با گذشت سه روز از مفقود شدن هواپیمای «آسمان» در مسیر تهران-یاسوج، ظهر امروز (سه‌شنبه) لاشه این هواپیما پیدا شد و خبر سقوط آن را با احتمال مرگ تمامی سرنشینان تقریبا تأیید کرد.

همان‌طور که در سه روز گذشته مهم‌ترین اخبار به حادثه سقوط هواپیمای آسمان در مسیر تهران-یاسوج اختصاص یافته و با توجه به مفقود شدن لاشه این هواپیما، سرنوشت آن به همراه ۶۶ مسافرش مشخص نبود، پیش از ظهر امروز در بیم و امید سقوط هواپیما و یافتن سرنشینان، در نهایت لاشه هواپیمای مفقودشده توسط نیروهای هوافضای سپاه پاسداران پیدا شد.

محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه اینستاگرام خود درباره مکان احتمالی مفقود شدن هواپیما و احتمال روشن بودن گوشی یکی از مسافرین، با ارائه توضیحاتی گفته بود: تلفن همراه یکی از مسافرین پس از ناپدید شدن هواپیما روشن بوده و تا ساعت هفت عصر همان‌روز در دسترس بوده و سپس به دلیل احتمالی اتمام باتری خاموش می‌شود. موقعیت تلفن همراه در سایت روستای کهنگان سمیرم بوده است.

به دلیل شرایط خاص جوی و سقوط هواپیما در ارتفاع، یافتن لاشه آن دشوار بود. ایسنا در گزارشی به علت تاخیر در یافتن لاشه هواپیما پرداخته که حاکی است، صنعت هوایی جهان در چنین مواقعی، در کنار موقعیت دقیق هواپیما در رادار، کلیه هواپیماهای مسافربری را مجهز به یک سیستم سینگال‌دهنده به نام ELT کرده است که در زمان حادثه و اتفاق‌های ناگوار برای هواپیما فعال می‌شود. اما این سیستم برای هواپیمای آسمان کاری از پیش نبرده؛ تا جایی که بسیاری از ابهام‌ها به این سمت رفت که شاید هواپیمای سقوط‌کرده فاقد این سیستم بوده است؛ موضوعی که مسئولان سازمان هواپیمایی کشوری آن را رد کرده‌اند.

همچنین بحث‌هایی مطرح بود که شاید در زمان ارسال اطلاعات ماهواره‌ای برای دریافت این سینگال فعال نبوده که به نظر می‌رسد سه روز پس از این حادثه این فرضیه نیز چندان با واقعیت سازگار نیست. عدم اطلاع‌رسانی از سوی خلبان در رابطه با شرایط بحرانی هواپیما پیش از سقوط نیز یکی دیگر از فرضیه‌هایی است که به این نتیجه می‌رسد که شاید سیستم ELT هواپیما فعال نشده است که البته با توجه به توضیحات کارشناسان این صنعت این رادار پس از ضربه یا حادثه‌ای که برای هواپیما به وجود می‌آید، به طور خودکار فعال می‌شود. بنابراین پاسخ‌ به این چراها، همچنان در کوه‌های دنا و پس از پیدا شدن قطعات مختلف هواپیما از جمله جعبه سیاه خواهد بود.

علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشور با پیدا شدن مکان لاشه هواپیما، هدف بعدی را پیدا کردن علت وقوع حادثه دانست و با بیان اینکه این هواپیما مجهز به سیستم ELT بوده اما علت عمل نکردن آن مشخص نیست، گفت: تمام هواپیماهای سبک و سنگین ما به این سیستم مجهز هستند. هواپیمای مذکور هم از آن برخوردار بوده اما علت اینکه چرا عمل نکرده، هنوز مشخص نیست و بسیاری موضوعات دیگر بعد از پیدا شدن جعبه سیاه هواپیما روشن می‌شود.

از طرفی مهابادی، مدیرعامل شرکت فرودگاه‌ها با بیان اینکه از رادار بهره‌برداری‌های مختلفی می‌کنیم که یکی از آنها ایمنی است، افزود: آنچه ایمنی می‌آورد، صرفا تجهیزات نیست بلکه اجرای درست دستورالعمل‌هاست. ما در سازمان رادار خریدیم و توسعه دادیم. در حال حاضر فرودگاه‌های امام (ره)، مهرآباد، اصفهان، شیراز و مشهد از رادار برخوردارند. فرودگاه بندرعباس نیز در آینده به آن مجهز می‌شود. اما فرودگاه یاسوج نیاز به رادار نداشت. زیرا ترافیک آن بالا نبود. در همه جای دنیا هم از جمله اروپا و آمریکا در مناطقی که ترافیک پایین است، رادار نصب نمی‌کنند. با این حال برنامه توسعه رادار را دنبال می‌کنیم. ما طی سال‌های گذشته به دلیل تحریم‌های بین‌المللی چالش‌هایی در این خصوص داشتیم.

بیشترین افت برای پول، امروز برای ماست

در یکی از خبرهای اقتصادی، اسدالله عسگر اولادی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و روسیه اعلام کرد که برقراری پیمان پولی میان ایران و روسیه هنوز برقرار نشده است و در حال حاضر یکی از موانع در این زمینه افت ۱۵ تا ۲۰ درصدی ارزش ریال ایران طی پنج سال اخیر است. ارزش پول روسیه در مقطعی حدود پنج تا ۱۰ درصد پایین آمد ولی دوباره احیا شده است و وضعیت بهتری دارد اما امروز بیشترین افت برای پول ما است؛ به طوریکه در پنج سال اخیر حدود ۲۰ درصد ارزش واحد پولی ایران سقوط کرده است.

وی همچنین مهم‌ترین موانع را اختلاف بانک‌های مرکزی ایران و روسیه سر مبادله با یکدیگر دانست و گفت: بالاخره بعد از چند ماه باید ارز مبادله شود و هنوز تفاهم کامل حاصل نشده است و به پای قرارداد نرسیده‌ایم اما مذاکرات ادامه دارد. یک ماه آینده در ۱۵ اسفند در مسکو با روسیه کمیسیون مشترک دارم که امیدواریم در این کمیسیون مشترک موضوع پیمان پولی با روسیه نهایی شود.

دعوا بر سر نفع و ضرر تجارت ترجیحی ایران و ترکیه

در سال‌های اخیر در مناسبات ایران با کشورهای مختلف به ویژه کشورهای همسایه برقرار شده، تجارت ترجیحی است. تجارت ترجیحی شکلی از مبادله تجاری است که دو کشور با یکدیگر توافق می‌کنند به منظور تسهیل مراودات تجاری و عملیات صادرات و واردات، تعرفه برخی از کالاها را پایین بیاورند.

رضا کامی، رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و ترکیه درباره اینکه تجارت ترجیحی با ترکیه چقدر به نفع ایران بوده است، گفت: به طور کلی آمار ۹ ماه گذشته نشان می‌دهد که صادرات ما به ترکیه افزایش چشمگیری داشته است. با توجه به آمارهای منتشر شده از طریق مرکز آمار ترکیه، حدودا بیش از پنج میلیارد دلار صادرات ایران به ترکیه بوده است در حالی که صادرات ترکیه به ایران حدود دو میلیارد دلار بوده که مقایسه صادرات ما با ترکیه در ۹ ماهه سال گذشته، حاکی از افزایش چشمگیر صادرات ما به ترکیه است.

در طرف مقابل، مجتبی خسروتاج، رئیس سازمان توسعه تجارت به نوعی به انتقاد از شرایط موجود پرداخته و اعلام کرده است: اگر قرار بود بنده تعرفه ترجیحی را به کشور ترکیه پیگیری کنم، قطعاً به این شکل امضا نمی‌کردم؛ چرا که عمدتا محصولات کشاورزی صادر و محصولات صنعتی وارد می‌شوند. معاون صادراتی وزیر صمت همچنین گفته که ترکیه‌ای‌ها در انتخاب کالاهای خود دقت نظر بالایی داشتند، اما این تعرفه لطمه‌ای به تولیدات داخلی پوشاک وارد نکرده است؛ چرا که مجموع حجم آن بین ۶۰ تا ۷۰ میلیون دلار است که از این رقم ۲۴ تا ۲۵ میلیون دلار پوشاک به شکل رسمی از ترکیه وارد شده است.

تورم بهمن ماه، ۸.۳ درصد

در گزارش دیگری از طرف مرکز آمار ایران، تورم کل بهمن ماه ۸.۳ درصد اعلام شد؛ در حالی که تورم مناطق شهری نیز ۸.۲ درصد اعلام شده است. درصد تغییرات شاخص کل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در دوازده ماه منتهی به بهمن ماه سال ١٣٩٦ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای کل کشور ۸.۳. درصد، مناطق شهری ٨.٢ درصد و مناطق روستایی ٩.١ درصد است که نسبت به همین اطلاع در دی ماه  ١٣٩٦، برای کل کشور و مناطق شهری ٠.١ واحد درصد افزایش یافته است و برای مناطق روستایی ٠.١ واحد درصد کاهش یافته است.

درصد تغییرات شاخص کل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در ۱۲ ماه منتهی به بهمن ماه سال ١٣٩٦ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای کل کشور ۸.۳ درصد، مناطق شهری ٨.٢ درصد و مناطق روستایی ٩.١ درصد است که نسبت به همین اطلاع در دی ماه  ١٣٩٦، برای کل کشور و مناطق شهری ٠.١ واحد درصد افزایش یافته است و برای مناطق روستایی ٠.١ واحد درصد کاهش یافته است.

اعتماد ۲۵ هزار میلیاردی به پنج موسسه غیرمجاز

مروری بر آنچه که در تعاونی‌ها و موسسات غیرمجاز گذشته در گزارش ایسنا، از این حکایت دارد که در پنج تعاونی ثامن‌الحجج، افضل توس، وحدت، البرز ایرانیان و همچنین فرشتگان بیش از دو میلیون و ۲۸۴ هزار نفر در زمانی فعالیت آنها سپرده‌گذاری کرده‌اند که مبلغی حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان از این محل جذب کردند.

با وجود اینکه فعالیت غیرمجازها که از مخربان بازار پول بودند، به پایان رسیده ولی مراحل بعد از این توقف و رسیدگی به وضعیت مالی آنها شرایط چندان خوبی را به همراه نداشت؛ به طوری که تأمین منابع برای پرداخت به سپرده‌گذاران قابل توجه آنها بسیار برای بانک و شبکه بانکی پرحاشیه شد.

گرچه اعطای خط اعتباری بانک مرکزی با وثیقه گرفتن املاک و دارایی‌های این تعاونی‌ها انجام می‌شود ولی تاکنون گزارش مشخصی در مورد اینکه چه میزان از دارایی‌ها شناسایی و با چه مبلغی به عنوان وثیقه در بانک مرکزی قرار گرفته، ارائه نشده است. از سوی دیگر حتی اگر ملکی هم به عنوان وثیقه قرار گرفته، مشخص آن است که فعلا فروشی انجام نشده و مبلغ نقدی در ازای ارقام کلانی که از بانک مرکزی خارج شده، برنگشته است.

گل‌هایی با قیمت چندصد هزار تومان!

گل‌های رز جاویدان که به گفته تولیدکنندگانشان فریز شده و دو تا سه سال باقی می‌مانند، قیمتی حدود ۱۰۰ تا بیش از ۱۵۰ هزار تومان به ازای هر شاخه دارند و مشخص نیست که چرا این محصول با وجود تولید در داخل ایران باید وارد شود و با قیمت‌های نجومی و عجیب و غریب به دست مردم برسد.

در حالی که مدیرعامل شرکتی که این گل‌ها را وارد می‌کند، دلیل بالا بودن قیمت آن را خریداری از اکوادور و عبور از کشورهای فرانسه و هلند عنوان کرده و ادعا می‌کند این محصول با مجوز وارد می‌شود، مهدی قائمیان، معاون قرنطینه و بهداشت گیاهی سازمان حفظ نباتات در این باره می‌گوید، هیچ مجوزی برای واردات گل‌های شاخه‌بریده صادر نشده است و هرگونه گل شاخه‌بریده وارداتی قاچاق محسوب می‌شود.

غلامحسین سلطان‌محمدی، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان گل و گیاه تهران نیز می‌گوید: گل‌های شاخه‌بریده به ویژه رز به اندازه کافی در ایران تولید می‌شود و به همین دلیل نیازی به واردات آن نداریم که مجوزی برای وارداتش داده شده باشد. بنابراین رزهای جاویدان خارجی در بازار که توسط شبکه های مجازی تبلیغ می‌شود، قاچاق محسوب می‌شود و وزارت جهاد کشاورزی باید آن‌ را جمع‌آوری کند.

تأمین منافع قاچاقچیان با مصوبه مجلس!

به رغم مخالفت‌های مختلف با افزایش عوارض سیگار، با مصوبه‌ای برای افزایش ۷۵ ریالی در هر نخ تولیدات با برند ایرانی، ۱۵۰ ریالی تولیدات مشارکتی، ۲۵۰ ریالی تولیدات با برند بین‌المللی و ۶۰۰ ریالی سیگارهای وارداتی مواجه شدیم. در این راستا محمدرضا تاجدار، رئیس انجمن تولیدکنندگان، واردکنندگان و صادرکنندگان محصولات دخانی  درخواست دارد که این مصوبه مورد واکاوی قرار گیرد؛ چراکه منافع قاچاقچیان با این مصوبه در قبال تولیدکنندگان داخلی تأمین شده است.

وی معتقد است، با تصویب این مصوبه، ضربه هولناکی به کارخانه‌های برندهای ایرانی وارد و منافع کسانی تأمین شد که از دایره اعمال قانون به دور هستند و می‌گوید: از آنجا که بیشترین سهم قاچاق در محدوده برندهای ایرانی قرار داشته این افزایش عوارض شکاف قیمتی برندهای ایرانی با سیگارهای مشابه قاچاق آن را به شدت افزایش داده و بازار داخلی را بیش از پیش در اختیار قاچاقچیان قرار می‌دهد. به تعبیری دقیق‌تر و با کمال تأسف می‌توان با قاطعیت گفت منافع  قاچاقچیان در قبال تولیدکنندگان داخلی با این مصوبه تأمین شده و یقینا سال پیش رو سال بسیار سختی برای شرکت‌های تولیدکننده برندهای ایرانی در حفظ و بقا خود خواهد بود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.