بازی شطرنج ترامپ با مهره «بیت المقدس»
مجله آمریکایی «پولیتیکو»، در یادداشتی به قلم آرون دیوید میلر، کارشناس آمریکایی در امور خاورمیانه نوشت؛
بازی شطرنج بیت المقدس ترامپ، پایان دنیا نیست بلکه تنها از نفوذ آمریکا، صلح یا امنیت ملی این کشور جلوگیری می کند. فقط ناخوشایند، غلط، بدبینانه و غیرمنتظره است.
با توجه به گذراندن بیشتر زمان کار حرفه ایم در مطالعه مذاکرات عرب و اسراییل، به نظر می رسد که اعلام ترامپ برای تغییر پایتخت اسراییل از تل آویو به بیت المقدس عملی ناگهانی و شوکه کننده بوده به همین ترتیب سر و صدای زیادی نشد. اما در حال حاضر که زمانی از آن گذشته، با توجه به فروکش کردن شوکی که به جهان وارد شده، در کشورهای عربی شاهد اعتراض ها و تظاهرات در این خصوص هستیم اما خفیف تر از آن چیزی بوده که پیش بینی می شد .
هیچ ربطی به سیاست های خارجی نداشت
وی در ادامه نوشته است؛ اگر تا کنون پیروزی سیاست های داخلی و نفوذپذیری آمریکا موفقیت آمیز بوده اما بعد از تصمیم ترامپ در رابطه با بیت المقدس دیگر همه این موارد به پایان رسید. این درواقع آخرین جرقه در راستای سیاست های یک ساله اخیر ترامپ بوده است. سیاست هایی مانند خروج از توافق پاریس، مذاکرات نفتا و حتی لغو برجام.
امروزه همه روسای جمهور در مبارزات دائمی قرار دارند که معمولا از روز بعد از انتخابات آغاز می شود. اما به ندرت تصمیمات و سیاست خارجی یک رییس جمهور به طرز بی رحمانه مقابل نیازهای سیاسی داخلی کشور قرار می گیرد. اگر حرف سناتور باب کورکر، سیاستمدار آمریکا را باور دارید او می گوید ترامپ آماده بود ۲۴ ساعت بعد از انتخابش به عنوان رییس جمهور تغییر موضع در رابطه با بیت المقدس را اعلام کند که تیم امور خارجی ترامپ، او را متقاعد کردند و به تعویق انداختند.
دوست دارم باور کنم سیاست ترامپ در راستای تغییر مکان سفارت آمریکا به بیت المقدس با توجه به مشاوره های زیاد جارد کوشنر، مشاور ارشد ترامپ با عرب ها و اسراییل در راستای ایجاد صلح بوده است. شاید به رسمیت شناختن بیت المقدس یکی از شیوه های کوشنر بوده که مزه دهن نتانیاهو را شیرین کند تا در مذاکرات جدی تری که در آینده ترامپ با او دارد بتواند برای گرفتن امتیاز برای فلسطینی ها به او فشار بیاورد.
بالاخره نخست وزیر اسراییل پس از اعلام تغییر مکان سفارت آمریکا به بیت المقدس راجع به چه موضوعی دیگر می تواند به ترامپ نه بگوید؟ یا شاید کوشنر، از طرف رفیق خود، پادشاه سعودی تعهدی دریافت کرده است که سعودی ها و دیگران مایل به پذیرش یک بیت المقدس متحد، تحت کنترل اسرائیل با تنها یک شهر نمادین فلسطینی در ابو دیس یا در بخش کوچکی از بیت المقدس شرقی هستند.
اما باید در نظر داشت که این ها تفکرات یک استراتژی واقعی نیستند و تنها مجموعه ای از امیدهای نادرست هستند. نتانیاهو هزینه ای را درمورد موضوعی که فکر می کند از اول متعلق به اسراییل است نمی کند و از طرف دیگر عرب ها به این راحتی موضع خود را در رابطه با یک شهر مذهبی تغییر نخواهند داد.
در حقیقت اگر فردی فکر می کند این رفتار ترامپ همراه با صلح بوده اشتباه فکر کرده است. تا کنون هر رییس جمهوری که به دنبال صلح بوده هیچ وقت این چنین درباره بیت المقدس موضع نگرفته است. البته باید گفت که پروسه ایجاد صلح در جهان مرده بود اما ترامپ با صحبت های اخیر خود آن را خاک کرد. باید واقع بین باشیم که در بیش از یک دهه گذشته هیچ فرآیندی برای ایجاد صلح وجود نداشته است . در حال حاضر نیز با توجه به موضع های ترامپ، بین فلسطین و اسراییل در آینده به جای انفجار خشم، آنچه ما بیشتر شاهد خواهیم بود، ادامه یک درگیری بلند، تلخ و تند و زننده است.
به طور کلی حرکت ترامپ بی تدبیرانه بود که وضعیت بدی را بدتر کرد و صلح بین فلسطین و اسراییل با این کار دور از دسترس کرد.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر