امید زندگانی بازیگر سینما و تلویزیون و مجری سیما در گفتگوی با راه دانا؛ گفت: من هم از جمله کسانی هستم که مدعی بودم اهل فرهنگ و رسانه هستم.در زمینه تصویر،بازیگری،موسیقی و اجرا سالها فعالیت کردم ولی امروزه بیشتر خانه نشین هستم تا اینکه بخواهم مدعی باشم که فعالیت دارم. همین خانه نشینی تبعات بسیار زیادی را به عنوان یک شهروند، چه مکانیک،نانوا و بقال و چه یک هنرمند هم برای انسان دارد.

زندگانی در مورد دلیل کم کار شدنش گفت: بعضی ها به دلیل غرور یا به دلیل معصومیت بیشترشان از جواب واقعی و مستند پرهیز می کنند و بیشتر سعی می کنند بگویند ما گزیده کار هستیم. بدین معنا که کارها را انتخاب می کنیم. اما من می خواهم بگویم فعالیت هنری در کشور ما به عنوان یک حرفه تعریف نشده است. بنابراین از ضوابط و قواعد ملموس و شفافی  برخوردار نیست که من با استناد به آن ضوابط و قواعد حقوقی، حقیقی یا قراردادی جواب شما را بدهم. متاسفانه هنرمند در زندگی اش دارای یک زوایایی می شود که برای مردم حکم الگو را پیدا می کند. مردم او را تحت نظر دارند، زندگی، لباسی که می پوشد، وضعیت اقتصادی و خیلی چیزهای دیگر؛ این برای سیاست گذاران فرهنگی و هنری ما یک سرمایه است.

زندگانی در ادامه گفت: شرایط به گونه ای شده یک هنرمند که رزومه خوبی هم دارد و یک سرمایه فرهنگی محسوب می شود به راحتی با یک تغییر بودجه و با یک تغییر سیاست فرهنگی کنار گذاشته می شود. برای افرادی چون من که تنها منبع در آمدمان هنرمان است، بیکار شدن برابر است با قرار گرفتن در مضیقه اقتصادی و تاثیرات منفی آن هم برای هنرمندی که یک زمانی برای جامعه اش تاثیرگزار بوده، بسیار است.

وی علت پر رنگ یا کم رنگ بودن برخی از بازیگران را تحت تاثیر انتخاب عده ای از مدیران،کارگردان و حتی دستیار کارگردان ها دانست و گفت: ارتباط هنرپیشه ها با کارگردان ها و دستیار آن ها تاثیر می گذارد. در یک قالب منطقی تر گروه بندی هایی وجود دارد که یک نفر از بین هنرپیشه ها رهبر آن شده و بازیگران را برای پروژه های مختلف انتخاب می کند. یا در تلویزیون نیز این مدیران هستند که در انتخاب هنرپیشه ها بسیار نفوذ دارند. پس عده ای از هنرمندان به آرامی به ورطه فراموشی سپرده می شوند که من هم یکی از آنها هستم.

 

ماجرای نقش "پدر سینما" در عوامل فیلم ها

زندگانی افزود: این جریان چون نوظهور است و هنوز موروثی نشده است. شاید در آینده بتوانیم بگوییم پدر سینما شخصی بوده است که الان پدربزرگ سینماست اما هنوز ما پدر داریم. پدر سینما انتخاب شده و توسط مدیران بالاتر به او فضا داده شده است که "تو حق انتخاب داری و ما به تو اعتماد داریم. تو بانی تهیه کنندگی یک سریال می شوی." این انتخاب اول توسط مدیرانی است که شاید هیچوقت چهره شان را نمی بینیم. آن کسی را که به عنوان پدر سینما می بینیم به عنوان مجری این سیاست گذاری است.

 

با فضای این روزهای هنر قهرم

بازیگر سینما و تلویزیون کشورمان با اشاره به این موضوع که "با فضای این روزهای هنر قهرم" خاطر نشان کرد: هنر از همان ابتدای به وجود آمدنش مایه آرامش و زیبایی بوده است. هنر برای ما خلق شده است و  برای آرامش روحی انسان و رشد روحی انسان به وجود آمده است. وقتی یک چوپانی یا یک فردی که در جنگل بوده است اولین باری که صدای یک پرنده را می شنود، صدای آن پرنده باعث می شود که از یک نی که روی زمین افتاده است صدایی در بیاورد و یک نغمه ای را ایجاد کند؛ این اتفاق در تنهایی آن فرد در کوه افتاده، نه در یک حجمه، نه در یک راهپیمایی نه در یک تظاهرات یا یک خشونت. یعنی لطیف ترین حالت تنها آن موقعی بوده است که خودش بوده و طبیعت و هنر شکل گرفته است. بعد از آن هر اتفاق هنری دیگری به این انگیزه است که من به تو آرامش بدهم به تو عشق بدهم و به جامعه آرامش و زیبایی ببخشم، هرچند که با هنر قهر باشم.

 

یک عده شایعاتی به وجود می آورند که برای ما تبعات بسیار منفی خواهد داشت

وی اظهار داشت: بازوهای منفی فضای مجازی باعث به وجود آمدن جو بدی در این فضا شده است. شاید یک عده جوان و نوجوان به خاطر داشتن هیجان و آدرنالین در فضای مجازی شایعاتی را به وجود می آورند که برای آنها تنها جنبه ی سرگرمی و تخلیه هیجان داشته باشد اما تبعات بسیار منفی ای برای آن هنرمند خواهد داشت. اخیرا تصویری با صدای شخصی در فضای مجازی پخش شده بود که امید زندگانی متهم شده و شلاق خورده و زندان بوده است که وثیقه 300 میلیون تومانی گذاشته است. منبع این شایعه را شناسایی کردیم و به مراجع قانونی شکایت کردم اما با گذشت 3 ماه از این قضیه هنوز به نتیجه ای نرسیده ام.

 

اعتراض مردم در حیطه اقتصادی منطقی است

این بازیگر نام آشنای کشورمان در مورد اتفاقات اخیر کشور که اعتراضات و حرکت خیابانی مردم را در پی داشت خاطر نشان کرد:باید از شعارهایی که از مردم شنیدیم استخراج کنید و ببینید حرف مردم چیست؟من امید زندگانی به شدت مشکل اقتصادی دارم.  آرامش اجتماعی ام مدتیست به خطر افتاده است. آینده ای برای داشتن یک زندگی بهتر چه از جنبه اقتصادی و چه از جنبه اجتماعی و فرهنگی نمی توانم ترسیم کنم. من اگر یک شهروند معمولی بودم قطعا نه به شیوه تخریب اموال عمومی، نه به شیوه توهین به مقدسات یا توهین به مسئولین کشوری انتقادم را مطرح می کردم. همانطور که رئیس جمهور گفتند اعتراض حق مردم است و من هم جزء این مردم هستم. اعتراض مردم در حیطه اقتصادی به شدت منطقی است اما اینکه این اعتراض دارد شکل معمول خود را از دست می دهد نمی دانم به کجا خواهد رسید. امیدوارم آنهایی که برای تامین معاششان به خیابان آمده اند گمراه نشوند و آزار نبینند.

 

منافع مردم و مملکت بر هرچیز دیگری ارجح است

وی درادامه با  اشاره به برخی از سلبریتی ها که در فضای مجازی در مورد اعتراضات اخیر اظهار نظر کرده بودند گفت: اگر توسط مراجع ذی صلاح به این نتیجه برسند که این افراد از جایی خط می گیرند یا قصد تشویش اذهان عمومی را دارند طبیعتا حتی اگر سیاسیون هم باشند باید مجازات شوند چون منافع مردم و مملکت بر هرچیز دیگری ارجح است.اما اگر ثابت شود که نظر شخصی شان را ابراز کرده اند ولو با ادبیاتی کمی بی قاعده تر، بایدبه عنوان معترض به آنها نگاه کنیم. به نظر من هیچ آدمی که قدری عقل داشته باشد و در حیطه فرهنگی و هنری فعالیت کند نمی تواند به عنوان یک ابزار خط دهنده مطرح باشد چون به راحتی قابل رصد، پیگیری و مجازات است.

 

مردم خودشان را جای مسئولین و مسئولین خود را جای مردم بگذارند

امید زندگانی در پایان گفتگوی خود گفت: حرف آخر من این است که اعتراض حق همه است اما باید بتوانیم آنهایی که معترض واقعی هستند را از دیگران که به دنبال سوءاستفاده از این جریانات هستند و به دنبال فرصت طلبی های شخصی هستند جدا کنیم. مردمی که به خیابان ها ریختند و اعتراض کردند یک لحظه خودشان را جای دولت مردان بگذارند و بگویند من اگر رئیس جمهور بودم چه کاری می کردم و یا می توانستم بکنم. همینطور مسئولین خود را جای مردم بگذارند. هیچ کس واقعا دوست ندارد در این سرما با این وضعیت بیکاری بیاید توی خیابان داد بزند و ترس از این داشته باشد که مورد بازخورد قرار بگیرد. حتما یک علتی وجود دارد. بهتر است خودمان را جای یکدیگر بگذاریم تا شاید از شدت این اتفاقات کاسته شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.