نیویورک تایمز:نفوذ عجیب عربستان سعودی بر ترامپ
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان و به نقل از روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، اگر ایران این اقدامات را انجام داده بود احتمالاً با «خشم» دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، اعضای کنگره و بسیاری دیگر از افراد و گروه های دیگر در این کشور مواجه می شد.
در گزارش نیویورک تایمز آمده است این چالش سیاست خارجی را (برای آمریکا) در نظر بگیرید: یکی از سران خاورمیانه (منظور محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی) برای افزایش سلطه خود در داخل کشورش به بازداشت های گسترده –بدون طی کردن روند معمول– روی می آورد و افراد وفادار به خودش را در وزارتخانه های حساس میگمارد. این فرد همچنین بر شدت انتقاداتش از رقیب منطقه ای (منظور ایران) می افزاید و این کشور را به اعلان جنگ (علیه عربستان سعودی) متهم می کند. از سوی دیگر، یکی دیگر از سران خاورمیانه (سعد حریری، نخست وزیر لبنان) پس از ورود به کشور نخست (عربستان) به ظور ناگهانی از سمت خود استعفا می کند و به کشورش بازنمیگردد.
نگارنده مطلب در ادامه می افزاید می توان حدس زد که اگر همه این رویدادها در ایران اتفاق می افتاد، ترامپ، اعضای کنگره و دیگر افراد و گروه های آمریکایی واکنش شدیدی به این اقدامات نشان می دادند. این گزارش می افزاید این اقدامات جنجالی هفته گذشته در عربستان سعودی و به دستور بن سلمان صورت گرفت. این در حالی است که ترامپ در یک پیام توییتری از اقدام بن سلمان در بازداشت گسترده شاهزادگان سعودی حمایت کرد. او در توییت خود نوشت: من به طور کامل به «سلمان بن عبدالعزیز آل سعود»، پادشاه عربستان سعودی و «محمد بن سلمان آل سعودی»، ولیعهد این کشور اطمینان دارم. آنها دقیقا می دانند دارند چه کار می کنند.
نگارنده گزارش در ادامه می افزاید البته میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی یک تفاوت عمده وجود دارد: عربستان متحد آمریکاست و ایران دشمن آمریکا. سیاست (خارجی) آمریکا تاکنون بر این مبنا نبوده است که بر اقدامات بیثباتکننده متحدان خود در منطقه خاورمیانه مهر تأیید بزند. این در حالی است که تحت فرمانروایی بن سلمان، سیاست های سعودی –چه در داخل عربستان و چه سیاست خارجی این کشور–به طور فزاینده ای «خصمانه» شده است. ولیعهد عربستان افزون بر راه اندازی جنگ قدرت در داخل این کشور، حملات نظامی علیه یمن را شدت بخشیده، بر محاصره قطر –یکی دیگر از متحدان آمریکا در خاورمیانه– ادامه داده و اظهارات خصمانه علیه ایران را نیز افزایش داده است. سعد حریری، نخست وزیر لبنان، هفته گذشته در حالی که در ریاض، پایتخت عربستان به سر میبرد، از سمت خود کناره گیری کرد. با توجه به شرایط کنونی، این استعفا به یک معما تبدیل شده است. واکنش ترامپ نشان می دهد او با حمایت کامل از اقدامات جنجالی این متحد خود مشکلی ندارد. اما باید گفت پشتیبانی بی چون و چرای رئیس جمهور آمریکا از اقدامات این شاهزاده سعودی (بن سلمان) نگرانی ها را درباره وقوع جنگ در خاورمیانه و به خطر افتادن منافع آمریکا افزایش داده است.
این گزارش می افزاید: رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، بر خلاف رئیس خود (ترامپ) به این حقیقت آگاهی دارد. تیلرسون روز گذشته (جمعه) با اشاره به موضوع حریری و با تأکید بر لزوم حفظ استقلال (سیاسی) لبنان، درباره هرگونه استفاده (عربستان) از این کشور در جنگ نیابتی با رقیبش هشدار داد. اظهارات محکم تیلرسون به طور غیرمستقیم در نکوهش سیاست های عربستان سعودی و مواضع ترامپ بود. نگارنده گزارش در ادامه این پرسش را مطرح می کند که: چرا یک شاهزاده کلهشق سعودی باید اظهارات یک شخص دون مایه آمریکایی را که قدرتش بارها توسط ترامپ (منظور اظهارات و اقدامات تحقیرآمیز رئیس جمهور آمریکا درباره تیلرسون است) زیر سؤال رفته است، جدی بگیرد؟
بخش سایتخوان، صرفا بازتابدهنده اخبار رسانههای رسمی کشور است.
ارسال نظر