محمدجواد آذری جهرمی در همایش سرامدان فناوری و صنعت که با همکاری سازمان بسیج مهندسین برگزار شد، اظهار داشت: مجموعه‌ای که امروز مهمان آن هستیم یکی از سرمایه‌های اجتماعی کشور برای توسعه انسانی است.

وی با اعلام آمار تولید ناخالص داخلی ایران و جهان اظهار داشت: سه پارامتر صنعت، کشاورزی و خدمات بر محاسبه تولید ناخالص داخلی معیار قرار می‌گیرند که طبق آمار بانک مرکزی و مرکز آمار ایران در سال ۹۵ تولید ناخالص داخلی ایران در بخش صنعت ۴۰.۶، کشاورزی ۱۱.۲ و خدمات ۴۸.۲ بوده است. این در حالی است که در سطح جهانی به ترتیب صنعت حدود ۳۰ درصد، کشاورزی ۵.۹ درصد و خدمات ۶۳.۶ درصد از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می‌دهد.

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات افزود: طبق آمار سال ۹۵ در ایران با احتساب درآمد نفت اشتغال به ترتیب ۳۵ درصد در بخش صنعت، ۱۸ درصد در بخش کشاورزی و ۴۷ درصد در بخش خدمات بوده است.

آذری جهرمی اظهار داشت: با افزایش رشد تکنولوژی و مکانیزه شدن امور با کاهش نیاز به نیروی انسانی مواجه هستیم که در نتیجه آن شغل‌های سنتی کاهش می‌یابد و مشاغل در بخش خدمات بیشتر می‌شود.

به گفته وی، این رقم بخشی از تغییرات اقتصاد جهانی از اقتصاد تولید محور به دانش محور است که در نتیجه آن سهم اقتصاد خدمات در تولید ناخالص ملی ۸۰ تا ۸۵ درصد خواهد شد. 

وی افزود: اگر حاکمیت برای تحول دیجیتال برنامه‌ریزی نداشته باشد ضرر آن متوجه کشور، مردم و حاکمیت می‌شود.

جهرمی با اعلام آماری از کسب‌و کارهای نوپای ایران اظهار داشت: امروز کسب و کارهای نوپا در ایران ۴۲ درصد، در مرحله ورود به بازار ۲۳ درصد، در مرحله رشد اولیه ۱۵ درصد، تولید نمونه محصول اولیه ۱۱.۵ درصد، در مرحله گسترش بازارهای جدید نیم درصد، در مرحله بلوغ و تبدیل به SME هستند که این چنین روندی در تمام دنیا وجود دارد. 

وزیر ارتباطات گفت: ۱۷ درصد کسب و کارها در حوزه خرید و فروش، ۱۲.۲ درصد در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات، ۷.۲ درصد در حوزه اطلاع‌رسانی و ۸.۷ درصد در حوزه سرگرمی و مشاوره فعال هستند.

وی ادامه داد: از این تعداد ۵۱ درصد در محدوده کشوری، ۳۹ درصد در محدوده استانی، ۷ درصد در محدوده محلی،  یک دهم درصد در محدوده منطقه‌ای و ۶ دهم درصد در محدوده جهانی فعالیت می‌کنند که این آمار به معنی فعال نبودن در حوزه صادرات و جای رشد بیشتر در این حوزه است.

جهرمی گفت: خدمات این کسب و کارها در لایه خدمات شبکه ملی اطلاعات قرار می‌گیرد. 

وزیر ارتباطات، گفت: اگر در این حوزه نظام اندازه‌گیری نداشته باشیم و نتوانیم خدمات را ارائه کنیم به وضعیتی می‌‌رسیم که فردا روزی اطلاعات و ریز مصرف کاربران در خارج از کشور و خارج از حوزه ما پردازش خواهد شد و حکمرانی کشور دچار اشکال می‌شود.

وی گفت: هم اکنون بسیاری به درست اعلام می‌کنند که این اطلاعات ایرانی‌ها در خارج از کشور انبارش می‌شود و بررسی الگوی رفتاری کاربران ایرانی را نتیجه می‌دهد که تهدید است و البته یک فرصت بی‌نظیر نیز است.

جهرمی با اشاره به وضعیتی که در سال‌های گذشته وجود داشت، گفت: سال‌ها پیش زمانی که فناوری سوئیچ موبایل در ابتدای راه قرار داشت در ایران نیز کار روی این حوزه آغاز شد اما اکنون فناوری سوئیچ در چه مرحله‌ای قرار دارد و در ایران چه وضعی داریم. این یک خبر بد و عبرت است. 

وزیر ارتباطات با تأکید بر اینکه نباید فرصت‌ها را از دست بدهیم و در زمان باید به موقع عمل کنیم، گفت: امروز فناوری اینترنت اشیا فناوری پیشرو است اما بازار ایران برای نیاز به حوزه اینترنت اشیا عطش ندارد.

وی گفت: اگر چه در کشور ظرفیت فنی نیروی انسانی و نخبگانی وجود دارد اما باید اکوسیستم اصلاح شود تا در خدمت توسعه اشتغال قابل استفاده شود.

جهرمی گفت: امروز وقتی از طرف مرکز تحقیقات مخابرات با بسیاری از دستگاه‌ها درباره فناوری‌های جدید صحبت می‌شود مسئولین کشوری از موضوعات جدید اطلاع ندارند که نشان می‌دهد که متوجه اهمیت موضوع نیستند.

وزیر ارتباطات ادامه داد: برای مثال هم اکنون موضوع ارزهای دیجیتال یکی از موضوعات روز اقتصاد دیجیتال است که البته برخی به طور سیاسی به آن می‌پردازند اما در مقام عمل برخی کشورها نظامات و مقررات‌گذاری کرده‌اند، برخی ارز دیجیتال خود را ایجاد کرده‌اند و برخی راهکاری برای تبادل با ارز دیجیتال جهانی اتخاذ کرده‌اند که روندهای مشابه ارز دیجیتال به زودی به باقی حوزه‌ها هم خواهد رسید.

وی با طرح این سؤال که در مواجهه با فناوری قصد داریم خلاقیت را دنبال کنیم یا نوآوری داشته باشیم، گفت: آیا باید استراتژی ما این باشد که در مواجهه با فناوری جدید ایدئولوژی‌مان را به جمع ایدئولوژی‌های دنیا ببریم یا باید نوآوری‌هایمان را به جنگ ایدئولوژی ببریم و با نوآوری روی همان فناوری ابداعات جدیدی کنیم.

جهرمی تأکید کرد: نوآوری هم از هیأت دولت و از مطالبه از وزیر ارتباطات و معاونت علمی رئیس جمهور بیرون نمی‌آید، نوآوری با توجه به قلب و مغز انسان‌ها ایجاد می‌شود و حاکمیت تنها باید اکوسیستم را اصلاح کند تا نوآوری شکل بگیرد.

وی با بیان اینکه یکی از بخش‌های پذیرای نوآوری بسیج است، گفت: آیا بسیج در خدمت نوآوری است؟ اینکه تجهیزات درست کنیم مهم است و در برخی حوزه‌ها ناچاریم محصولات خود را داشته باشیم اما در بعضی حوزه‌ها تولید الزاماً به صرفه نیست.

وزیر ارتباطات تأکید کرد: امروز ساختار حاکمیتی باید در اختیار جوان قرار بگیرد اما غریب‌نواز است. اگر فکر آینده هستیم باید راه را برای جوان‌ها باز کنیم. با قانون تجارت سال ۱۳۳۸ و نظام بیمه‌ای و نظام مالیاتی کسب‌وکارهای جوان نمی‌توانند رشد کنند. 

جهرمی ادامه داد: هر پایگاه بسیج می‌تواند یک استار‌تاپ باشد، در سفرهای استانی به پایگاه‌های بسیج می‌روم و می‌بینم جوانی که اهمیت برای نظام قائل است در اینجا وقت می‌گذارد، این جوان کمی بعد مشکل اقتصادی پیدا می‌کند، مدتی بعد که به سن ایجاد خانواده می‌رسد مشکل معیشت خواهد داشت و همین جوان ارزشی حزب‌اللهی احساس می‌کند نظام نتوانسته مسائل معیشتی‌اش را تأمین کند پس امروز به فکر فردای جوانان باشیم.

وی گفت: فضای مجازی بی‌رحم است و باید بی‌رحمی‌های آن گفته شود در کنار گفتن این تهدیدها به جای تبیین فرصت‌ها در فضای مجازی در بسیج کجاست.

وزیر ارتباطات گفت: اوایل انقلاب می‌گفتند ازدواج‌ها و مراسم‌ها را به مساجد بیاورید که نشان از روحیه جهادی بود در زمان پیامبر هم همین‌‌طور بوده است. عرصه‌ای که هیچ نیازی به هماهنگی با دولت ندارد. امروز کسب و کارهای نوپا افق بلند مدت ۵۰ ساله ندارند بلکه طی ۴، ۵ سال جواب می‌دهند و ۴ سال بعد می‌توانیم این حرف‌ها را با هم مرور کنیم. همچنان که یک سال پیش شرکت‌های حمل‌ونقل اینترنتی و رزرو بلیت آنلاین نبودند اما امروز با زندگی مردم عجین شده است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.