مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت‌خیز جنوب: دو تابعیتی نیستم و پاسپورت ندارم

سال 96 رو پایان است و شرکت ملی مناطق نفتخیز که وظیفه تولید80 درصد نفت تولیدی کشور را بر عهده دارد، باید کاهش تولید به دلیل فرسودگی و برنامه‌های افزایش تولید سال آتی را مد نظر قرار دهد. به همین مناسبت پای صحبت‌های بیژن عالی پور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفتخیز نشستیم تا بیشتر در مورد برنامه‌های آتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب بدانیم. از او همچنین در مورد شایعاتی که هول محور مدیریتی او مطرح می‌شود و همچنین وضعیت اخیر چاه 147 رگ سفید پرسیدیم که در ادامه می‌خوانید.

 برنامه سال آتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب چیست؟

عالی پور: برای سال آتی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب قرارداد‌های 4 مخزن نهایی راه نهایی می‌کند. در حال حاضر برای میدان کرنج با شرکت‌های پرگس و مپنا در حال مذاکره هستیم که به زودی نهایی می‌شود. برای سه میدان دیگر هم با شرکت‌های داخلی و خارجی در حال مذاکره هستیم و در سال آینده انشالله به قرار داد می‌رسیم.

ماموریت اصلی شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب نگه داشت تولید است که با توجه به کاهش تولید 300 هزار بشکه‌ای در سال با کار‌های توسعه‌ای و دکل‌های ترمیمی و نوسازی و نگه داری تولید را ثابت نگه می‌داریم.

با این فعالیت‌ها ما تولید نزدیک به مرز سه میلیون بشکه در روز را حفظ می‌کنیم. مخازن، چون از نیمه دوم عمرشان گذشته مرتب با کاهش تولید مواجه هستند و به گازی و آبی تبدیل می‌شوند و نیازمند نگه داری شدید هستند. برای این منظور دائما باید شرایط را تغییر دهیم، به طور مثال لایه عوض کنیم یا پمپ درون چاهی نصب کنیم.

 ارزیابی مالی شما برای جبران فرسودگی تأسیسات شرکت چقدر است؟

عالی پور: فرسودگی بیش از 30 میلیارد دلار سرمایه برای نوسازی نیاز دارد، وزیر برای نوسازی تأسیسات برنامه ریزی کرده و شرح خدمات خواسته اند که تهیه شده و برای معاونت مهندسی وزیر ارسال شده و در حال انتخاب مشاور هستند؛ پس از انتخاب مشاور، پیمانکاران برای هر شرکت و پروژه تعریف می‌شود و به صورت شرکت به شرکت یا منطقه به منطقه پروژه‌ها اجرا خواهد شد.

 آیا برای پروژه‌ها مباحث HSE مد نظر قرار می‌گیرد؟

عالی پور: در بحث HSE وزیر ما را مکلف کرده اند که در طرح‌های نوسازی کلیه الزامات HSE و زیست محیطی را در نظر بگیریم تا در آینده مشکلی پیش نیاید. فرسودگی تأسیسات عمده دلیل مسائلی است که در صنعت نفت پیش می‌آید و در نظر گرفتن این مسائل می‌تواند آینده صنعت را ایمن‌تر کند.

از رگ سفید ۱۴۷ چه خبر؟

عالی پور: در جلساتی که داشتیم نقاط ضعف اطفا چاه 147 مورد بررسی قرار گرفت و با ارزیابی‌هایی که صورت گرفت امیدواریم در آینده اگر خدایی نکرده فورانی داشتیم بتوانیم بهتر با این مشکلات مقابله کنیم. البته در همین جلسات بر همه مسلم بود که چاهی با 2400 psi فشار و کلاهک گازی، بهترین روش اطفا همان باتم کیل است که در همه دنیا متداول است که در این موضوع ما به رکورد 34 روز (از شروع حفاری انحرافی تا اطفا) دست یافتیم که رکورد قبلی اطفا در همین منطقه مربوط به سال 54 و چاه رگ سفید 33 بود که شرکت‌های آمریکایی در94 روز آن را اطفا کردند. در مجموع آتش سوزی و فوران و عملیات ما مجموعا 58 روز طول کشید.

 نتیجه ارزیابی‌ها این حادثه اعلام شده؟

عالی پور: نتایج از سوی شرکت ملی مناطق نفتخیز بررسی و به مدیریت تولید اعلام شده، آنطور که من شنیده ام شرکت ملی حفاری هم گزارشی به این مدیریت ارائه کرده، اما جمع بندی آن هنوز صورت نگرفته است.

 وضعیت امروز چاه رگ سفید چگونه است؟

عالی پور: هم اکنون چاه 148 که برای مهار تولید 147 حفاری شد، به تولید رسیده و در حال حاضر خطوط لوله در حال اجرا است و تا 10 الی 15 روز آینده تأسیسات سرچاهی و خطوط لوله انجام می‌شود و نفت آن منتقل خواهد شد. چاه دیگری که به عنوان چاه جاگزین چاه 148 بوسیله دکل 94 حفر شده بود، (اگر چاه اول برای اطفا جواب نمی‌داد از چاه دوم استفاده می‌شد) نیز تا 10 الی 15 روز دیگر تولیدی می‌شود و در واقع هزینه‌هایی که برای استقرار این دکل‌ها و بستر سازی انجام شده بود برای تولیدی شدن این چاه‌ها بود و هزینه‌ای هدر نرفت.

 قرار بود بعد از این حادثه سازمان کنترل فوران تشکیل شود. نتیجه اش چه شد؟

عالی پور:سازمان کنترل فوران با جلسه‌ای که هیأت مدیره نفت دو هفته پیش تعیین کردند، مبلغی برای خرید ماشین آلات و تجهیزات تخصیص داد و بلافاصله به مسئولین برای خرید این تجهیزات تأکید کردیم و تا زمان خرید تجهیزات قرار شد این سازمان خودش را با تجهیزات موجود مجهز کنند و تأکید شده مانور‌هایی هر چند وقت یکبار برگزار شود تا بتوانند به روز باشند و برای مواجهه با مسائل احتمالی آمادگی داشته باشند. فعالیت‌های این سازمان در بخش خشکی به نفتخیز جنوب و در بخش دریایی هم این بحث به شرکت فلات قاره واگذار شده است.

 می‌گویند شما مدیر دو تابعیتی هستید.

عالی پور: من حتی پاسپورت ندارم. این را به جرات می‌گویم و هر کسی لازم می‌داند استعلام بگیرد و من خرده‌ای به این استعلام نمی‌گیرم.

 مگر می‌شود مدیر بلند پایه مثل شما پاسپورت نداشته باشد؟ سفر خارجی تفریحی یا مأموریت نمی‌روید؟

عالی پور: خیر. در طول 40 سالی که کار می‌کنم، اصلا علی رغم اینکه همکاران بار‌ها به مأموریت خارجی رفته اند و از من خواسته ام به عنوان مدیرعامل به جلسات خارجی بروم، تا حالا نرفته ام و بعد از این هم نخواهم رفت. چرا که معتقدم کارشناسان مطلع که می‌توانند بر کار تأثیر بگذاراند و آموزشی را ببینند و منتقل کند باید به چنین مأموریت‌هایی بروند و بنده به شخصه تمایلی نداشتم و ندارم که به این جلسات بروم. به خاطر صحت این مطلب هر کسی از هر مرجعی که لازم است، استعلام بگیرد و من مشکلی با این استعلام ندارم.

 ظاهرا اخیراً با وزیر نفت جلسه‌ای داشته اید. موضوع این جلسه را می‌توانید بگویید؟

عالی پور: کدام جلسه مد نظر است. ما معمولاً با وزیر نفت هرهفته (سه شنبه ها) جلسه داریم. آخرین جلسه طبق برنامه جلسات معمول در رابطه با 27 مخزن برای افزایش تولید نفت از شرکت ملی مناطق نفتخیز بود که قرار است در 2 سال آتی انجام شود. البته در این جلسه مدیران سایر شرکت‌ها هم بودند و هر شرکت پروژ‌های مخصوص به خودش را داشت و پروژه‌های نفتخیز هم مورد بررسی قرار گرفت و بر اساس برنامه‌ای که ارائه شده بود، نتایج این برنامه‌ها به سمع و نظر وزیر رسید.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.