استاد دانشگاه تهران گفت: دولت به زمین و زمان بدهکار هست. به خیلی از سازمان‌ها بدهکار است؛ شما آگهی کنید تعداد پیمان‌کارانی که از دولت طلبکار هست را جویا شوید. خواهید دید که چقدر می‌آیند. اگر بانک مرکزی مشکلی ندارد چرا طلب‌هایش را نمی‌دهد؟

صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران در گفت‌و‌گو با  ایلنا، در خصوص نوسانات بازار ارز گفت: برخی از دست داشتن دولت پنهان در این نوسانات حرف می‌زنند که من معتقدم اینطور نیست.

وی با بیان اینکه دولت از افزایش قیمت ارز سود می‌کند، گفت: نمی‌خواهم بگویم دولت تعمدا چنین کاری کرده باشد ولی به هر حال دولت پنهان، نهادهای خاص یا هرچیز دیگری، هیچ نفعی از افزایش قیمت ارز نمی‌برند. این داستان همیشگی افزایش قیمت ارز در دوران احمدی‌نژاد هم بود. بخشی از این افزایش ناشی از نگرانی از خروج آمریکا از برجام است نه تئوری‌های پیچیده‌ای که از دست داشتن بن سلمان در این وضعیت خبر می‌دهد.

این استاد دانشگاه با تاکید بر اینکه قطعا هستند کسانی که خوششان می‌آید دولت زمین‌گیر شود ، گفت: ولی اینکه آیاخودشان شروع‌کننده باشند یا خیر، را شک دارم. پاسخ این سوال که آیا برخی نهادها خوشحال خواهند شد دولت روحانی به بن بست برسد؟ بله خوشحال می‌شوند. ولی آیا آنطور که برخی اصلاح‌طلبان و برخی دولتمردان روحانی می‌گویند اینها پشت نوسانات بازار ارز هستند؟ به نظرم این تحلیل‌ها درست نیست و برعکس؛ فکر می‌کنم خود دولت روحانی بیشترین نفع را از بالا رفتن قیمت ارز می‌برد.

وی در توضیح افزود: می‌دانیم دولت دچار کسری بودجه است؛ قرار بود ۲۰ تا ۲۵ میلیارد تومان از یارانه‌ها کسر و به درآمد دولت اضافه شود و یک تعدادی یارانه بگیر حذف شوند. همه می‌دانیم قرار بود بنزین به ۱۴۰۰ تومان برسد و مجلس با هر دوی این‌ها مخالفت کرد. برخی از ارگان‌های نظامی قرار بود بودجه‌شان کاهش پیدا کند و نشد؛ دولت روحانی در سال ۹۷ با کمبود بودجه مواجه است؛ بنابراین چرا نباید قبول کنیم یکی از نفع برندگان اصلی در بالا رفتن قیمت ارز خود دولت است؟

زیباکلام ادامه داد: انتقادات زیادی به تیم اقتصادی دولت وارد است. بنابراین من زیاد نمی‌توانم انگشت اتهام را به سمت دولت پنهان یا حتی به سمت بن سلمان بگیریم چون فکر می‌کنم درست است بدشان نمی‌آید روحانی زمین بخورد، اما اینکه عامل تمام این ماجرا‌ها این باشند را قبول ندارم.

وی در مورد اظهارات اخیر رییس بانک مرکزی درباره اینکه درآمدهای ارزی دولت با مصارف آن همخوانی دارد و کسری‌ وجود ندارد، گفت: سوال من از آقای سیف این است که اگر با همین درآمد ارزی دخل و خرجتان می‌خواند چرا می‌خواستید یارانه ۲۵ میلیون نفر را بزنید یا بودجه‌های برخی نهادهای نظامی را کاهش دهید یا بنزین را ۱۴۰۰ کنید؟ من این حرف را نمی‌توانم قبول کنم که دولت مشکل مالی ندارد.

این استاد دانشگاه تاکید کرد: سال گذشته چیزی حدود ۳۸ هزار میلیارد تومان بودجه عمرانی بود که تا آخر آبان ماه از این مقدار چیزی حدود ۱۰ هزار میلیارد خرج شده بود. در چهار ماه بعدی شاید ۵ یا ۶ هزار میلیارد تومان دیگر خرج شده باشد. این یعنی نصف بودجه در نظر گرفته شده هم تحقق پیدا نکرده است؛ چون دولت پول ندارد. دولت به زمین و زمان بدهکار هست. به خیلی از سازمان‌ها بدهکار است؛ شما آگهی کنید تعداد پیمان‌کارانی که از دولت طلبکار هست را جویا شوید. خواهید دید که چقدر می‌آیند. اگر بانک مرکزی مشکلی ندارد چرا طلب‌هایش را نمی‌دهد؟ آقای سیف اگر وضع مالیتان خوب است چرا این همه بدهی دارید؟

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.