به گزارش ایسنا، بازبینی برآوردهای اوپک در گزارش دورنمای نفت جهان این سازمان آمده و نشان‌دهنده اذعان اوپک به شکست در نابودی شیل آمریکا از طریق سرازیر کردن عرضه فراوان به بازار است.

سال گذشته در چنین مقطعی همچنان اندکی امید برای اوپک وجود داشت. در نسخه سال ۲۰۱۶ دورنمای نفت جهان، اوپک پیش‌بینی کرده بود که تولید شیل آمریکای شمالی از ۴.۹ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۵ به ۴.۱ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۷ کاهش خواهد یافت که این کاهش به دلیل اشباع عرضه خواهد بود و سپس در سال ۲۰۲۱ به ۴.۸ میلیون بشکه در روز بهبود پیدا می‌کند. قیمت‌های پایین، روند رشد شیل را متوقف خواهد کرد و به یکی از داستان‌های رشد چشمگیری که دنیای نفت تاکنون مشاهده کرده بود، پایان می‌دهد.

اما با گذشت یک سال، اوپک تصدیق می‌کند که واقعیت متفاوتی در جریان است. دورنمای نفت جهان سال ۲۰۱۷ پیش‌بینی می‌کند که تولید شیل آمریکای شمالی از ۵.۱ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۷ به ۷.۵ میلیون بشکه در روز تا سال ۲.۲۱ و ۸.۷ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۲۵ افزایش پیدا می‌کند. آمار پیش‌بینی شده برای سال ۲۰۲۱، ۵۶ درصد بالاتر از پیش‌بینی سال گذشته است.

اغراق در تغییر برآوردها دشوار است. میزان برآورد اوپک از رشد تولید شیل آمریکا، تغییر حدود ۳ میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۲۱ را نشان می‌دهد و این تغییر چشمگیر، نحوه رویکرد اوپک در برابر بازار نفت را کاملا تغییر می‌دهد. این مفهوم که شیل آمریکا با قیمت‌های پایین به زانو درنمی‌آید، احتمالا از تفکر اوپک در موافقت با محدودیت تولید در سال گذشته حمایت کرد و البته به شکل دیگری نیز می‌تواند تعبیر شود: کاهش تولید اوپک، بهبود قوی‌تر شیل آمریکا را هموار کرد.

و همان‌طور که گدفلای، تحلیلگر بلومبرگ اشاره می‌کند، شیل قوی‌تر و مقاوم‌تر احتمالا به معنای آن است که اوپک بایستی عرضه خود را اندکی بالاتر ببرد. اوپک پیش‌بینی می‌کند که در سال ۲۰۲۲، ۳۳.۵ میلیون بشکه در روز نفت عرضه خواهد کرد که اندکی بالاتر از تولید سال ۲۰۱۶ خواهد بود. این سازمان انتظار دارد نفت شیل آمریکا پس از سال ۲۰۲۵ ضعیف شده و اوپک را دوباره در موضع برتر قرار دهد. تا سال ۲۰۳۰ شیل آمریکا وارد دوره افول می‌شود و دنیا را به عرضه اوپک وابسته‌تر می‌سازد.

اگرچه در حقیقت پرسش‌هایی درباره قدرت شیل آمریکا به ویژه با برخی از مشکلات تولید که اخیرا وجود داشته، مطرح شده است اما نتیجه‌گیری بلندمدت از سوی اوپک همچنان یک دورنمای خوشبینانه است و بر مبنای این باور است که تقاضا در همین مدت افزایش پیدا خواهد کرد. اوپک انتظار دارد تقاضای جهانی به میزان ۱۵.۸ میلیون بشکه در روز رشد کرده و به ۱۱۱.۱ میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۴۰ برسد.

در حالیکه انتظار می‌رود تقاضا از سوی کشورهای سازمان توسعه و همکاری اقتصادی به میزان ۸.۹ میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کند، این میزان کاهش با رشد قوی مصرف از سوی کشورهای در حال توسعه به میزان حدود ۲۴ میلیون بشکه در روز، جبران خواهد شد.

پیش‌بینی‌های بلندمدت در بسیاری جهات ممکن است تغییرات زیادی پیدا کند در حالی که برای بسیاری از افراد، دورنمای کوتاه‌مدت اهمیت بیشتری دارد. از این نظر پیش‌بینی اوپک که نفت شیل آمریکا همچنان رشد تولید قابل توجهی خواهد داشت، قطعی نیست. شمار دکل‌های حفاری آمریکای شمالی در سه ماه گذشته کاهش داشته و بسیاری از شرکت‌های شیل عملکرد ضعیفی داشته‌اند.

بر اساس گزارش اویل پرایس، در شرایطی که عمده صنعت شیل همچنان غیرسودآور است، سرمایه‌گذاران خواستار به‌سازی کامل استراتژی بوده و بر اهمیت سود نسبت به رشد تقاضا تاکید می‌کند. از سوی دیگر تولید نفت آمریکا در آمار اخیری که از سوی اداره اطلاعات انرژی این کشور منتشر شده، افزایش یافته و ۹.۶۲ میلیون بشکه در روز برآورد شده است. با این‌همه پرسش‌هایی پیرامون صحت و درستی این گزارش‌های هفتگی وجود دارد. در مجموع به نظر می‌رسد که اکنون اوپک بیش از سال گذشته متقاعد شده که برای یک آینده قابل پیش‌بینی باید با شیل آمریکا مبارزه کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.