روزنامه الاخبار چاپ لندن در این راستا به پیام تلگرافی از سوی سفارت انگلیس در واشنگتن دست یافته که در آن استراتژی آمریکا برای تقسیم سوریه همانگونه که دیوید ساترفیلد، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در نشست ماه گذشته خود در واشنگتن در بین نمایندگانی از "گروه سوریه" وابسته به آمریکا ارائه کرد، می‌پردازد.

طرح آمریکا برای تقسیم سوریه در دایره تحلیل‌ها و در مناقشات دیپلماتیک مسکو – واشنگتن نبود تا اینکه سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اخیرا درباره قصد آمریکا برای تقسیم سوریه سخن به میان آورد. پس از حمله جنگنده‌های آمریکایی به نیروهای روسی و سوری که هفته گذشته تلاش می‌کردند با عبور از پل‌های شناور از غرب به شرق فرات عبور کنند، آمریکا سعی کرد حد فاصل بین دو سوریه در دو منطقه غرب و شرق رودخانه فرات را تثبیت کند.

اما کشتاری که جنگنده‌های آمریکایی در حق نیروهای شرکت واگنر وابسته به ارتش روسیه در سوریه انجام دادند، مرزها و آینده منطقه فرات را همانگونه که آمریکایی‌ها از چند هفته قبل به آن پرداخته‌اند، ترسیم کرد.

این اتفاق پس از آن بود که شورای امنیت استراتژی جدیدی را درباره سوریه ارائه کرد و آمریکایی‌ها حدود شش هفته قبل به هم‌پیمانانش در "گروه سوریه" اعلام کردند که هدف بعدی جدا کردن شرق سوریه از سایر مناطق این کشور است و کاخ سفید مبلغ چهار میلیارد دلار را در سال به حمایت مالی از نیروهایی که در منطقه فعالیت دارند و نیز آموزش گارد مرزی اختصاص داده که قرار است در راستای ذوب کردن کنترل کردهای پیوسته به نیروهای سوریه دموکراتیک (قسد) و تسهیل ایجاد مخالفان سیاسی در شرق رود فرات به نمایندگی از منطقه و ممانعت از بازگشت ارتش سوریه فعالیت کند.

در تلگراف پنج صفحه‌ای که سفارت انگلیس در واشنگتن صادر کرده، بنیامین نورمن، دیپلمات و کارشناس امور خاورمیانه سفارت انگلیس در واشنگتن خطاب به وزارت خارجه کشورش در لندن استراتژی جدید آمریکا برای تقسیم سوریه را به آن شکلی که دیوید ساترفیلد، معاون وزیر امور خارجه آمریکا در نشست ماه گذشته خود در واشنگتن به نمایندگان "گروه سوریه" وابسته به آمریکا ارائه کرد، تایید کرد.

در این نشست هیو کلاری، رئیس "گروه سوریه" در وزارت خارجه انگلیس و نیز رئیس بخش خاورمیانه و شمال آفریقای وزارت خارجه فرانسه نیز حضور داشتند.

دو هم‌پیمان عرب واشنگتن در طرح تقسیم سوریه نیز در این نشست حضور داشتند؛ نواف وصفی التل، مشاور وزیر امور خارجه اردن و جمال العقیل، مسؤول امنیتی وزارت کشور عربستان.

طبق این پیام تلگرافی ساترفیلد در نشست واشنگتن صراحتا از هدف آمریکا برای تقسیم سوریه و جدایی شرق و شمال شرق این کشور از سایر مناطق آن سخن گفت.

وی درباره این طرح گفت، طرح جدایی شرق و شمال شرق سوریه دارای پنج بخش است. تقسیم سوریه، بی‌اثر کردن نتایج کنفرانس سوچی، غلبه بر ترکیه، صدور دستورالعمل‌هایی برای استفان دی‌میستورا، میانجی بین‌الملل برای ازسرگیری مذاکرات ژنو و اجرای سند هشت بندی تضمین کننده حل بحران سوریه که پیش از این واشنگتن در نشست اخیر خود به مخالفان سوری و نمایندگان دولت سوریه در ۲۶ ماه گذشته میلادی در وین ارائه کرده بود. شرکت کنندگان در نشست وین مهلتی یک ساله را برای اجرای این طرح تعیین کردند و طبق این تلگراف آمریکا پیشنهاداتی را برای پیشرفت قابل لمس در سوریه طی سال ۲۰۱۸ و واکنش به ادعای پیروزی روسیه ارائه کرد.

ساترفیلد در آن نشست به حاضران گفت، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا تصمیم گرفته با وجود شکست داعش یک گروه نظامی مهم در سوریه باقی بماند و کاخ سفید نیز مبلغ چهار میلیارد دلار را هر ساله به این مساله اختصاص می‌دهد مبلغی که به گفته برخی منابع غربی برای توسعه پایگاه‌های آمریکایی در اراضی تحت کنترل کردها به ویژه در الرمیلان در شرق سوریه و در کوبانی واقع در مرزهای مشترک سوریه و ترکیه هزینه خواهد شد.

ساترفیلد در ادامه هدف از اتخاذ چنین تصمیمی را ممانعت از حضور طولانی مدت ایرانی‌ها در سوریه و اعمال کنترل بر روند حل سیاسی بحران سوریه عنوان کرد.

"گروه سوریه" مورد نظر آمریکا تصمیم گرفته با حمایت مالی و سیاسی از دی‌میستورا برای ازسرگیری مذاکرات ژنو در مقابل کنفرانس سوچی با فعالیت‌های منفردانه سیاسی روسیه در ترسیم آینده سیاسی برای سوریه مقابله کند.

همه شرکت کنندگان در این نشست از پیشنهادات مطرح شده استقبال کرده و بر لزوم تمرکز بر تحولات میدانی و اقداماتی عملی برای مقابله با تلاش‌های روسیه برای حل سیاسی بحران سوریه تاکید کردند.

سازمان ملل نیز در طرح آمریکا برای تقسیم سوریه نقش بزرگی را ایفا خواهد کرد. این سازمان اولویت را به ازسرگیری مذاکرات ژنو خواهد داد به طوری که مسؤولان آمریکایی اعلام کردند که از این به بعد در مذاکرات آستانه شرکت نخواهند کرد و سطح نمایندگی سیاسی خود را پایین‌ترین حد کاهش خواهند داد تا روند سیاسی ژنو از سرگرفته شود.

آنهایی که در این نشست حضور داشتند، اعلام کردند: دعوت کنندگان به این نشست اعتراف کردند که ژنو با وجود تلاش‌های دی‌میستورا برای احیای مجددش شکست خورده است، آنها مخالفت خود را با برقراری آتش‌بس در سوریه با توجه به شرایط میدانی فعلی و عقب‌نشینی مخالفان ابراز داشته و افزودن بند آتش‌بس در مذاکرات ژنو را کاری بی‌فایده خواندند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.