بادهای مقابله استراتژیک از ایران میوزد
البناء نوشت: صدور استراتژی امنیت ملی آمریکا در تاریخ ۱۸/۱۲/۲۰۱۷، به معنای پایان مرحله مهمی در روابط بین المللی و نبود وجود یک رهبری فعلی برای نظام بین المللی کنونی است؛ قطب بودن آمریکا عملا با سیطره روسیه بر شبه جزیره کریمه در سال ۲۰۱۴ و ورود نظامی آن به شرق و جنوب دریای مدیترانه، تمام شد. در لحظه ای مشخص، نزدیک بود سایه روسیه تا اواسط آسیا را نیز در بر گیرد و تا کنون یک هماهنگی بین المللی جدید برای تقسیم قدرتها در نظام موجود، با بعید بودن فرضیه تغییر نظام بین المللی متبلور نشده است.
به گزارش «انتخاب»، این رسانه عربی در ادامه نوشت: استراتژی امنیت ملی آمریکا، روسیه و چین را رقبای این کشور برای قطب بودن آمریکا دانسته است. از این رو، دولت ترامپ تصمیم به مقابله با رقبای اصلی خود یعنی روسیه، چین، ایران و کره شمالی گرفت تا بار دیگر ایالات متحده را به قطب جهان تبدیل کند. در این میان، مرکزیت ایران در استراتژی امنیت ملی بعنوان رقیب قدرتمند منافع اقتصادی آمریکا، مساله قابل توجهی است، که ائتلاف آن با روسیه تهدیدی برای امنیت و منافع آمریکا در منطقه خاورمیانه محسوب می شود. براساس سیاستهای جدید ایالات متحده، ریشه کن کردن رقبای بزرگ با آسیب زدن به شرکای منطقه ای آنها، یعنی کره در رابطه با چین و ایران در رابطه با روسیه، استوار است. این استراتژی علیه ایران، در تاریخ۱۳/۱۰/۲۰۱۷، آماده شد تا رفتار سیاسی تهران تغییر کند. نقشه های آمریکا و صهیونیستها علیه روسیه و ایران، در تاریخ ۲۸/۱۲/۲۰۱۷ با شعله ور شدن تظاهرات مردمی در داخل ایران، فرصت مناسبی برای ظهور یافت. البته نباید مساله مهم استفاده روسیه از پایگاه نظامی همدان برای ضربه زدن به تروریستهای سوریه در تاریخ۱۶/۸/۲۰۱۶ را نادیده بگیریم، که نقطه تحولی در حرکت روسیه به سمت قطب شدن بود. در آن زمان، نمایندگان اصلاح طلب به اقدام نظامی مشترک ایران و روسیه اعتراض کردند، در حالی که اصولگراها از آن حمایت می نمودند. این اقدام خشم آمریکا در مورد گسترش نفوذ نظامی روسیه در ایران و نزدیکی آن به افغانستان را برانگیخت؛ آنچه منافع ایالات متحده در مرکز آسیا را تهدید می کرد.
از این رو، بر هم زدن شراکت نظامی روسیه و ایران، هدف استراتژیک آمریکا شد؛ بویژه آنکه این مشارکت و همکاری بین روسیه و ایران موجب پیروزی آنها در سوریه و تغییر موازین قوا در منطقه شده و به مسکو اجازه بهره گیری از موقعیت ژئوسیاسی ایران را داد.
در ادامه، حمایت آمریکا از تظاهرات در شهر مشهد، بعنوان مرکز جریان اصولگرایی در ایران، با هدف فشار بر اصولگرایان برای تغییر در رفتارشان با روسیه صورت گرفت. به نظر می رسد سناریوهای پیشین آمریکایی در مورد حمایت از مردم ایران در زمان مناسب، اشاره به همین مساله دارد.
موقعیت ژئوسیاسی ایران در مرزهای عراق، افغانستان و پاکستان، خطرات زیادی برای حجم سرمایه گذاریهای آمریکا در زمینه تروریسم در این کشورها دارد. انتظار می رود ایالات متحده از حوادث ایران برای تحقق اهداف خود در راستای مرکزیت دادن دوباره به واشنگتن در جهان، و ممانعت از چند قطبی شدن با حضور چین و روسیه، استفاده کند. ایران با نفوذ خود در خاورمیانه عمق استراتژیکی را برای موجودیت نظامی روسیه در منطقه فراهم کرده و در مورد نفوذ اقتصادی چین نیز چنین شرایطی حاکم است؛ بدین معنا، ایران دروازه شرق اسیا به سمت غرب است و انرژی در ایران، عامل اصلی امنیت اقتصاد چین محسوب می شود. از این رو، تضعیف دو قدرت چین و روسیه، نیازمند وارد کردن ضربه به ایران و قطع بالهای آن در منطقه است؛ در غیر این صورت، استراتژی آمریکا مجبور به جست و جوی راههای دیگری برای مقابله ای تازه با روسیه و چین می شود.
تمایل آمریکا برای مقابله استراتژیک با روسیه، از طریق ضربه زدن به هم پیمانان اصلی آن در سوریه و ایران با منافع اقتصادی موجود در ضربه زدن به ایران، در تلاقی است. رژیهم صهیونیستی از نزدیکی ایران به مرزهای فلسطین اشغالی نگران است و عربستان به رهبری بن سلمان سعی می کند معرکه را به داخل ایران بکشاند تا از بحرانهایش در قطر، یمن، بحرین و سوریه، رهایی یابد. در این جا نباید نزدیکی منطقه ای بین ترکیه و عربستان را نادیده گرفت؛ چرا که هدف عربستان سعودی بر هم زدن شراکت ایران و ترکیه است و درنگ ترکیه در حمایت از دولت ایران در پی تظاهرات، اشاره به این مساله دارد.
با توجه به آنچه گذشت، سرمایه گذاری آمریکا در حوادث ایران، جزئی از استراتژی مقابله آمریکا با روسیه در سال ۲۰۱۸ است و این امر تنها به حوادث اخیر ایران مربوط نمی شود، بلکه مقابله با ان در جبهه های مختلف منطقه ای را نیز در بر می گیرد. در صورتی که ایران در معرض نبرد مستقیمی قرار گیرد، این مساله به معنای از میان رفتن خواسته های روسیه در مورد تبدیل شدن به قطب جهان است؛ زیرا تضعیف ایران باعث عزلت روسیه در منطقه می شود.
پس سال جدید در حالی آغاز شده است که بادهای مقابله استراتژیک بین ایالات متحده و روسیه از ایران وزیدن گرفته و پیش بینی می شود اوکراین، بالتیک و کره به زودی شاهد تحولات غافلگیر کننده ای علیه روسیه باشد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر