حجت الاسلام حسن روحانی در ادامه نشست خبری امروز خود درباره نگاه ایران به اصرار آمریکا و احتمالا اروپا برای مذاکره در موضوع اصلاح بخشی از برجام و کنترل برنامه موشکی و احتمال از بین رفتن فرصت گفت‎وگو بین ایران و آمریکا به واسطه این مسئله، گفت: فرصت خوبی نبود که از بین برود یا نرود!

اهم اظهارات روحانی به شرح زیر است:

*برجام قابل مذاکره یا بازنویسی نیست، یک توافقی است که بعد از ۳۰ ماه تلاش امضا شد و شورای امنیت سازمان ملل آن را تأیید کرد. بنابراین تبدیل به یک توافق بین امللی شده است.
*هرچه برای دفاع کشور نیاز داریم اعم از هواپیما، موشک و زیردریایی استفاده خواهیم کرد. تعهد ما دربرابر دنیا این است که دنبال سلاح کشتار جمعی نرویم، البته اینکه دنبال سلاح کشتار جمعی نمی رویم نه برای تعهد به دنیا، بلکه برای عمل به فتوای رهبر انقلاب اسلامی است.
*برای دفاع از کشورمان در استفاده از سلاح های متعارف با هیچ کس مذاکره نخواهیم کرد. موشک های ایران هیچ گاه تهاجمی نبود بلکه تدافعی است، در ایران هیچ گاه سلاح کشتار جمعی ساخته نشده است.
*آمریکایی ها اگر فرصتی را برای مذاکره با ایران می خواهند، خوب بود از فضای برجام استفاده می کردند، اگر به تمام تعهدات خود عمل می کردند، شرایط به نوعی ایجاد می شد که ممکن بود درباره موضوعات دیگری هم صحبت کنیم، این فرصت را خودشان از بین بردند. قبلا گفتم کلید فضای روابط ایران و آمریکا دست واشنگتن است؛ اگر آمریکایی ها ازفشار، تهدید و تحریم دست بردارند، به طبع آن فضا خوب می شود.

*{درباره ائتلاف سعودی و اسرائیلی علیه ایران}: شرایط نسبت به گذشته متفاوت است. دولت امروز آمریکا با دولت های گذشته این کشور تفاوت دارد. در داخل کاخ سفید آدمی تأثیرگذار و صهیونیست هست که دائم با اسرائیل رفت و آمد و بر معادلات جهانی تأثیر دارد. اسرائیلی ها فکر می کنند ترامپ در کنار آنها است؛ در عربستان هم کسانی سرکار آمدند که پختگی لازم را درباره مسائل منطقه ندارند و فکر می کنند از چنین روابطی می توانند علیه ایران، علیه قدس و منطقه استفاده کنند.
*ترامپ در این زمان بیت المقدس را به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی اعلام می کند که حالا از موضع چند کشور بگذریم، همه با این موضع غلط مقابله کردند. ما در این زمینه باید هوشیاری لازم را داشته باشیم. کشورهای منطقه بیش از گذشته باید متحد باشند.

* افرادی که در ریاض حاکم هستند مسیری که انتخاب کردند نادرست است و آنها را به نتیجه نمی رساند. تلاش کردند داعش بر سوریه مسلط شود، نتیجه اش چه شد؟ با بمباران یمنی ها به کجا رسیدند؟ اگر کسی فکر کند اسرائیل دشمن ایران و دوست ملت های منطقه است، خیر تصور اشتباهی است. اسرائیل با همه کشورهای اسلامی دشمن است. صهیونیست ها دائم به فکر توطئه، تهاجم و تصرف هستند، دشمن اصلی در منطقه صهیونیسم است. راه پیشرفت مسلمانان وحدت کشورهای اسلامی است، باید اختلاف ها را کنار بگذاریم، عربستان سرعقل بیاید، مسیر خود را عوض کند و منافع ملت خود و ملت های مسلمانان را مدنظر قرار دهد.

*{درباره میزان کاهش وابستگی نفتی و تقویت توریسم}: ما قدم به قدم باید از صادرات نفت خام فاصله بگیریم و همانند صادرات گازوئیل، به صادرات بنزین و گاز برسیم. باید اتکای بودجه به نفت را کاهش دهیم. کشور در بودجه جاری نباید متکی به نفت باشد بلکه عمده اداره کشور براساس مالیات باید انجام شود. البته منظور آن نیست که به قشر مالیات دهنده همچون کارمند و بنگاه اقتصادی تولیدی فشار آوریم. بلکه آنهایی که مالیات نمی دهند، همه باید در کشور مالیات دهند. رهبر معظم انقلاب در جلسات هفتگی با ایشان دارم ای تأکید کردند که همه باید تلاش کنند تا فرهنگ پرداخت مالیات در کشور جا بیفتد چون یک ضرورت است.
*قدیم‎ها می گفتند فلانی مفت خور است! مگر می شود کسی نخواهد مالیات دهد؟ همه ما وظیفه داریم، مالیات قانونی را پرداخت کنیم. اگر گفتیم یک دستگاه مالیات ندهد، بقیه بدهند یعنی رانت و رقابت ناسالم یعنی نگذاشتیم اقتصاد و بخش خصوصی تحرک لازم را داشته باشد.

*دولت یازدهم نسبت به دولت قبل اتکای خود را به نفت کمتر کرد. امسال 32 درصد بودجه به صندوق توسعه ریخته می شود. 14 درصد هم برای توسعه صنعت نفت است.
*{درباره توجه به شرکت های دانش بنیان}: برای کمک به شرکت های دانش بینان کارهای زیادی شده است، کمک می کنیم وام لازم را در اختیارشان قرار دهیم. امروز مهاجرت معکوس در کشور شروع شده، جوانان لایق به کشور برگردند و به مردم خدمت کنند. ما در سال آینده حمایت مان را از اقتصاد و شرکت های دانش بنیان ادامه می دهیم.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.