با آغاز فاز اجرایی رجیستری، در مرحله اول ابتدا گوشی‌های شرکت اپل و در مرحله بعدی گوشی‌های گوگل، بلک‌بری و موتورولا به عنوان برندهای مشمول طرح معرفی شدند و سپس کمیته رجیستری ۱۴ بهمن ماه ، «ال‌جی» را به عنوان برند بعدی اعلام کرد که طبق اظهار نظر مسئولان، از ۲۸ بهمن ماه مشمول اعمال سیاست‌های رجیستری می‌شود و در نهایت نیز عنوان شد تا پایان سال هیچ برند و مدلی از طرح خارج نخواهد بود.

اگرچه  انتظار می‌رفت یکی از گوشی‌های سامسونگ و هوآوی که  کاربران بیشتری دارند در این مرحله مشمول رجیستری شوند، حمید دهقانی‌نیا - مدیرکل اداره فناوری اطلاعات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز - درباره چرایی انتخاب برند ال‌جی برای اعمال سیاست‌های رجیستری توضیح داد: ال‌جی در بازار ایران درصد خیلی بزرگی از سهم بازار را در اختیار ندارد اما با توجه به اینکه واردات رسمی این برند به نسبت بیشتر است، انتخاب آن فرصتی به مردم و فعالان عرصه موبایل بود تا بتوانند خود را با طرح تطبیق دهند.

فرصت دو هفته‌ای به جای یک ماه

همچنین برای برندهای دیگر که پیش از ال‌جی مشمول رجیستری شده بودند، مدتی یک ماهه تعیین شده بود، اما حسین فلاح جوشقانی - رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیوئی- درباره تغییر زمان‌بندی به دو هفته، گفت: نشان‌هایی که پیش از این مشمول طرح احراز اصالت تجهیزات دارای سیم‌کارت قرار گرفته‌اند، از نظر تعداد، سهم زیادی در بازار نداشتند اما لازم بود پیش از اعلام سایر نشان‌ها که سهم بیشتری در بازار گوشی تلفن همراه دارند، درباره فرایندهای فعال‌سازی و انتقال مالکیت در سامانه مربوط به این طرح اطلاع‌رسانی کافی به مردم انجام می‌شد؛ فاصله زمانی دو هفته‌ای برای مشمول شدن نشان جدید هم به منظور ارایه اطلاعات مورد نیاز به مردم پیش‌بینی شده و این فرایندها در راستای حفظ حقوق مشترکین و جلوگیری از فروش گوشی‌های قاچاق به جای گوشی‌های قانونی به مردم است.

پیش از این کاربران هنگام خرید گوشی تلفن همراه مشمول طرح احراز اصالت تجهیزات دارای سیم‌کارت، با شماره‌گیری کد دستوری #۷۷۷۷* شناسه بین‌المللی (IMEI) گوشی را استعلام می‌کردند و اگر پاسخ آن مثبت بود با اطمینان از قاچاق نبودن گوشی، آن را خریداری می‌کردند. در حال حاضر نیز کاربران هنگام خرید گوشی باید حتماً دقت کنند که علاوه بر استعلام  IMEI، روی جعبه یا کارت گارانتی کد فعال‌سازی گوشی درج شده باشد و درصورت نبودن کد فعال‌سازی از خرید گوشی خودداری کنند.

گوشی‌تان را حتما در شبکه فعال کنید

فرایند دیگری که خریداران باید انجام دهند، فعال‌سازی گوشی است که برای انجام آن باید در سامانه #۷۷۷۷* گزینه دوم با عنوان «فعال‌سازی» را انتخاب کرده و به ترتیب شناسه  IMEI گوشی و شماره سیم‌کارتی که از آن برروی این گوشی استفاده خواهد شد و کد فعال‌سازی را وارد کنند. پس از آن کاربر پیغامی را با این مضمون که در حال فعال‌سازی چه نوع گوشی با چه مشخصاتی است دریافت می‌کند که درصورت تایید کاربر گوشی در شبکه برای وی فعال می‌شود.

تمامی فروشندگان گوشی تلفن همراه و تجهیزات دارای سیم‌کارت موظف هستند فرایندهای ثبت و فعال‌سازی را در قالب بروشور و تراکت در فروشگاه‌های خود اطلاع‌رسانی کنند. گوشی‌ها و تجهیزاتی که پیش از این در شبکه فعال بوده‌اند، مشمول این طرح نمی‌شوند و طرح احراز اصالت تجهیزات دارای سیم‌کارت صرفاً برای نشان گوشی‌ها و تجهیزات دارای سیم‌کارتی است که پس از اعلام طرح از سوی کاربران خریداری می‌شوند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.