اردوغان چرا با عبدالله گل می خواهد مذاکره کند؟
فاصله گرفتن عبدالله گل رییس جمهوری پیشین ترکیه از حزب حاکم و احتمال نامزدی وی در انتخابات ریاست جمهوری از سوی احزاب مخالف دولت، موجب آغاز واکنش هایی در حزب حاکم عدالت و توسعه و دلخوری مقامات کنونی این کشور شده است.
احتمال نامزدی گل رییس جمهوری سابق از سوی احزاب مخالف حزب حاکم به ویژه حزب سعادت و رقابت وی با اردوغان در انتخابات پیش روی ترکیه موجی از نگرانی را در میان اعضای ارشد حزب حاکم عدالت و توسعه به ویژه حلقه نزدیک اردوغان به وجود آورده است چرا که این رویارویی به پراکندگی آرای این تشکیلات سیاسی و انتقال به سبد آراء انتخاباتی سایر احزاب منجر می شود.
به نوشته رسانه های ترکیه، خطر نامزدی عبدالله گل در انتخابات ریاست جمهوری از سوی نزدیکان اردوغان بسیار جدی قلمداد شده و رییس جمهوری ترکیه افرادی را مامور مذاکره با ۳۹;گل۳۹; برای انصراف از نامزدی در انتخابات کرده است.
روزنامه جمهوریت با استناد به اخبار منتشره در روزنامه خبرتورک و به نقل از منابع موثق مدعی شد که رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه ابرهیم کالین سخنگوی خود و ژنرال خلوصی آکار رییس ستاد کل نیروهای مسلح این کشور را مامور مذاکره با عبدالله گل و اقناع وی به منظور انصراف از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری کرده است.
وبسایت روزنامه خبر تورک نیز با درج عنوان ۳۹;اردوغان چه کسانی را به مذاکره با گل مامور کرده است؟۳۹; به تشریح مذاکرات مخفی بعضی از اعضای ارشد حزب حاکم برای راضی کردن عبدالله گل از رویارویی با اردوغان پرداخت اما دقایقی بعد این گزارش از صفحه این رسانه خبری حذف شد.
روزنامه حریت نیز در گزارشی مدعی شد که مذاکرات اعضای ارشد حزب حاکم برای اقناع عبدالله گل از چندی پیش به صورت مستمر ادامه دارد و بنا بر اخبار دریافتی از منابع موثق، بولنت آرنج معاون سابق نخست وزیر و احمد داوود اوغلو نخست وزیر سابق نیز دیدارهایی با عبدالله گل در استانبول داشته اند و در این مذاکرات نارضایتی رییس جمهوری سابق در خصوص برقراری وضعیت فوق العاده، صنایع دفاعی، سیاست خارجی و اقدامات ترکیه در سوریه مطرح شده است.
دیدار چند روز اخیر بولنت آرنج با اردوغان نیز حاکی از بعضی تحرکات سیاسی است و نشان می دهد که مذاکراتی میان اعضای بلندپایه حزب عدالت و توسعه در خصوص موضوعات انتخاباتی در جریان است.
روزنامه ملی گازته نیز به تلاشهای دولت ترکیه برای انصراف عبدالله گل از نامزدی در انتخابات اشاره کرد و مدعی شد که چهارشنبه گذشته تمل کاراملا اوغلو رهبر حزب سعادت ترکیه دیداری سه ساعته با عبدالله گل برگزار کرد و پس از این دیدار، چندین مقام نزدیک به دولت با حفاظت ماموران امنیتی به دیدار رییس جمهوری پیشین ترکیه رفتند.
احمد داوود اوغلو سه شنبه گذشته به دیدار عبدالله گل رفت و ساعاتی پشت درهای بسته، این دو با یکدیگر مذاکره کردند و پس از آن، روز گذشته داوود اوغلو در حاشیه جلسه مجلس طی مصاحبه با خبرنگاران اظهار کرد: به دعوت عبدالله گل با وی دیدار کردم و مذاکراتی دوجانبه در خصوص موضوعات داخلی و خارجی انجام شد.
وی تاکید کرد: پس از دیدار من با گل، شایعاتی بی اساس مطرح شد و من باید بگویم که روسای جمهوری و نخست وزیرانی که در یک دوره در داخل دولت با آنها فعالیت داشتیم، هر زمان از بنده دعوت به دیدار کنند، این دعوت را اجابت خواهم کرد و در این خصوص اجازه نمی دهیم افرادی بخواهد فتنه ای طراحی کنند.
وی در خصوص حمایت از نامزدی خاص در انتخابات ریاست جمهوری تصریح کرد: تعلق حزبی من پا برجاست و به عنوان دومین رئیس حزب عدالت و توسعه و همچنین سومین نخستوزیر منتخب آن، هرگز فعالیت سیاسی خارج از این چارچوب نداشته و نخواهم داشت، چون این اقدام را مطابق با اخلاق سیاسی نمیدانم و در این راستا تصمیم حزب عدالت و توسعه تصمیم من هم هست و نامزد بنده هم رئیس جمهوری ترکیه(اردوغان)است.
روزنامه جمهوریت در گزارشی نوشت: در پی مصاحبه مطبوعاتی احمد داووداوغلو در پارلمان ترکیه با خبرنگاران و اشاره به دعوت عبدالله گل از وی برای دیدار ۲۳ آوریل، نزدیکان عبدالله گل قاطعانه این ادعای نخست وزیر سابق ترکیه را رد کردند و حتی مدعی شدند که احمد داووداوغلو مدت ها خواستار ملاقات با عبدالله گل بود اما رییس جمهوری سابق ترکیه به دلیل مساعد نبودن شرایط به وی وقت ملاقات نداده بود و در ادامه داووداوغلو برای انجام این دیدار از راه ها و ابزارهای دیگری استفاده کرد که در نهایت با ورود واسطه هایی این دیدار عملی شد.
با مقایسه اظهارات داوود اوغلو مبنی بر حمایت از اردوغان با ادعای نزدیکان عبدالله گل می توان دریافت که دیدار روز سه شنبه نخست وزیر سابق با رییس جمهوری سابق ترکیه می تواند این خبر را تقویت کند که نمایندگانی از سوی اردوغان مامور مذاکره و اقناع عبدالله گل برای انصراف از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری هستند.
نگرانی در میان اعضای ارشد حزب عدالت و توسعه به ویژه جناح نردیک به اردوغان نسبت به ورود عبدالله گل به انتخابات و نامزدی وی از سوی احزاب مخالف بسیار جدی است به طوری که بینالی یلدریم نخست وزیر ترکیه در بازگشت از سفر اسپانیا به خبرنگاران در این خصوص اظهار کرد: پشت داستان نامزدی عبدالله گل، تلاش گسترده ای برای مهندسی آرای انتخاباتی قرار دارد چرا که آنها با این اقدام سعی در القای چند دستگی میان اعضای حزب حاکم در افکار عمومی جامعه را دارند اما خوشبختانه به نظر می رسد که این پروژه شکست خورده است.
وی با جملاتی دو پهلو و خطاب به عبدالله گل اضافه کرد: وقتی مدتی طولانی در درون یک حرکت سیاسی وظایف بسیار مهمی برعهده گرفته و بعد، از آن حرکت سیاسی خارج شوید، نه می توانید برای جایگاه گذشته خود مفید باشید و نه برای جایگاه جدیدی که به دست می آورید، می توانید کاری بکنید.
اواخر سال گذشته میلادی اظهارات انتقادی عبدالله گل در خصوص وضعیت اداره کشور، اختلافات میان او و اردوغان بیش از پیش آشکارتر شد.
وی با انتشار پیام هایی در صفحه توییتر و نیز مصاحبه با خبرنگاران از تمدید وضعیت فوق العاده، اعطای مصونیت به عوامل غیرنظامی در خنثی سازی کودتای ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ و دستگیری روزنامه نگاران به شدت انتقاد کرد.
اظهارات عبدالله گل موجب ناراحتی و واکنش اردوغان شد به طوری که رییس جمهوری ترکیه در پاسخ به انتقادات گل گفت: این مساله ناراحت کننده است که رئیس جمهوری پیشین ما صحبت از ابهام میکند، بر چه اساسی شما درباره ابهام صحبت میکنید؟ به چه مادهای اشاره میکنید؟ آیا این مساله ناراحت کننده است؟
این اختلافات ادامه دار جناح عبدالله گل و اردوغان در درون حزب عدالت و توسعه آرام آرام ادامه داشت تا این که در هفته های قبل، اخباری مبنی بر احتمال رویارویی این دو عضو با نفوذ حزب حاکم با یکدیگر در انتخابات آتی منتشر شد.
به گزارش ایرنا، رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه هفته گذشته پس از نشست مشترک با دولت باغچه لی رهبر حزب حرکت ملی ترکیه که پیشنهاد برگزاری انتخابات زودهنگام را در ترکیه داده بود، اعلام کرد که انتخابات ریاست جمهوری و مجلس این کشور ۱۷ ماه پیش از موعد مقرر و در تاریخ ۲۴ ژوئن سال جاری میلادی(۳ تیرماه ۱۳۹۷) برگزار می شود.
بر اساس اصلاحیه تغییرات قانون اساسی ترکیه که در همه پرسی یکسال پیش به تایید مردم این کشور رسید، قرار بود که انتخابات بعدی ریاست جمهوری و مجلس در ۳ نوامبر ۲۰۱۹ (۱۲ آبان ۱۳۹۸) برگزار شود.
پیش از این رجب طیب اردوغان رییس جمهوری، بینالی یلدریم نخست وزیر، بکیر بوزداغ معاون نخست وزیر و سخنگوی دولت ترکیه بارها برگزاری زودهنگام انتخابات در این کشور را رد کرده بودند ولی با ارائه طرح اخیر مقامات این کشور اعلام کردند که انتخابات مجلس و ریاست جمهوری این کشور ۱۷ ماه زودتر از موعد مقرر برگزار می شود.
برخی نظرسنجی هایی که توسط رسانه های نزدیک دولت ترکیه منتشر شده، حزب حاکم در صورت برگزاری انتخابات زودهنگام ۵۵ درصد شانس پیروزی دارد ولی نظرسنجی موسسات غیروابسته به حاکمیت نشان دهنده دو مرحله ای شدن انتخابات ریاست جمهوری ترکیه و شکست این حزب در انتخابات مجلس است.
در پی پذیرفته شدن اعتراض حزب کُردی ۳۹;هدی پار۳۹; مبنی بر قرار نگرفتن در میان لیست احزاب مجاز ورود به انتخابات، شورای عالی انتخابات ترکیه که چندی پیش با انتشار اطلاعیه ای فهرست نهایی ۱۰ حزب مجاز برای حضور در انتخابات زودهنگام این کشور را اعلام کرده بود، با انتشار اصلاحیه ای تعداد این حزب را به لیست احزاب مجاز انتخاباتی وارد کرد که اسامی اعلامی به شرح زیر است:
۱ ـ حزب عدالت و توسعه(AK Parti)
۲ ـ حزب ترکیه مستقل(BTP)
۳ ـ حزب همبستگی(اتحاد) بزرگ(BBP)
۴ـ حزب جمهوری خواه خلق(CHP)
۵ ـ حزب دموکرات(DP)
۶ ـ حزب دموکراتیک خلقها(HDP)
۷ ـ حزب نیک(IP)
۸ ـ حزب حرکت ملی(MHP)
۹ ـ حزب سعادت
۱۰ ـ حزب وطن
۱۱ـ حزب هدی پار
بر اساس تقویم انتخاباتی ترکیه، قرار است انتخابات محلی ترکیه نیز با هدف مشخص کردن شهرداران شهرهای ۸۱ استان این کشور در ۳۱ ماه مارس ۲۰۱۹(۱۱ فروردین ۱۳۹۸) برگزار شود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر