به گزارش شرق؛ آمر اصلی حمله به مطهری در شیراز چندی‌ بعد از سازماندهی آن حمله راهی تهران شده و به گفته مطهری ارتقا یافته است. مطهری حالا تأکید دارد که دلایل گذشتش از آمر اصلی حمله سازماندهی‌شده به او، درنظرگرفتن مصلحت کشور است. مطهری تأکید دارد که «آمر اصلی متنبه شده است». مصطفی ترک‌همدانی، وکیل مطهری، نیز به «شرق» می‌گوید «بنا بر دفاعیات متهمان هیچ فردی به عنوان شهروند عادی شناسایی و محاکمه نشده است. بنابراین متهمان پنج نفر نظامی بودند و سه نفر دانشگاهی».

هم علی مطهری و هم ترک‌همدانی هر دو از نتیجه نهایی دادگاه راضی‌اند. ترک‌همدانی گفته «دادگاه رأی لازم را صادر کرده که از دید من رأی خوبی است. اما ادامه آن به شاکی بستگی دارد. اگر شاکی بخواهد می‌تواند در مورد آمر اصلی به مرجع قضائی ذی‌صلاح شکایت برد. البته مرجع رسیدگی برای برخی افراد متفاوت است. همان‌طور که به روحانیون در دادسرای ویژه روحانیون رسیدگی می‌شود و به نظامی‌ها در دادسرای نیروهای مسلح. اما در مورد برخی نظامیان که رده‌بالا هستند، دادسرای نیروهای مسلح رسیدگی نمی‌کند و محل رسیدگی جای دیگری است. به همین خاطر تأکید دارم که ادامه مسیر به شاکی برمی‌گردد که آیا می‌خواهد ادامه دهد یا نه؟ امکان شکایت از آمر اصلی کماکان برای علی مطهری وجود دارد».

١٨ اسفند ٩٣ علی مطهری برای سخنرانی در دانشگاه از فرودگاه عازم شده بود که گروهی به او حمله‌ور شدند. حالا پرونده مطهری به خط پایان نزدیک شده است. او جزو نخستین چهره‌های سیاسی است که از حمله شکایت کرده و حالا از نتیجه رسیدگی‌ها راضی است. با این حال هنوز نواقصی در کار می‌بیند. معتقد است کمترین تأثیر پیگیری و شکایت او حالا به «ازبین‌رفتن آن فضا که در آن استان وجود داشت، منجر شده است. نهادها هم در جای خود قرار گرفتند و استاندار نیز تغییر کرد».

ترک‌همدانی نیز می‌گوید: «رأی دادگاه یک شاهکار قضائی بود. دادستان و قاضی پرونده دوم درخشان عمل کردند و پیگیری‌هاشان بسیار تأثیرگذار بود. دستگاه قضائی و قضات ما در چنین پرونده‌هایی به نقطه‌ای رسیده‌‌اند که می‌دانند اگر برخورد جدی نشود، اتفاق‌های بدتری در راه است».

او همچنین افزوده: «وقتی قاضی صفری نیمی از متن نهایی دادنامه را به فرمایش رهبری اختصاص می‌دهند، یعنی به خوبی متوجه شده‌‌اند چه کسانی باید مراقب رفتارشان باشند». در ادامه گفت‌وگوی علی مطهری، نایب‌رئیس مجلس دهم با روزنامه «شرق» می‌آید.

‌در نهایت رضایت خواهید داد؟

... قبلا هم گفتم که آمر اصلی اخیرا حکم ارتقا گرفته. به خاطر احترام به این حکم و اینکه آبروی او حفظ شود، عملا دنبال نمی‌کنیم.

‌در حکم نهایی، حکمی هم برای آمر اصلی صادر شده است؟ توضیح شما چیست؟

 چون ما دنبال نکردیم، خیر. باید یک دادگاه جدید تشکیل می‌شد تا در آن آمر اصلی محاکمه می‌شد اما ما دیگر پیگیر دادگاه جدید نشدیم.

‌فکر نمی‌کنید عدم شکایت شما منجر به تکرار چنین وقایعی شود؟

 به اندازه کافی اینها تنبیه شده‌‌اند و آمر اصلی هم به اندازه کافی متنبه شده است. ما این کار را -‌رضایت از جرم آمر اصلی- به خاطر مصالح کشور انجام داده‌ایم. 

‌شما چند سال است که درگیر این پرونده هستید، با شما تماسی گرفته شد که پرونده به شکلی جمع شود؟

بله. موقعی که دادگاه اول درباره مهاجمان مطرح بود، درخواست گفت‌وگو شد ولی به جایی نرسید.

‌از نتیجه نهایی راضی هستید؟

بله، راضی هستم چون هم مهاجمان و هم آمران درجه دو، هر دو محکوم و مجازات شدند و همه آنها هم به نادرستی کار خود اعتراف کردند و در دادگاه اول عذرخواهی کردند. علاوه بر این، این حادثه آثار بسیار خوبی در استان فارس داشت و کاملا آن فضا و جو سابق که در آن استان وجود داشت، از بین رفت. نهادها هم در جای خود قرار گرفتند و استاندار نیز تغییر کرد. این حادثه آثار بسیار خوبی در استان فارس و در کل کشور داشت. 

‌از این‌گونه حمله‌ها به افراد مختلف در سمت‌های مختلف صورت گرفته است. مشابه اتفاقی که برای شما افتاد، برای خیلی‌های دیگر هم افتاده اما شما اولین فردی هستید که شکایت کردید، آیا از پیگیری حقوقی‌تان راضی هستید؟ توصیه‌تان به دیگران چیست؟ 

به نظرم لازم است که پیگیری کنند و بسیار مؤثر است در جلوگیری از این رفتارها. درعین حال این مقدار هم غنیمت است. قضات عادلی هم داریم. مثلا قاضی‌ای که پرونده عاملان درجه دوم را بررسی می‌کرد آدم منصف و عادلی بود. با اینکه ما گفتیم اگر اینها آمر اصلی را اعلام کنند، از اینها می‌گذریم اما خودش به عنوان مدعی‌العموم احکام مجازات برای آنها صادر کرد چون نظم عمومی را برهم زده بودند.

‌بخشی از پرونده شما مشکلاتی بود که برای رئیس دانشگاه و یک دانشجو رخ داد. برای اینها جریمه‌هایی در نظر گرفته شد و بعد برخی از ایشان خلاص شدند. روز حمله صد نفر خودسر بودند و فقط سه عضو، دانشگاهی بودند.

اینها خودسر نبودند، دستور داشتند. این‌طور نبود که خودجوش بیایند، بلکه برنامه‌ریزی شده بود.

‌به‌جز واژه خودسر، چه واژه‌ای می‌شود استفاده کرد؟

سازماندهی‌شده بودند. خودسری نبود، دستور داشتند که این کار را انجام دهند. خودسر کسانی هستند که خودجوش برنامه‌ای را برهم می‌زنند.

‌من با دانشجویی که شما را دعوت کرده بود صحبت می‌کردم، می‌گفت که تعداد اینها بالای صد نفر بوده است.

فکر نمی‌کنم، ٥٠ تا ٦٠ نفر بیشتر نبودند.

‌ولی فقط هشت نفرشان را دادگاهی کردند، اما از چهره‌های دانشگاهی سه نفر درگیر بودند و هر سه نفر را دادگاهی کردند، توضیح می‌دهید؟

برای رئیس دانشگاه و معاون فرهنگی دانشگاه احکامی صادر کردند. البته در تجدیدنظر، رئیس دانشگاه تبرئه شد، اما معاون فرهنگی همچنان محکوم است، درحالی‌که بنده خدا هیچ نقشی نداشت و حکمش عادلانه نبود.

‌سؤالم این بود که احکام دانشگاهیان را چطور می‌بینید؟

اصلا مدیران دانشگاه در آن حادثه نقشی نداشتند. ظاهرا یک دانشجو جریمه نقدی شد، اما نفهمیدم که حکمش نقض شد یا نه. او هم نقشی در حادثه نداشت، فقط زیر دعوت‌نامه را امضا کرده بود.

‌وضعیت حکم معاون فرهنگی دانشگاه شیراز به چه شکل است؟

تا جایی که می‌دانم، خود ایشان اعتراض کرده‌‌اند و در تجدیدنظر حکم او نقض نشده، اما اطلاع دارم که معاون فرهنگی وزارت علوم پیگیر این قضیه بوده و به ایشان کمک می‌کردند.

‌نکته دیگری هست که بخواهید به آن اشاره کنید؟ 

وکیل پرونده، آقای ترک‌همدانی، خیلی زحمت کشید و از ایشان تشکر می‌کنم. هدفم این بود که این برخوردها تکرار نشود و قصد انتقام‌جویی نداشتم. در دادگاه اول و دوم می‌توانستیم تقاضای تجدیدنظر بدهیم تا مجازات‌ها سنگین‌تر شوند، ولی این کار را نکردیم. بالاخره برخی دخالت‌ها در امور دانشگاه‌ها و دیگر سازمان‌ها کماکان از جانب برخی دستگاه‌ها وجود دارد که امیدواریم با این حکم آنها هم متنبه شوند و این‌گونه حوادث تکرار نشود. 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.