طرح مذاکره و گفت‌وگو با شورای نگهبان و سپاه پیشنهاد بخشی از جریان اصلاحات است. موضوعی که عباس عبدی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در مورد آن تاکید می‌کند: این نهادها سیاسی نیستند که کسی بخواهد با آنها وارد گفت‌وگوی سیاسی شود. 

اهم صحبت‎های او را در ادامه بخوانید: 

*اگر منظور از گفت‌وگو، گفت‌وگوی سیاسی برای رسیدن به تفاهم است، فکر نمی‌کنم که سپاه یا شورای نگهبان طرف‌های مناسبی برای انجام این کار باشند. به خاطر اینکه این نهادها نباید سیاسی باشند، و زمانی که سیاسی نباشند چه گفت‌وگوی سیاسی‌ای می‌خواهد با آنها انجام شود؟ گفت‌وگو باید حول این محور باشد که چنین نهادهایی فراتر از سیاست قرار بگیرند و وارد سیاست نشوند. اما اگر منظور از گفت‌وگو سوال کردن و پاسخگویی است طبیعتا با همه نهادهای حکومتی می‌توان این رابطه را برقرار کرد از جمله با این دو نهادی که از آنها یاد شد.

*گفت‌وگو تا حدی می تواند به کاهش سوءظن کمک کند اما سوءظن را از بین نمی‌برد. دلیلی هم ندارد زیاد به دنبال این باشیم که سوءظن از بین برود. در حوزه سیاست اساس روابط مبتنی بر حسن ظن و اعتماد نیست بلکه اساس بر بی‌اعتمادی و سوءظن است، اما باید روابط را به گونه‌ای تنظیم کرد که ضمانت کافی برای اینکه مطمئن شویم طرف مقابل خلف وعده و پیمان‌شکنی نخواهد کرد به وجود آید. بنابراین این‌طور نیست که فکر کنید صرفا با گفت‌وگو مسایل حل می‌شود و یکی می‌گوید من این‌طور هستم و دیگری می‌گوید من آن‌طور هستم و همه چیز ختم به خیر می‌شود و آخر آن هم صلوات می‌فرستند و بلند می‌شوند. نه! با گفت‌وگو به هیچ وجه نمی‌توان چنین حسن‌ظنی را ایجاد کرد. در ساختار قدرت باید طرفین تضمین‌‌های کافی داشته باشند تا مطمئن شوند طرف مقابل‌شان دست از پا خطا نخواهد کرد.

*گفت‌وگو درباره مطالبات طرفین از یکدیگر می‌تواند دستور کار باشد تا متوجه شویم اساسا چگونه می‌توان این مسائل را طرح، پیگیری و مطالبه کرد. این هم یک موضوع دو طرفه است، چون گفت‌وگو قرار نیست تنها منجر به طرح و تامین مطالبات یک طرف شود.

درباره دو نهاد شورای نگهبان و سپاه پاسداران معتقد نیستم که معنای گفت‌وگو بتواند صدق کند. این دو، نهادهای حاکمیتی هستند و طبیعی است که باید مانند هر نهاد دیگری پاسخگویی داشته باشند. لازمه اینکه بنشینید و گفت‌وگو کنید این است که طرف مقابل نیز یک نیرو و گروه سیاسی باشد. فکر نمی‌کنم در اینکه چقدر درباره چنین چیزی اجماع وجود دارد و ضرورت اصل توافق درباره آن چیست شک و شبهه‌ای باشد، اما طبیعی است که تامین مقدمات آن از سوی طرفین محل بحث و گفت‌وگو خواهد بود.

*طبیعی است که اصلاح‌طلبان همواره از بسط و گسترش گفت‌وگو میان خودشان یا با حکومت استقبال کنند. اینکه در آینده چه پیش آید باید منتظر بود.

*هر نیروی سیاسی که بخواهد فعالیت سیاسی مسالمت‌آمیز داشته باشد به ناچار باید با نیروهای مقابل خود ارتباط خوب و منطقی برقرار کند. طبیعی است که گفت‌وگو یکی از شرط‌های لازم برای ایجاد این ارتباط است. بیش از اینکه بخواهیم بگوییم گفت‌وگو نیاز اصلاح‌طلبان است باید گفت که این یک وظیفه تعریف شده برای یک نیروی سیاسی است و باید این کار را انجام دهد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.