوه بر ۸ کلانشهر کشور در سایر نقاط کشور نیز توزیع شوند تا خودروهای جدید که وارد چرخه مصرف می شوند، دسترسی به سوخت با کیفیت داشته باشند و این تجهیزات تخریب نشوند.

حسینی تاکید کرد: تفاهم نامه ای که اخیرا در این رابطه انجام شده، مربوط به بحث پایش است که توزیع گازوئیل توسط وزارت نفت انجام شود و سازمان حفاظت محیط زیست کشور هم سوخت را پایش کند تا تخطی از حدود مجاز یورو۴ صورت نگیرد. البته این برنامه قرار بود از آبان سال ۹۵ اجرایی شود. بدین ترتیب قرار بود ابتدا موضوع توزیع حل شود و بعد تجهیز وسایل به فیلتر انجام شود، اما مشکلات عملیاتی در مسیر اجرا بوده و پس از این تاخیر، کار در خرداد امسال تکمیل می شود.

مشاور سازمان حفاظت محیط زیست کشور در ادامه درباره سیستم اجرای تفاهم‌نامه و نظارت بر توزیع گازوئیل یورو۴ اظهار داشت: پس از انجام پایش‌های منظم و نمونه گیری از جایگاه‌ها و بررسی در آزمایشگاه‌های تایید شده، قرار است نتایج آزمایش‌ها در سایت سازمان حفاظت محیط زیست کشور در اختیار عموم مردم قرار گیرد و تخطی از آن صورت نگیرد. قانون هوای پاک پیش بینی کرده که اگر صدمه ای در مسیر تولید آلودگی هوا به مردم زده شود، با جرم انگاری می توان از آن شکایت کرد و جریمه‌هایی نیز در این زمینه تعیین شده است. در حال حاضر۲۲۰ جایگاه در کلانشهرها و ۲۰۰ جایگاه دیگر در سایر نقاط کشور وجود دارند که اگر تخطی صورت گیرد، علیه آنها اعلام جرم و مراحل بعدی قضایی پیگیری خواهد شد.

حسینی ادامه داد: خودروهای دیزلی آلودگی زیادی از منظر ذرات معلق دارند و بسیاری از شهرهای بزرگ دنیا اعلام کرده اند که ورود آنها از سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۵ کاملا به شهرها ممنوع است. ما هم باید در برابر آلایندگی این وسایل نقلیه سنگین تجهیزات و سوخت مناسبی داشته باشیم. از طرفی گازوئیل یورو ۴ گوگرد پایینی دارد و بعد هم به صورت یک آلاینده ثانویه وارد هوا نمی‌شود و تجهیزات کنترل دوده دیزل‌ها را هم حفظ خواهد کرد. بنابراین تلاش می کنیم مسئله توزیع یورو۴ در کشور حل شود.

وی درباره تفاوت‌های گازوییل یورو ۴ با سایر گازوئیل ها خاطرنشان کرد: گازوئیل غیر استاندارد یورو ۴ زرد رنگ، بد بو و چرب هست اما گازوئیل یورو ۴ شفاف، سفید و شبیه بنزین است و از ظاهر آن هم می توان نوع آن را فهمید. ما امیدواریم وزارت نفت بتواند پوشش کشوری که از ۵۵ میلیون لیتر مصرفی، حدود ۳۰ میلیون لیتر یورو۴ است را با توسعه ظرفیت های پالایشگاهی پیشرفت دهد و در کلانشهرها حتما سوخت یورو۴ توزیع شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.