شرکت های دانشبنیان در ورطه ورشکستگی
دکتر بهروز سلطانی در نشست خبری امروز (شنبه) درباره اظهارات اعلام شده در خصوص تغییر اساسنامه، افزود: دستگاهها یا ادارات هزینهای هستند و یا مانند بانکها سرمایهای محسوب میشوند. نهادهای هزینهای به این صورت است که دولت هر سال پولی به نهادها ارائه میدهد و در طول سال آن را هزینه کرده و در سال بعد مجددا اعتباراتی به آنها داده میشود.
وی با تاکید بر اینکه دولت چنین پولی را ندارد، اظهار کرد: بر اساس اساسنامه صندوق نوآوری و شکوفایی، این صندوق یک نهاد سرمایهای است؛ از این رو باید پول خود را در بانکها بلوکه کرده و از محل سود آن برای هزینههای خود صرف کند.
سلطانی با اشاره به برخی انتقادات در خصوص آنکه باید از اصل پول صندوق اقدام به سرمایهگذاری شود، اضافه کرد: در این صورت اصل اعتبارات این صندوق پایان مییابد که در این صورت امکان اعطای تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان وجود نخواهد داشت، ولی اگر هیات امنای صندوق تشکیل جلسه دهند و این امر مصوب شود، ما مشکلی برای اجرای مصوبات نداریم.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی اضافه کرد: ولی اعتقاد ما بر این است که این صندوق باید همانند شرکتهای دانشبنیان اقتصادی فکر کند، چرا که اعتبارات هزینهای از سوی دولت به نهادهایی چون معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزارت علوم پرداخت میشود.
پرداخت محافظهکارانه صندوق به شرکتهای دانشبنیان
سلطانی با اشاره به برخی از انتقادات درباره پرداخت محافظهکارانه این صندوق به شرکتهای دانشبنیان، خاطرنشان کرد: برخی ادعا کردند که اعتبارات این صندوق به سمت شرکتهای بزرگ رفته است؛ ولی باید توجه داشت شرکتهای دانشبنیان رقم پایینتری از تسهیلات درخواست داشتهاند و شرکتهای دانشبنیان بزرگ از ما تقاضای تسهیلات بیشتری را دارند.
وی با تاکید بر اینکه در حال حاضر هیچ شرکتی نیست که اعلام کند به دلیل آنکه صندوق پول نداشته است، تسهیلات دریافت نکرده است، یادآور شد: شرکتهایی اعلام کردهاند که نتوانستهاند اعتبارات صندوق را دریافت کنند و موفق نشدهاند از تسهیلات ما بهرهمند شوند که دلیل آن هم بالا بودن تسهیلات درخواستی بوده، چرا که بر اساس اساسنام،ه صندوق برای اعطای تسهیلات خود باید شرکتها را از نظر مالی، بازار و بانکی مورد ارزیابی قرار دهد.
سلطانی خاطرنشان کرد: یکسری از شرکتها بدهیهای بالایی به بانکها داشتند که در این صورت امکان اعطای تسهیلات به این شرکت وجود ندارد.
سلطانی در بخش دیگری از سخنان خود با تاکید بر اینکه دستگاهها یا باید سیاستگذار یا رگولاتور و تنظیم کننده و یا مجری باشند. برخی از دستگاهها مانند وزارتخانهها سیاستگذار هستند که در این صورت در هیات دولت سیاستگذاری میکنند ولی صندوق نوآوری و شکوفایی همانند بانکها دستگاه اجراکننده و رگولاتور صندوق پژوهشها و فناوری است.
موازیکاری دستگاهها با یکدیگر
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با بیان اینکه 30 تا 35 درصد شرکتهای دانشبنیان در پارکها مستقر هستند، گفت: 33 درصد در مراکز رشد پزشکی، 20 درصد از شرکتها در مناطق آزاد و مرتبط با وزارتخانههای صنعتی و 5 درصد مرتبط با ستادهای معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری هستند.
وی با تاکید بر اینکه هر کدام از این دستگاهها دارای سیاستگذاریهای خاصی در ارتباط با صندوق هستند، ادامه داد: هر کدام از این دستگاهها نیز مایل هستند پولهای صندوق به سمت سیاستهای آنها حرکت کند، از این رو این صندوق به صورت هیات امنایی تشکیل شده است و در ترکیبات اعضای آن 4 وزیر وجود دارند و هر کدام میتوانند مصوبات خود را ارائه و پس از تصویب اجرایی کنند.
سلطانی همچنین اضافه کرد: علاوه بر آن بانک مرکزی و وزارت اقتصاد نیز سیاستگذاریهای خاصی در خصوص این صندوق دارند که میتوانند این دستگاهها در جلسات هیات امنا سیاستهای خود را مصوب و به ما برای اجرا ابلاغ کنند.
وی تاکید کرد: ما هرگز سعی نکردهایم که در جایگاه وزارت علوم و یا معاونت علمی قرار گیریم و البته باید گفته شود که این دستگاهها نباید خود را در جایگاه صندوق ببینند.
اعتبارات در نظر گرفته شده برای شرکتهای دانشبنیان
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص نحوه هزینهکرد اعتبارات این صندوق توضیح داد: در مدت 2 سال گذشته صندوق نوآوری و شکوفایی با بانکها چانهزنی کرده است تا بتواند اعتبارات آنها را به سمت شرکتهای دانشبنیان سوق دهد.
وی اضافه کرد: بر اساس آمارهای اعلام شده بالغ بر 3500 میلیارد تومان در سال 96 به 1250 شرکت از طریق اعتبارات بانکی ارائه شده است. این در حالی است که این صندوق در مدت 4 سال 2000 میلیارد تومان تسهیلات به شرکتهای دانشبنیان اعطا کرده است.
سلطانی اضافه کرد: میزان اعتبارات صندوق بانکها در زمینه اعطای تسهیلات 4 برابر بیشتر از صندوق نوآوری بوده است که این اقدام، حرکت خوبی است؛ ولی باید توجه کرد اعتبارات بانکهای سراسر کشور 560 برابر بیشتر از صندوق نوآوری و شکوفایی است، ولی همه ماموریتهای این بانکها شرکتهای دانشبنیان نیست ولی کل ماموریت ما بر شرکتهای دانشبنیان متمرکز شده است.
وی اضافه کرد: ایدهآل ما این است که تا 5 سال آینده یک دهم سرمایه بانکها به سمت شرکتهای دانشبنیان سوق یابد. این میزان 56 برابر سرمایه صندوق نوآوری و شکوفایی میشود.
وی در عین حال خاطرنشان کرد: بیشتر تسهیلات بانکها به شرکتهای بزرگ مانند "مپنا" بوده است که برای یکی از بخشهای خود 100 میلیارد تومان تسهیلات نیاز دارد.
به گفته وی این شرکت در حال حاضر دانشبنیان شده است؛ ولی اگر دانشبنیان هم نمیشد، میتوانست از طریق بانکها تسهیلات لازم را دریافت کند.
وی نمونه دیگر این نوع شرکتها را "کارخانه آلومینیوم اراک" معرفی و اضافه کرد: در حال حاضر 2 صدم درصد سرمایه بانکها برای شرکتهای دانشبنیان ارائه شده است که این امر جای تشکر دارد؛ ولی این میزان باید تا 5 سال آینده به 10 درصد برسد.
قلکشدن صندوق نوآوری و شکوفایی برای دستگاههای دولتی
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی با تاکید بر اینکه در حال حاضر 50 درصد شرکتهای دانشبنیان نوپا هستند، اضافه کرد: این شرکتها نمیتوانند از بانکها تسهیلات دریافت کنند. از این رو ما برنامه داریم که در شرکتهای نوپای دانشبنیان به جای اعطای تسهیلات به سمت سرمایهگذاری حرکت کنیم که در این زمینه این صندوق میتواند اقدامات اساسی را انجام دهد.
سلطانی با بیان اینکه نیمی از شرکتهای دانشبنیان نمیتوانند برای دریافت تسهیلات به سمت بانکها بروند، اضافه کرد: همه دستگاهها و شرکتهای زیرمجموعه آنها که کسری بودجه دارند، مایل هستند کسری خود را از طریق صندوق جبران کنند.
وی در این باره توضیح داد: برخی از دستگاههای دولتی با شرکتهای دانشبنیان خصوصی قراردادی را امضا کردند و برای پرداخت اولیه این شرکتها به سمت صندوق نوآوری و شکوفایی هدایت شدند تا تسهیلات خود را از طریق این صندوق دریافت کنند.
سلطانی اضافه کرد: این شرکتها نیز پروژهها را اجرایی و محصول مورد نظر را به دستگاههای اجرایی تحویل دادهاند که در حال حاضر به بهرهبرداری رسیده است؛ ولی در این رابطه از پرداخت تعهدات مالی خود از سوی دستگاهها خودداری شده است. این امر موجب شده است تا شرکتهای دانشبنیان به ورطه ورشکستگی نزدیک شوند.
وی خاطرنشان کرد: از آنجایی که شرکتهای دانشبنیان تسهیلات این صندوق را دریافت کردهاند و باید بازپرداخت کنند، ولی به دلیل عدم پرداخت دستگاههای دولتی، این شرکتها قادر به بازپرداخت تسهیلات صندوق نیستند و از سوی دیگر دستگاهها با ارسال نامهای به ما اعلام میکنند که به دلیل آنکه ما اعتبارات این شرکتها را ندادهایم، شما نیز از این شرکتها درخواست پول نکنید.
به گفته سلطانی، 10 تا 20 درصد پولهای صندوق به چنین شرکتهایی اعطا شده است و از آنجایی که این شرکتها برای بازپرداخت چک دادهاند، ولی قادر به بازپرداخت این تسهیلات نیستند، لذا در حال حاضر ما به آنها یک فرصت 3 ماهه دادهایم که این امر از نظر بازرسان سازمان بازرسی مردود است.
رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی در خصوص علت چنین پدیدهای گفت: علت آن این است که دستگاههای دولتی اعتبارات مربوط به یک طرح را بلوکه نمیکنند و در نهایت پولی برای بازپرداخت طرحها برای ارائه به شرکتها ندارند، از این رو شرکتها ورشکست میشوند.
وی اضافه کرد: در حال حاضر بدهی دولت به شرکتهای خصوصی حدود 92 هزار میلیارد تومان است.
وی ادامه داد: بر همین اساس ما برای آنکه به این ورطه نیفتیم، از ابتدا و زمانی که طرح مصوب میشود، کل پول طرحها را در بانکها بلوکه میکنیم و آن را خرج نمیکنیم که این مدل کسب و کار ما است.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر