پل امنکو، مدیر بخش فناوری شرکت ایرباس گفته است که این ابزار خودران به کاهش هزینه های مربوط به کارکنان شرکت کمک خواهد کرد.

او گفته است: »یک راه بنیادی تر برای کاهش هزینه ها این است که بگوییم شاید نیاز به کارکنان پرواز را در آینده صنعت هواپیمایی کاهش دهیم. ما به دنبال عملیات پرواز با یک خلبان به عنوان یک گزینه بالقوه هستیم و بسیاری از فناوری هایی که برای این کار نیاز داریم، ما را در مسیری قرار می دهند که در آینده بتوانیم عملیات پروازی بدون خلبان داشته باشیم.»

صنعت هوانوردی شاهد همان روندی است که در بازار خودرو اتفاق افتاده است؛ جایی که خودروسازان درحال سرمایه گذاری یا خرید استارت آپ های تولید خودروهای بدون راننده هستند.

تولیدکنندگان هواپیما، از جمله شرکتهای ایرباس و بوئینگ در حال مسابقه دادن بر سر توسعه آن نوع از فناوری های هوش مصنوعی هستند که یک روز رایانه ها را قادر سازد هواپیماها را بدون اینکه در کنترل انسان باشند، به پرواز درآورند.

به واقعیت پیوستن این فکر در صنعتی که دهه ها در پروازهای تجاری اش استفاده از دو خلبان معمول بوده، کار ساده ای نخواهد بود. بعد از اینکه یک خلبان آلمانی یک هواپیمای ایرباسA ۳۲۰ را در سال ۲۰۱۵ به کوه های آلپ واقع در فرانسه کوبید، حضور دستکم دو خلبان در کابین پرواز هواپیماهای تجاری الزامی شده است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.