ارنست مونیز،‌ وزیر پیشن انرژی آمریکا در دوران ریاست جمهوری باراک اوباما در گفتگویی ویدئویی از برجام و ضرورت تداوم آن از سوی دولت آمریکا سخن گفت.

مونیز که با وبگاه خبری «Now This» مصاحبه کرده است، می‌گوید: «اگر از توافق {اتمی} با ایران خارج شویم ... به ایران یک جایزه داده‌ایم».

وی تأکید دارد که «توافق هسته‌ای ایران، یک دستاورد بزرگ بود، نه تنها برای ایالات متحده بلکه برای کشورهایی که درگیر آن بوده‌اند. ایالات متحده به همراه فرانسه، آلمان، انگلیس، اتحادیه اروپا، چین و روسیه با ایران مذاکره کرد، تا مطمئن شویم ایران به شکل قابل اثباتی {مبتنی بر راستی‌آزمایی} سلاح هسته‌ای نداشته باشد».

وزیر پیشین انرژی آمریکا در خصوص مفاد اصلی این توافق می‌گوید: «اولا، تأسیسات هسته‌ای ایران به میزان بسیار قابل توجهی، نسبت به آنچه که در زمان حصول توافق انجام {ایرانی‌ها} می‌دادند به عقب برگشته و کاهش یافته است. آن‌ها {در آن زمان} بیش از ۱۰ تُن اورانیوم غنی‌شده داشتند».

مونیز در تشریح بخش دیگری از توافق برجام می‌گوید: «بخش بسیار مهم دیگر از توافق راجع به اقدامات راستی‌آزمایانه است که برای جامعه بین‌المللی بی‌سابقه است، {اقداماتی که} نه تنها برای ایران بلکه برای هر کشور دیگر در جهان {بی‌سابقه است}. ایران ملزم شده است برای همیشه عضو پروتکل الحاقی باشد. این به معنای این است که بازرسان بین‌المللی به سایت‌هایی که ایران به عنوان سایت هسته‌ای اعلام نکرده است {نیز} دسترسی دارند، سایت‌هایی که بازرسان برای چک کردن آن‌ها دلایلی داشته باشند. به طور خاص، یک بازه زمانی ثابت وجود دارد که ایران باید {طبق آن} دسترسی به این سایت‌ها را مهیا کند».

وی در ادامه با اشاره به مسئله راستی‌آزمایی، آن را در مرکز توافق برجام توصیف کرد، «راستی آزمایی در قلب این توافق است. این مسئله طی ۱۰ یا ۱۵ سال از بین نمی‌رود».

مونیز می‌گوید بخش سوم این توافق راجع به کاهش برخی تحریم‌های اقتصادی علیه ایران است.

به نظر وی، اگر آمریکا «از توافق هسته‌ای خارج» شود، ایرانی‌ها «دو گزینه»‌ خواهد داشت. یکی اینکه «برای از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای خودشان آزاد هستند، بدون راستی‌آزمایی جامعه بین‌الملل و احتمالا در این شرایط {آمریکا} از ایجاد یک ائتلاف بین‌المللی - آنچنان که به صورت مؤثری پیش از مذاکرات ایجاد کرد - ناتوان خواهد بود».

به گفته وزیر پیشین انرژی آمریکا، گزینه دوم این خواهد بود که ایران و دیگر کشورهای امضاکننده می‌توانند بدون آمریکا توافق را ادامه دهند. وضعیتی که به گفته مونیز موجب می‌شود آمریکا «منزوی» شود و در پی آن آمریکا «تأثیرگذاری اقتصادی را که {که به واسطه} تحریم‌ها علیه ایران» داشته است، از دست خواهد داد.

وی تأکید می‌کند اگر درباره برجام فکر کنید، متوجه می‌شود که «جایگزین خوبی برای آن وجود ندارد». وی تصریح می‌کند اگر این آمریکا باشد که بخواهد از توافق خارج شود، این مسئله یک «باخت - باخت»‌ خواهد بود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.