استعفای اجباری سعد حریری در ریاض در ژانری سینمایی، پس از گذشت ۱۸ روز و بازگشت وی به بیروت در هفتاد و چهارمین سالروز استقلال لبنان، تبدیل به یک استعفای نمایشی می شود که به توصیه رئیس جمهور قرار می شود فعلا درباره آن درنگ شود.

شواهد موجود نشان می دهد پس از استعفای اجباری نخست وزیر، حوادثی از پیش تدوین شده از سوی عربستان و رژیم صهیونیستی با هدف به هم ریختن معادلات لبنان طراحی شده بود که با همبستگی غیرقابل پیش بینی مردم و دولت لبنان نقش برآب شد.

موضع گیری  همه گروه ها و طیف های لبنانی علیه ربوده شدن الحریری شرایط متفاوتی را که سعودی ها فکر آن را نمی کردند به وجود آورد. این ابراز همبستگی در این سطح با توجه به دو دستگی های موجود در کشورلبنان کاملا بی سابقه بود. در این میان هیچ گروهی به جز حزب قوات لبنان (وابسته به جعجع) و برخی جداشدگان از حزب المستقبل که هواداران مشخص سعودی ها در لبنان هستند از این همبستگی کناره نگرفتند.

عربستان از چند ماه پیش برای احیا وتقویت گروه ۱۴ مارس در مقابل طرفداران مقاومت تلاش های جدی ای را آغاز کرد. این موضوع با سفر ثامرالسهبان به لبنان در دستور کار آنها قرار گرفت. دعوت از افرادی مانند سمیر جعجع، سامرالجمیل، جنبلاط و حتی سعد حریری برای سفر به عربستان در همین راستا انجام گرفت. از میان افراد فوق تنها جعجع و سامرالجمیل به این دعوت لبیک گفتند و جنبلاط و حریری به هر دلیل ترجیح دادند مسافر عربستان نباشند.

در ادامه ولید البخاری کاردار عربستان در لبنان با برگزاری چند ضیافت شام در بیروت تلاش کرد کاری را که ثامر السهبان آغاز کرده است، تکمیل کند. ضیافت هایی که در آن بسیاری از شخصیت های سیاسی لبنان حضور داشتند.

حالا پس از ۱۸ روز و با بازگشت سعد حریری، وی با حضور در کاخ ریاست جمهوری لبنان می گوید که بنا به در خواست رئیس جمهوری درباره  پیشنهاد استعفایش درنگ می کند. استعفای اجباری وی در روز استقلال لبنان تبدیل به یک استعفای نمایشی می شود که به روزهای آینده چشم دوخته است. روزهایی که نشان خواهد داد او چقدر از سعودی ها استقلال دارد.

پیش از این  «عادل الجبیر» وزیر خارجه عربستان در مصاحبه با یک روزنامه اسپانیایی با اطمینان گفته بود: ما از همان ابتدا سعد الحریری را تایید کردیم، اما امروز چالش های جدیدی به وجود آمده و به نظر می رسد وی قادر به ادامه نخست وزیری به گونه ای که خود می خواهد نیست.  

گمانه ها پس ازیکی ۲ روز که از استعفای اجباری حریری در ریاض گذشت حول محور لزوم "مصالحه سیاسی جدید" می گردید. سناریویی که در سایه استعفای نمایشی قابل بحث و بررسی است.

منابع وابسته به حزب قوات لبنان مصالحه سیاسی جدیدی که الحریری مطرح خواهد کرد را همرا با دو نکته اصلی می دانند: اجرای سیاسی بی طرفی به صورت واقعی نه شعاری که با خروج حزب الله از بحران های منطقه ای تحقق می یابد و پیشنهاد نقشه راهی برای انتقال تدریجی سلاح حزب الله به ارتش.

این شکل از مصالحه سیاسی جدید، به منظور تغییر موازنه قدرت در داخل لبنان و مقدمه ای برای اجرای طرح های بعدی علیه محور مقاومت و حزب الله محسوب می شود. اما نباید از یاد برد، مصالحه ای که لبنان را از بحران سیاسی نجات داد و میشل عون را به ریاست جمهوری رساند و منجر به نخست وزیری سعد الحریری شد از دو شرط اصلی «حفظ امنیت و ثبات لبنان» و «عدم حمله به سلاح مقاومت» پیروی می کرد.

 تلاش سعودی ها برای تغییر توازن داخلی لبنان، به یقین بر امتیازهای سعودی در داخل لبنان و نیز روابط میان دو کشور تاثیر منفی خواهد گذاشت و باعث خواهد شد عربستان در کنار شکست های یمن، عراق و سوریه، شکست جدیدی را در لبنان تجربه کند.

موضوعی که سبب خواهد شد تا سعودی ها روی ظرفیت های  باقیمانده خود در لبنان حساب باز کنند و به دنبال ضربه زدن به ثبات اقتصادی، سیاسی و امنیتی لبنان باشند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.