سید علیرضا آوایی در پایان جلسه روز چهارشنبه هیات دولت در جمع خبرنگاران درباره مسیری که سازمان تعزیرات حکومتی دارد، گفت: اصحاب رسانه فکر می‌کنند علت اصلی به وجود آمدن مسائل و مشکلات یک بعدی است در حالی که ابعاد متفاوتی دارد.

گاهی مجازات هم از نظر قانونی بازدارنده نیست

وی با بیان اینکه معضلات ما ریشه اقتصادی، فرهنگی و گاهی سیاسی دارند، اظهار داشت: در کلیت قضیه فکر می‌کنم مسیری که سازمان تعزیرات حکومتی دارد، یک مسیر متعادلی است. 

وزیر دادگستری با بیان اینکه مجازات‌ها باید بر مبنای قانون باشد، اظهار داشت: گاهی وقت‌ها خود مجازات هم از نظر قانونی بازدارنده نیست. گاهی هم مجموعه دوستانی که متولی این امر هستند، در شعب تعزیرات از ظرفیت‌های قانونی استفاده نمی‌کنند.

مجازات در سازمان تعزیرات حکومتی موثر است 

آوایی درباره سازمان تعزیرات حکومتی تصریح کرد: معتقدم مجازات در سازمان تعزیرات حکومتی موثر است و خود مجازات حتما آثار و فوایدی دارد اما اگر تصور کنیم که بحث اصلاح بازار ما فقط با مجازات اتفاق می‌افتد به نظرم کمتر صاحب‌نظری این نظر را قبول دارد ولی ما معتقدیم که باید از تمامی ظرفیت‌ها استفاده شود.

وی درخصوص برخورد با متخلفان خاطرنشان کرد: در برخورد با افراد مختلف ضمن اینکه باید ضوابط قانونی مدنظر گیرد، ممکن است متفاوت باشد و این مجازات به شخصیت، سوابق و تاثیر آن روی جرم باز می‌گردد.

اگر فکر کنیم مسئله‌‌ای که به وجود آمده با مجازات رفع می‌شود اشتباه است

آوایی با بیان اینکه اگر فکر کنیم مسئله‌‌ای که به وجود آمده با مجازات رفع می‌شود اشتباه است، ابراز داشت: مجازات‌ در کنار بقیه مسائل حلال مشکلات مربوط به گرانفروشی هستند. در بحث گرانفروشی در مواردی سه تا شش ماه حبس در قانون تعزیرات پیش‌بینی شده است.

وی درباره ظرفیت‌های موجود در قانون هم بیان کرد: این ظرفیت‌ها باید با حکمت و عاقلانه استفاده شوند تا بخش عظیمی از مشکلات را پشت سر بگذاریم. در حال حاضر قوانین مربوط به تعزیرات در حال تکامل و متقن شدن است.

وزیر دادگستری درباره بررسی قانون تعزیرات یادآور شد:‌ این قانون قدیمی است و با توجه به نرخ تورم برخی موارد آن قابل اصلاح است. با ظرفیت‌های موجود از همین مجازات‌ها در راستای موثر بودن آنها می‌توان استفاده کرد.

آمار دقیقی درباره کشته‌شدگان حوادث اخیر ندارم/ آماده دیدار با بازداشت‌شدگان هستم

آوایی در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا آمار دقیقی از کشته‌شدگان حوادث اخیر چه در بازداشت‌گاه‌‌ها و چه در تجمعات دارید یا خیر؟ عنوان کرد:‌ آمار دقیقی در این مورد ندارم. عدد و رقم همانی است که قبلا گفتم.

وی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه بازداشت‌‌شدگان حوادث اخیر از بدرفتاری در زندان‌ها شکایت‌هایی دارند و آ‌نها را به نمایندگان مجلس نیز گزارش می‌دهند، اظهار داشت: من به عنوان وزیر دادگستری آمادگی دارم کسانی که چنین ادعایی را دارند، خدمتشان برسم و با یکدیگر صحبت کنیم و با مسئولان قضایی این مساله را مورد بررسی قرار دهیم.

واکنش به ادعای نماینده تهران درباره رفتار سازمان‌ زندان‌ها با بازداشت‌شدگان

وزیر دادگستری در پاسخ به اظهارات یک نماینده مجلس مبنی بر اینکه خانواده برخی از بازداشت‌شدگان گزارش داده‌اند که در زندان به این افراد قرص‌هایی می‌دهند که حالشان را بد می‌کند؛ آیا گزارشی به دست شما رسیده است یا خیر؟ تصریح کرد: من چنین چیزی را نشینده‌ام. این گزارش باید بررسی شود. دوستان می‌توانند از قوه قضاییه در این مورد سوال کنند اما چنین احتمالی را نمی‌دهم.

آوایی اضافه کرد: سازمان زندان‌ها زیر نظر قوه قضائیه است و تحت نظارت آنها قرار دارد. درباره ادعاهای مطرح شده بررسی و تحقیقات لازم را انجام خواهیم داد.

چرا باید افرادی را دستگیر کنیم و بعد به آنها قرص بدهیم 

آوایی تاکید کرد: اینکه فرزندان کشور ما یک شب هم بازداشت شوند برای ما لذت‌بخش نیست و برای هیچ حکومتی هم خوب نیست؛ اگر کسانی هم دستگیر می‌شوند کاملا برخلاف میل باطنی ما است. برای اینکه هم خانواده‌ آنها آزرده خاطر می‌شوند و هم ممکن است نفرتی در بین جوانان ایجاد شود.

وی افزود: چرا باید افرادی را دستگیر کنیم و بعد به آنها قرص بدهیم و آسیب دیگری به آنها وارد شود.

بعضی‌ها هیجانی شدند و بعضی‌ها برای عقده‌گشایی به خیابان‌ها آمدند

وزیر دادگستری درخصوص وضعیت بازداشت‌‌‌شدگان حوادث اخیر خاطرنشان کرد: در رابطه با این موضوع چندین اتفاق نظر وجود دارد. همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند و روسای قوا گفتند، یکسری اتفاقات در کشور افتاده و افراد با انگیزه‌های مختلفی در آن ورود پیدا کرده‌ند.

آوایی ادامه داد: بعضی‌‌‌ها هیجانی شدند، بعضی‌ها می‌آمدند ببینند چه خبر است، بعضی‌ها هم که از بخش‌های نظام در طول این مدت عقده‌ای، ناراحتی، گرفتاری یا گله‌ای داشتند، برای عقده‌گشایی آمدند.

افراد را تفکیک کنیم 

وی با بیان اینکه بعضی‌ها فکر می‌کنند که آمدن‌شان به نفع کشور است، ابراز داشت: این افراد تا جایی به این قضایا ورود کردند که تخریبی پیش نیاید اما هنگامی که این بحث‌ها شد آنها خودشان را کنار کشیدند لذا با هر کدام از این افراد باید به گونه‌ای خاص رفتار کرد.

وزیر دادگستری ادامه داد: بعضی از افراد سردمدار هستند و بعضی‌ها وابسته لذا تمام مسئولان نظرشان این بود که افراد را تفکیک کنیم و هرکدام متناسب با سوابق و انگیزه‌های خودشان مورد برخورد قرار گیرند. مثلا در یک مساله کیفری ممکن است دو نفر محکوم شوند که به یکی از آنها حبس تعلیقی بدهند و به دیگری چند سال زندان. این امر با توجه به سوابق فرد اتفاق می‌افتد. 

زیر ۱۰۰ نفر در بازداشت هستند

آوایی ادامه داد: بر مبنای همین تصمیم‌گیری کسانی که آسیبی به اموال عمومی نزدند و انگیزه‌ای هم برای ورود نداشتند غالبا آزاد شدند. تعدادی نیز ماندند (نمی‌توانم بگویم چه تعداد چون بررسی‌ها ادامه دارد) برای اساس قرائن و شواهد این بررسی‌ها طول می‌کشد.

وزیر دادگستری درباره آخرین آمار بازداشتی‌ها گفت:‌ آنچه که من از بعضی از مسئولین سوال کردم، تلقی‌شان این بود که زیر ۱۰۰ نفر در بازداشت هستند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.