روزنامه نیویورک‌تایمز گزارش داد: برای عموم مردم ایران، وعده اصلی توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ بهبود وضعیت اقتصادی بود. تحریم‌های بین‌المللی لغو خواهد شد، سرمایه‌گذاری خارجی سرایز خواهد شد و استانداردهای زندگی که به دلیل سال‌ها تحریم‌های آمریکا و متحدانش تحت فشار قرار گرفته بود بالا خواهد رفت و به ایران اجازه خواهد داد تا بار دیگر شکوفا شود اما این اتفاق رخ نداد یا دست کم به گونه مورد انتظار ایرانی‌ها نبود که در نهایت منجر به شرایطی شد که اعتراض‌های اخیر این کشور را در پی داشت.

دونالد ترامپ هم‌زمان با شکل گرفتن ناآرامی‌ها در ایران، توافق هسته‌ای با ایران را که در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما در سال ۲۰۱۵ حاصل شد، مورد انتقاد قرار داد چرا که به گفته وی، میلیون‌ها دلار پول را در اختیار دولتی سرکوب‌گر قرار داده است، پولی که متعلق به ایران بود اما پس از وقوع انقلاب اسلامی سال ۱۹۷۹ در حساب‌های خارجی مسدود شد و پس از آنکه ایران برنامه هسته‌ای‌اش را محدود کرد به این کشور بازگردانده شد.

به گزارش ایسنا،‌ به واسطه توافق هسته‌ای صرفا از حساب‌های بانکی و مالی ایران که در حدود یک دهه گذشته به واسطه برنامه هسته‌ای ایران بلوکه شده بودند محدودیت‌ها برداشته شد.

به نظر می‌آید با افزایش انتظارات برای یک زندگی بهتر، این توافق چشمان ایرانی را باز کرد و سبب شد آنها در برابر ناکامی‌های دولت صبر کمتری داشته باشند.

اما توافق هسته‌ای منافعی نیز به همراه داشت. اقتصاد ایران در سال ۲۰۱۶ رشد هفت درصدی داشت و انتظار می‌رفت که در سال ۲۰۱۷ هم چنین اتفاقی بیفتد که فاصله‌ای بسیار زیاد از کاهش ۹ درصدی در دو سال پیش از مارس ۲۰۱۴، زمان پیش از آغاز رفع تحریم‌ها دارد. تولید نفت تقریبا به زمان پیش از تحریم‌ها بازگشته و شرکت‌ها در حال سرمایه‌گذاری‌های جدید در بخش انرژی هستند. با این حال رشد و سرمایه‌گذاری به قدری نبوده است که نیاز جامعه‌ای که اغلب جوان هستند و انقلاب اسلامی را به یاد نمی‌آورند، برآورده کند.

این روزنامه آمریکایی در ادامه با اشاره به اینکه قیمت پایین نفت در این ناکامی ایران تاثیرگذار بوده است، نوشت: رویکرد رییس‌جمهور ترامپ برای سوء استفاده از ناآرامی‌های ایران برای از بین بردن توافق هسته‌ای به ایران اجازه از سرگیری فعالیت‌های هسته‌ای‌اش و وضع تحریم‌های جدید علیه این کشور را خواهد داد که خشم ایرانی را از تهران به واشنگتن منتقل می‌کند. برخی مقامات آمریکایی و تحلیل‌گران حتی می‌خواهند از این فراتر روند و دولت ایران را به پایین بکشانند.

اما سرنوشت ایران در دست ایرانی‌ها است. آمریکا باید نسبت به آنچه نمی‌داند فروتن و درباره مداخله مستقیم در سیاست‌های ایران محتاط‌تر باشد. آمریکا تاریخی پر دردسر با ایران دارد، شامل سرنگونی نخست‌وزیر منتخب این کشور در سال ۱۹۵۳، جنگ‌های عراق، افغانستان، سوریه و ویتنام نیز نشان‌دهنده و یادآور شکست‌های آمریکا برای رهبری تغییرات سیاسی و اجتماعی در خارج هستند.

نیویورک تایمز در پایان نوشت که اگر رییس‌جمهور آمریکا آن طور که ادعا می‌کند نگران مردم ایران است باید ممنوعیت سفر ایرانی‌ها به آمریکا را لغو کند و به همراه متحدان غربی از حقوق مردم ایران برای تغییر مسالمت‌آمیز سیاسی حمایت کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.