نخستین روز از فعالیت سی و یکمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، روز گذشته در حالی به پایان رسید که بی‌نظمی و مهیا نبودن کامل نمایشگاه برای پذیرایی از علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی، مشهودترین تصویری بود که می‌شد مشاهده کرد.

امسال و در پی تصمیم مسئولان معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران و با چراغ سبز پلیس راهور، هیچ‌کدام از پارکینگ‌های مجموعه مصلی امام خمینی (ره) برای استفاده بازدیدکنندگان اختصاص پیدا نکرده و این فضاها در اختیار شرکت واحد اتوبوسرانی، سازمان تاکسیرانی و عوامل اجرایی و ستادی نمایشگاه کتاب قرار گرفته است.

این مسئله با توجه به اینکه اطلاع‌رسانی کافی و مناسبی هم برای آن از قبل نشده بود، در همان ساعات ابتدایی فعالیت نمایشگاه سی و یکم در روز گذشته، موجب ازدحام شدید خودروها در مبادی ورودی مصلی شد که بالتبع مشکلاتی را برای تردد بازدیدکنندگان به نمایشگاه ایجاد کرد.

البته باید به این مسئله، استقبال غیرقابل انتظار مردم را هم از نمایشگاه امسال اضافه کرد؛ اتفاقی که هم ناشران و هم مسئولان اجرایی نمایشگاه کتاب را که مشغول آماده‌سازی‌های نهایی و غرفه‌آرایی برای بازدید از مردم بودند، غافلگیر کرد.

نکته دیگری که در فضای محیطی مصلی، محل برگزاری نمایشگاه کتاب در روز نخست آن به چشم می‌خورد و چهره این رویداد فرهنگی را نازیبا کرده بود، تلنبار شدن زباله‌ها در نقاط مختلف نمایشگاه بود.

وقتی دلیل این مسئله را از معاون اجرایی نمایشگاه کتاب تهران جویا شدیم، یحیی دهقانی به ما گفت که با توجه به اینکه کار غرفه‌سازی در بعضی از بخش‌های نمایشگاه کتاب تا پاسی از شب و حتی تا ساعات ابتدایی بامداد روز چهارشنبه ادامه داشت، امکان نظافت نمایشگاه همزمان با غرفه‌سازی در بخش‌های مختلف، وجود نداشت. درواقع این مسئله به خاطر تأخیری که در غرفه‌سازی صورت گرفت، ایجاد شد.

چند سالی است بازدیدکنندگان نمایشگاه کتاب، شیوه جدیدی را در بازدید خود از غرفه‌ها تجربه می‌کنند؛ آنها در روزهای نخست صرفاً برای اینکه بدانند ناشران مورد علاقه‌شان در کدام قسمت‌های مصلی واقع شده‌اند و همچنین کتاب‌های تازه آنها چیست، به مصلی می‌آیند و پس از کسب این اطلاعات و دریافت کاتالوگ مربوط به کتاب‌های ناشران، خرید خود را از نمایشگاه به روزهای میانی و پایانی فعالیت نمایشگاه موکول می‌کنند.

البته در این زمینه، این‌بار بازدیدکنندگان بودند که توسط نمایشگاه کتاب غافلگیر شدند، چرا که در روز نخست فعالیت نمایشگاه، هیچ‌ یک از علائم اطلاع‌رسانی از جمله شماره‌های مربوط به راهروها، اسم ناشران بر سر در غرفه‌ آنها (سر کتیبه) و همچنین عناوین ناشران در هر راهرو، درج نشده بود؛ اتفاقی که نشان از کم‌کاری کمیته اطلاع‌رسانی نمایشگاه کتاب تهران دارد.

این مسئله موجب سرگردانی مردم در راهروها شده بود و آنها مدام از همدیگر و از ناشران، سراغ غرفه‌های مورد نظر خود را می‌گرفتند و به سختی می‌توانستند جوابی برای این سؤالات پیدا کنند. البته مشاهدات امروز ما نشان می‌دهد که سرکتیبه‌های مربوط به هر غرفه، علائم نشانه‌گذاری و شماره راهروها و همچنین فهرست ناشران قرار گرفته در هر راهرو، در ساعات پایانی شب گذشته نصب شده است و به نظر می‌رسد امروز علاقه‌مندان به کتاب، دیگر با معادلات چندمجهولی روز گذشته برای پیدا کردن غرفه ناشران مورد نظرشان مواجه نخواهند شد!

دیروز البته در حوزه بین‌المللی نمایشگاه کتاب تهران چند اتفاق رخ داد؛ یکی از این رویدادها، برگزاری مراسم افتتاح غرفه صربستان که کشور میهمان ویژه نمایشگاه امسال کتاب تهران است، بود.

این مراسم که البته به خاطر تأخیر بیش از یک ساعته در برگزاری و سیستم صوتی نامناسب برای سخنرانی‌ها و همچنین بی‌نظمی در چینش صندلی‌ها چندان سر و شکل مناسبی نداشت، در هر حال با حضور تنی چند از مسئولان نمایشگاه کتاب از جمله محسن جوادی رئیس این دوره و از آن طرف ولادان ووکسوساولیوویچ وزیر فرهنگ و اطلاع‌رسانی صربستان برگزار شد.

نکته قابل تأمل که از ایرادات حضور کشور میهمان ویژه در این دوره از نمایشگاه کتاب تهران محسوب می‌شود، این است که امسال از صربستان هیچ ناشری به تهران نیامده است تا بتوان به تشکیل میز مذاکرات با همتایان ایرانی آنها و عقد قراردادهای نشر میان دو طرف، امیدوار بود؛ درواقع صربستان عمدتاً با هدف معرفی خود به عنوان یکی از کشورهای بلوک شرق که شاید چندان برای ایرانی‌ها شناخته شده نباشد، در نمایشگاه کتاب غرفه گرفته است.

برگزاری مراسم افتتاح غرفه تونس که شهر میهمان ویژه این دوره است و همچنین غرفه ایتالیا که پارسال میهمان ویژه نمایشگاه کتاب بود، از دیگر اتفاقاتی بود که در روز نخست فعالیت نمایشگاه با حضور مسئولان مربوطه رقم خورد.

پیش‌بینی می‌شود که امروز (پنجشنبه) و همچنین فردا (جمعه) با توجه به تعطیلی بسیاری از ادارات و بخش‌ها، نمایشگاه کتاب تهران پذیرای بازدیدکنندگان بیشتری باشد؛ این مسئله می‌طلبد که مسئولان اجرایی نمایشگاه ضمن درس گرفتن از تجربه‌های روز نخست نمایشگاه، تمهیدات لازم را برای میزبانی شایسته از علاقه‌مندان به کتاب و کتابخوانی در مصلی بیاندیشند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.