علمالهدی :طلبه باید فردی مستغنی باشد
آیتالله سیداحمد علمالهدی در همایش بزرگداشت عالم واقف مرحوم میرزا ابوصالح رضوی (نواب) که در مدرسه عالی نواب برگزار شد، اظهار کرد: معیار پیشبرد و تعالی انسان در مراتب اخروی و مراحل معنوی ایمان و علم است؛ اگر قرار باشد ایمان با علم آمیخته شود، سبب پیشرفت در تکامل الهی انسان در خط عبودیت و بندگی خداوند میشود، اما اگر هر کدام از این دو نباشند، یعنی علم باشد و ایمان نباشد یا ایمان باشد و علم نباشد طی کردن مراحل معنوی برای انسان در خط تکامل امکان پذیر نیست و مولفه تعالی محقق نمیشود.
وی ادامه داد: با گذشت ۱۱۸۰ سال از ابتدای غیبت امام زمان(عج) تا امروز که دنیای اسلام دستش از دامان امام کوتاه است، اما اینکه بر سفره معارف و علوم دینی زانو زده، مرهون تداوم حوزههای علمیه و جریان اصیل روحانیت است.
علمالهدی با بیان اینکه «اگر این تشکیلات و ساختار نبود معلوم نبود که این علوم و معارف به دست ما میرسید یا خیر»، تصریح کرد: معلوم نبود امروز در عرصه بهرهبرداری و تدبیر فکری از مبانی اسلامی با چه جریانی رو به رو بودیم.
وی خاطرنشان کرد: انسانی که در خط تکامل است بایستی با دو عامل و بال ایمان و علم پرواز کند، اما باید نسجها و جریان جسمی او هم از مسیر تغذیه حلالی شکل بگیرد که ظرف اندیشه بندگی خدا واقع شود و در خط بندگی سیر تکاملی قرار گیرد.
امام جمعه مشهد با اشاره به اینکه «حوزههای علمیه باید بکوشند وسیله انتقال و گسترش اهل بیت(ع) و اندیشههای ناب محمدی واقع شود»، عنوان کرد: این گسترش همیشه به وسیله انسانهایی بوده که در جریان زندگی در یک بستر پاک و مقدس و جریان اقتصادی کاملاً حلال و برخاسته از نیتهای مخلصانه رشد پیدا کردهاند و این موقوفات را به وجود آوردهاند.
وی افزود: شیخ الطائف هزار سال قبل اولین حوزه علمیه شیعه در نجف را تاسیس کرد و قوام و دوام آن به خاطر انسانهای پاک و خلوص آنها بوده که وقف نهادینه آنها بستر زندگی انسانهایی شود که در سایه علم و ایمان باشد. اگر این اخلاصها نبود معلوم نیست امروز ساختار عظیم این حوزه عامل اجرایی توسعه اسلام و معارف اهل بیت(ع) میبود یا نه.
علمالهدی بیان کرد: گذشته از تمام اغراقها و جریانهای افراطی و فکری که مبالغه میکنند آن چیزی که امروز دنیا را تشنه اسلام میکند و یک جریان ساختار نو و بکر در دنیا برای عرصههای سیاست فردسازی و فرهنگی جلوه کرده است، مولود حوزه علمیهای بوده که عمر خود را ادامه داده است. پایگاه عظیمی که علوم اهل بیت(ع) را در دنیا توسعه میدهد و سبب شده که دنیا به اسلام ناب دلباخته شود، جریان روحانیت و حوزه علمیه و طلاب و جریانهای آموزشی مدارس حوزه علمیه است.
وی تصریح کرد: اینجاست که ارزش افرادی مانند نواب رضوی برای ما مشخص میشود. ایشان در صدد بودند جریان اقتصادی نهادینه ایجاد کنند که در بستر آن انسانهایی مسیر تکامل خود را طی کنند و جریان تغذیه و زندگی طلاب را تامین کرده، جریان اقتصاد طلبگی جدا از مردم و آلودگی هر جامعهای به یک منبع پاک و مباح وصل باشد.
نماینده ولیفقیه در خراسان رضوی خاطرنشان کرد: این گروه تامینکننده تغدیه سپاه امام زمان(عج) در قرنها و سالها قرار گرفتند و نتیجه آن آمیختگی همان علم و ایمان است و ما باید از این بزرگان در این مسیر سرمشق بگیریم.
وی با تاکید اینکه «امروز در حوزه مسئله معیشت طلاب حرف اول را میزند»، اظهار کرد: اقتصاد در بعضی جریانها نقش اول را دارد و امروز مسئله تامین زندگی طلاب امر مهمی است و همه کسانی که در این زمینه دستی در آتش داشته و متولی تامین معیشت طلاب هستند فعالیت خود را گسترش دهند و سعی خود را در این زمینه انجام دهند چراکه سطح معیشتی طلاب باید توسعه یاید.
علمالهدی ادامه داد: اگر امروز وضعیت اقتصادی طلبه مناسب نباشد خطرهای مختلفی بنای روحانیت و حوزه را تهدید میکند. از یک سو باید مسولین امر این کار را انجام دهند و از سوی دیگر همه ما میدانیم که سطح زندگی روحانی و طلبه باید در پایینترین جریانها قرار گیرد، اما اگر طلبه در زندگی خود دیگران را ملاک قرار دهد و زندگی متجملانه و مرفهانه را سرمشق خود کنند، مسوولان به گرد معیشت طلاب نمیرسند.
وی اضافه کرد: ما باید تلاش کنیم که حتیالامکان سطح معیشتی طلاب را بالا ببریم تا طلبه فردی مستغنی باشد و با آرامش خاطر درس بخواند و فعالیتهای خدماتی خود را انجام دهد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر