بیزینس مانیتور نوشت، پیش بینی ها حکایت از آن دارد که اوپک ظرفیت تولید بیشتر نفت را دارد و می تواند با کسری در بازار مبارزه کند، ولی احتمال اینکه تولیدش را افزایش دهد، بسیار کم است، زیرا اغلب کشورهای عضو اوپک به توافقی که اخیرا تمدید شده است، پایبند هستند و این سیاست را برای ایجاد ثبات بیشتر در بازار نفت و قیمت بالاتر این منبع انرژی در بازار جهانی ضروری می دانند.

بررسی ها نشان می دهد که کشورهای عضو اوپک ظرفیت مازادی معادل ۱۹.۲ میلیون بشـکه در هر روز دارند که این حجم تولید می تواند ظرف ۶ ماه وارد بازار مصرف شود.

برآورد ظرفیت مازاد تولید نفت در کشورهای اوپکی توسط سازمان های مختلف با هم تفاوت دارد ولی تمامی سازمان های ارائه دهنده برآورد، میزان مازاد ظرفیت تولید نفت اوپک را بیش از ۱۹.۲ میلیون بشکه در روز اعلام کرده اند.

در صورتی که توان افزایش تولید نفت توسط اوپک را هم به این برآورد اضافه کنیم به رقمی معادل ۵.۲ میلیون بشــکه در روز می رسیم که رقم قابل توجهی است و می تواند مسیر قیمت نفت در بازار را تحت تاثیر قرار دهد.

اداره اطلاعات انرژی امریکا  نیز اخیر مازاد ظرفیت تولید نفت اوپک را برابر با ۲ میلیون بشکه در روز اعلام کرده است و در عین حال میزان مازاد ظرفیت تولید نفت سازمان اوپک را برابر با ۶.۳ میلیون بشکه در روز پیش بینی کرده بود.

عرضه و تقاضا در سال جاری چقدر خواهد بود؟

انتظار می رود در سال ۲۰۱۸ عرضــه نفت در دنیا به طور متوسط با نرخ ۲۷.۱ میلیون بشکه در روز نسبت به سال قبل رشد کند. در این سال تولید نفت شیل که یک مسئله بسیار مهم و اثرگذار روی تصمیمات ســازمان اوپک و قیمت نفت در بازار جهانی است به طور متوسط ۳۹۰ هزار بشکه در هر روز بیشتر خواهد شد.

 بررسی ها نشان می دهد که ظرفیت تولید نفت این سازمان به اندازه ای است که کسری اندک موجود در بازار نفت در سال ۲۰۱۸ را به مازادی بزرگ در بازار تبدیل کند و البته باعث شود تا این تغییر عملکرد بازار زمینه را برای افت قیمت نفت در بازار جهانی فراهم کند.

 در سالهای ۲۰۱۴ تا ۲۰۱۶ تقاضای نفت به طور متوسط روزانه ۵.۱ میلیون بشکه بیش از سال ۲۰۱۳ بوده،حال آنکه نرخ رشد عرضه نفت در این سالها ۹.۱ میلیون بشکه در هر روز به ثبت رسیده اســت.

 در سال ۲۰۱۷ نرخ رشد تقاضا ۷.۱ میلیون بشکه در هر روز رسید،حال آنکه نرخ رشد عرضه نفت در دنیا کمتر از ۴۰۰ هزار بشکه در روز بود.

به گفته تحلیلگران بازار انرژی دلیل این مسئله سیاست اوپک برای کاهش تولید نفت بود که باعث شد تا تلاش امریکا و دیگر تولیدکنندگان شیل برای افزایش تولید تاثیری روی قیمت نفت در بازار نداشته باشد.

حال سوال این است که بازار نفت در سال ۲۰۱۸ چه وضعیتی خواهد داشت؟ انتظار می رود در این سال تقاضای نفت در دنیا ۹.۱ میلیون بشکه در روز رشد کند و میزان عرضه۲.۱ میلیون بشکه بیش از سال قبل از آن باشد. این به معنای افزایش قابل ملاحظه ای در میزان تولید نفت در دنیا است که بیشترین سهم از این افزایش به امریکا و تولیدکنندگان شیل اختصاص دارد.

در سال گذشته نرخ رشد تولید نفت در دنیا، بسیار پایینتر از نرخ رشد عرضه بوده است اما در سال جاری نرخ رشد عرضه نفت نسبت به سال قبل بیشتر خواهد بود و به همین دلیل فشار زیادی به بازار وارد نخواهد شد.

 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.