مخالفت شورای امنیت باتصمیم آمریکا درباره قدس
شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه با موضوع «وضعیت خاورمیانه از جمله قدس» تشکیل جلسه داد. در این نشست، آمریکا در انزوای کامل بود و تقریبا تمام حاضرین در مخالفت با تصمیم این کشور در مورد قدس صحبت کردند.
این جلسه پس از آن تشکیل میشود که «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا اعلام کرد این کشور از این پس قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت میشناسد.
جلسه شورای امنیت به درخواست بیش از نیمی از اعضای شورا تشکیل شده و نمایندگان رژیم صهیونیستی و اردن هم به دلیل مرتبط بودن با موضوع جلسه، در آن حضور دارند.
در ابتدای این نشست «نیکلای ملادینوف» هماهنگکننده سازمان ملل در روند صلح خاورمیانه به ارائه گزارشی در مورد واکنشهای جهانی به تصمیم ترامپ پرداخت.
وی با بیان اینکه از نظر سازمان ملل وضعیت قدس باید در «توافق جامع» نهایی در مورد «دو دولت» مشخص شود، گفت تصمیم ترامپ میتواند به شکلگیری «زنجیرهای خطرناک از اقدامات یکجانبه» و افزایش خشونت در منطقه منجر شود.
«اولوف اسلوگ» نماینده سوئد نفر بعد بود که در این نشست صحبت کرد. وی یادآوری کرد که شورای امنیت سازمان ملل تاکنون در چند قطعنامه به صراحت اعلام کرده است که وضعیت کنونی قدس باید حفظ شود.
وی هشدار داد که تغییر وضعیت قدس، تبعاتی فراتر از مرزهای منطقه داشته و میتواند به افزایش خشونت و درگیری منجر شود.
او گفت امیدوار است که دولت آمریکا همانگونه که به زبان میگوید، «در عمل هم به دستیابی به راهکار دو دولتی» پایبند باشد.
در ادامه «عمرو ابوالعطاء» نماینده مصر به صحبت پرداخت. وی در ابتدای اظهاراتش به مرور قطعنامههایی پرداخت که تاکنون در شورای امنیت علیه اشغالگری رژیم صهیونیستی و لزوم حفظ وضع کنونی قدس تأکید داشتهاند.
وی در ادامه گفت: «اینها قطعنامههای شورای امنیت هستند که دهها سال عمر دارند... اینها قطعنامههای الزامآور شورای امنیت هستند که تمام اعضا ملزم به پایبندی و اجرای آنها هستند. این قطعنامهها تنها واقعیت و منطق حاکم بر قدس شریف هستند.»
ابوالعطاء افزود: «مصر تصمیم ایالات متحده برای به رسمیت شناختن قدس به پایتختی اسرائیل را رد کرده و تأکید دارد که این اقدام یکجانبه هیچ مشروعیت قانونیای ندارد و وضعیت حقوقی آن را تغییر نمیدهد. قدس همچنان شهری تحت اشغال نظامی است.»
وی در ادامه تأکید کرد که این تصمیم، تصمیمی «خطرناک» است که احساسات مسلمانان را جریحهدار میکند. او گفت تصمیم ترامپ به روند مذاکرات سازش هم ضربه خواهد زد.
«متیو رایکرافت» نماینده انگلستان نفر بعد بود که در این نشست سخنرانی کرد. او با بیان اینکه اقدامات یکجانبه دستیابی به صلح را به خطر مواجه میکند، گفت: «ما با تصمیم ایالات متحده مخالف هستیم.»
وی با بیان اینکه لندن معتقد است که وضعیت قدس باید «بر اساس یک راهکار مذاکرهشده بین اسرائیلیها و فلسطینیها» مشخص شود، گفت سفارت انگلستان در تلآویو است و این کشور تصمیمی برای انتقال سفارت خود به قدس ندارد.
رایکرافت گفت لندن خواستار تجدید مذاکرات میان اسرائیلیها و فلسطینیها است تا بتوان از این طریق به «صلحی پایدار» دست یافت. وی افزود: «انگلستان هرآنچه در توان داشته باشد برای پیشبرد روند صلح انجام میدهد... این مذاکرات باید در فضایی به دور از خشونت انجام شود. به همه طرفها توصیه میکنیم که آرامش را حفظ کنند.»
در ادامه «فرانکو دلاتره» نماینده فرانسه صحبت کرد. او در ابتدا گفت همانطور که «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه گفته، پاریس از تصمیم دولت آمریکا برای اعلام یکجانبه قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، «نگران» و «متأسف» است.
دلاتره با یادآوری قطعنامههای مربوطه شورای امنیت، گفت پاریس هرگز ضمیمه قدس توسط اسرائیل را به رسمیت نشناخته و این شهر را بخشی از اراضی اشغالی میداند.
وی با بیان این پرسش که واشنگتن چطور میتواند تصمیم خود را بر اساس قطعنامههای شورای امنیت توضیح دهد، به اهمیت وضعیت قدس اشاره کرد و گفت «بدون تعیین تکلیف قدس، هیچ صلحی به دست نمیآید.»
نماینده فرانسه با تأکید بر حمایت این کشور و اتحادیه اروپا از راهکار دو دولتی، ادامه داد: «به شدت از ریسک افزایش تنشها... نگران هستیم. از همه طرفها میخواهیم خویشتنداری کرده و آرامش خود را حفظ کنند.»
وی با اشاره به اینکه وضعیت قدس برای دستیابی به صلح بیش از هر زمان حائز اهمیت است، گفت: «اکنون آنچه در معرض خطر است، مشروعیت شورای امنیت سازمان ملل و امکان حفظ راهکار دو دولتی است.»
«ساکا لورنتی» نماینده بولیوی هم اظهاراتش را با اشاره به قطعنامههای شورای امنیت در مورد فلسطین آغاز کرد و گفت کشورش از تحولات روزهای اخیر به شدت نگران است.
وی افزود: «در حالی که این مناقشه دو طرف دارد، آنها در یک سطح بازی نمیکنند. یکی قدرت اشغالگر است و طرف دیگر ملتی اشغالشده. عدم تعادلی تاریخی میان طرفین وجود دارد. یک طرف اشغال شده و طرف دیگر دیواری ساخته که بر اساس قوانین بینالمللی غیرقانونی است. یک طرف این مناقشه به صورتی غیرقانونی شهرکسازی کرده، اراضی و املاک طرف دیگر را غصب کرده و شهرکنشینان را در این اراضی مستقر کرده است. یک طرف غزه را محاصره کرده و مرتکب موارد شدید نقض حقوق بشر و جرایم جنگی شده است.»
او ادامه داد: «این نتیجه طولانیترین اشغالگری معاصر است. در سالهای اخیر شهرکها به صورتی تصاعدی رشد کردهاند... باید این سوال را بپرسیم که چطور چنین وضعیتی در قرن ۲۱ ممکن است و چطور میشود که به قطعنامههای شورای امنیت در مورد قدس و کل مناقشه اینگونه بیاعتنایی میشود. بولیوی خواستار پایان اشغالگری است.»
در ادامه نماینده ایتالیا صحبت کرد و مانند دیگران به مخالفت با تصمیم آمریکا پرداخت. او نیز گفت این تصمیم ناقض قطعنامههای مختلف شورای امنیت سازمان ملل است.
وی افزود: «معتقدیم که وضع قدس باید در مذاکرات میان طرفین مشخص شود. تا آن زمان، ایتالیا به قطعنامههای مربوطه پایبند مانده و سفارتش را در تلآویو حفظ میکند.»
نمایندگان اروگوئه و سنگال هم از دیگر حاضران در این نشست بودند که آنها نیز در مخالفت با تصمیم آمریکا صحبت و تأکید کردند که وضع کنونی قدس باید حفظ شود.
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر