علی لاریجانی در سفر دو روزه به مسکو در گفت وگو با رسانه اسپوتنیک روسیه در خصوص همکاری های ایران، روسیه و سایر کشورها در زمینه مبارزه با مواد مخدر گفت: تا جایی که من اطلاع دارم روسیه تلاش زیادی برای مبارزه با مواد مخدر انجام می دهد و در این زمینه با ایران نیز همکاری هایی دارد. وی همچنین عنوان کرد: از چندی پیش افسران اطلاعاتی بین ایران و روسیه رد و بدل شده است و همچنین رفت و آمد اطلاعاتی برای ضربه زدن به قاچاقیان مواد مخدر داریم.

اهم صحبت های او به قرار زیر است:

*با وجود مبارزه با مواد مخدر تولید مواد مخدر در منشاء اصلی آن روبه گسترش است، خوشبختانه نماینده سازمان ملل نیز در این اجلاس به صراحت عنوان کرد که وضعیت تولید مواد مخدر به شدت روبه رشد است و باید از ارائه چنین اطلاعاتی از سوی سازمان ملل تشکر کرد اما سوال این است که آیا سازمان ملل تنها یک موسسه مطالعاتی است.

*ناتو در کشور افغانستان که منشاء اصلی تولید مواد مخدر است، حضور ۱۶ ساله دارد و می دانیم بر فرودگاه های آنجا تسلط کامل دارد و همچنین با ۲ هدف مبارزه با تروریسم و مواد مخدر در افغانستان مستقر شده است اما تاکنون هیچ کدام از اهداف آن به خصوص در زمینه مبارزه با مواد مخدر به نتیجه ای نرسیده است.

*مقصد اصلی مواد مخدر اروپاست اما چرا ایران، روسیه و کشورهای دیگر باید هزینه مبارزه با مواد مخدر را پرداخت کنند، اعتقاد دارم اگر آمریکایی ها یک دهم حساسیتی که امروز درباره دخالت روسیه در زمینه انتخابات خود را دارند نسبت به موضوع مبارزه با مواد مخدر داشته باشند، تاثیرگذار خواهد بود.

*قاچاقیان، مواد مخدر را با الاغ جابه جا نمی کنند، قاچاقچیان ستونی برای جابه جایی مواد مخدر با کامیون دارند اما موضوع این است که چرا آمریکایی ها با این مسئله مبارزه نمی کنند این موضوع دقیقا شبیه مشکلی است که داعش سال ها در سوریه ایجاد کرده بود و آن هم فروش مواد نفتی بود که جلوی چشم آمریکایی ها صورت می گرفت اما آن‌ها واکنشی نشان نمی دادند.

*به نظر من آمریکایی ها و ناتو می گویند که چرا آن ها باید برای مبارزه با مواد مخدر کاری انجام دهند، آن ها می خواهند ایران، روسیه و کشورهای دیگر درگیر مواد مخدر باشند و آن ها هیچ حساسیتی نشان ندهند و در این جاست که انتظار می رود سازمان ملل وظیفه خود را علاوه بر بررسی و ارائه اطلاعات انجام دهد و کشورها را به مبارزه با مواد مخدر اجبار کند.

*ترامپ تلاش دارد تمام دستاوردهای دولت اوباما را زیر سوال ببرد و همواره عنوان می کند که دولت گذشته آمریکا در به وجود آوردن داعش همکاری داشته است، اکنون به اسناد دروغ و راستی که سازمان سیا برای القاعده منتشر کرده است کاری ندارم اما تعدادی از این اسناد که نشان می دهد آمریکایی ها داعش را به وجود آورده اند و مخفیانه با طالبان و القاعده مذاکره می کنند باید رو شود تا دنیا بداند آمریکایی ها چه کارهایی می کنند.

*همکاری و مبارزه با مواد مخدر بین ایران، روسیه و کشورهای دیگر باید انسجام بیشتری پیدا کند در این زمینه لازم است ارتباطات اطلاعاتی افزایش پیدا کند تا بتوان از این طریق به قاچاقیان بزرگ به مواد مخدر لطمه وارد شود و در این فضا حلقه های مفقود شده ای وجود دارد که باید تکمیل شود.

*اگر ناتو در افغانستان مسئولیت خود را در زمینه مبارزه با مواد مخدر برعهده بگیرند لابراتورها را بمباران کنند و تجهیزات لازم را در نظر بگیرد بهتر می توان با مواد مخدر مبارزه کرد.

*سهم بندی کشورها، بمباران کردن قاچاقچیان و لابراتورهای تولید هروئین و کشت جایگزین مجموعه ای از اقدامات است که باید در زمینه مبارزه با مواد مخدر در نظر گرفت.

*ایران با دولت روسیه روابط نزدیک و بسیار راهبردی دارد و هم در زمینه مبارزه با تروریست اقداماتی بین دو کشور صورت گرفت که تاثیر آن را مشاهده کردیم. ایران در زمینه روابط راهبردی در حوزه های اقتصادی اولویت هایی دارد که در برنامه ششم توسعه به درستی توصیف شده است مثلا سرمایه گذاری در نفت، گاز، پتروشیمی، نیروگاه ها، راه آهن و راه‌ها از جمله اولویت های ایران است.

*قرارداد در زمینه ایجاد دو نیروگاه اتمی جدید با همکاری روس ها در حال نهایی شدن است، مجموعه‌ای از این مذاکرات و سرمایه گذاری‌ها بین ایران و روسیه در حال انجام است.

*در حال حاضر در صحنه بین المللی آمریکا نقش به سزایی ایفا نمی کند و برعکس نقش مخرب دارد چرا که داعش را به وجود می‌آورد و با گروه های تروریستی کار می کند. روسیه کشور قدرتمند جهانی است که این مسئولیت را برعهده گرفته است و نقش خود را در مبارزه با تروریست در سوریه به خوبی ایفا کرده است به نظر من این همکاری ها مثبت بوده و به دنبال آن داعش ضربه خورده است.

*در کشور عراق ما به درخواست دولت این کشور در زمینه سرکوب کردن داعش همکاری‌هایی داشتیم بنابراین عراق مشکل مهمی در زمینه تروریسم ندارد اما در سوریه بخش‌هایی در دست داعش است. همچنین جریان‌های تروریستی دیگر مانند جبهه‌النصره که حجم کمی هم ندارند در این کشور حضور پیدا کردند از سوی دیگر شاهد پایگاه زدن آمریکا در کشور سوریه هستیم.

*تروریست‌ها از جنس مهاجرپذیر هستند و می‌توانند در جاهای دیگر نیز مستقر شوند، باید همکاری‌ها در سوریه ادامه پیدا کند اما در کشور یمن ۳ استان در دست القاعده است، لیبی هم چنین مشکلی دارد بنابراین روس‌ها اگر بخواهند جایگاه خود را در منطقه پیدا کنند ایران با آنها برای حل و فصل این مشکلات همکاری خواهد داشت.

*برجام یک توافق بین‌المللی بوده و تنها با آمریکا به توافق نرسیده‌ایم بلکه کشورهای مهمی از اروپا، روسیه و چین طرف‌های مذاکره برای برجام بوده‌اند و این توافق پس از سال‌ها مذاکره به نتیجه رسیده است بنابراین آمریکایی‌ها فیگوری گرفته‌اند که می‌خواهند آن را لغو کنند اما این کار به سادگی نیست.

*نظر اتحادیه اروپا، چین و روسیه را در زمینه خروج یک جانبه آمریکا از برجام می‌دانیم بنابراین مسیری که آمریکا در نظر گرفته است ساده نیست اما من وجه سخت آن را می گویم، فرض کنید آمریکایی ها اینقدر عقل نداشته باشند و از برجام خارج شوند این سوال مطرح است که آیا به نفع‌شان است، چرا که به نظر می‌رسد کل پرستیژ آمریکا از بین خواهد رفت و همه دنیا متوجه می‌شوند که آنها به هیچ توافقی اعتنا نمی‌کنند.

*آمریکایی‌ها در زمینه همکاری با اروپا، چین، مکزیک و کوبا نیز مسئله ایجاد کرده‌اند و به نظر می‌رسد اگر از برجام نیز خارج شوند موضع آمریکا به عنوان یک کشور معمولی خفیف خواهد شد البته مجالی برای کشورهای دیگر جهت حضور در فضاهای بین‌المللی ایجاد خواهد شد.

*ایران به توافق هسته‌ای پایبند است، مادامی که کشورها به تعهدات خود عمل کنند پای برجام می‌مانیم اما سناریوهای مختلفی پیش رو است و ایران مسائل را به دقت بررسی می‌کند.

*(فرض کنید آمریکا در نهایت از برجام خارج خواهد شد، ایران چه اقدامی خواهد داشت): در ایران به چند سناریو فکر شده است و با دوستانمان نیز مشورت کرده‌ایم، شخصا نمی‌خواهم در این زمینه قضاوتی داشته باشم ولی روی این موضوع فکر شده است.

*در قانون مبارزه با تروریست آمریکایی در خاورمیانه اقداماتی که باید صورت گیرد لیست شده است از جمله اقدامات متقابل یعنی تحریم متقابل و صادر کردن احکام در دادگاه‌های ایران بر علیه آمریکا که این اقدامات در صورتی که در آمریکا علیه ایران صورت گیرد دنبال خواهیم کرد.

*توسعه توان موشکی ایران جنبه دفاعی دارد، در قانون مذکور منابعی برای گسترش تولید موشک در نظر گرفته شده است و همچنین مساعدت‌های مالی در زمینه فعالیت‌های امنیت‌بخش منطقه به خصوص نیروی قدس منطقه صورت خواهد گرفت تا آنها به فعالیت خود برای ایجاد امنیت پایدار در منطقه ادامه دهند.

*به روابط ایران و روسیه به عنوان شرکای استراتژیک خوشبین هستم، از مواضع پوتین رئیس جمهور آمریکا در سفر به ایران مطلع شدم و در شهر سوچی روسیه با او ملاقات داشتم بنابراین ارزیابی بنده این است که همکاری‌های ما عمیق‌تر و ابعاد آن گسترش پیدا کرده است و همچنین همکاری‌های اقتصادی بین دو کشور رو به رشد است و از سال‌های گذشته تا به حال گسترش بهتری پیدا کرده است.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.