تابلوخوانیها چه چیزی را آشکار میکنند؟
اقبال به حقیقیها به ولساپا و وپویا
البته روز چهارشنبه در برخی نمادها نسبت قدرت خریدار به فروشنده بالای ۲ ثبت شد درصورتی که قیمت آخرین معامله آنها از قیمت آغازین کمتر بود. این نسبتها در نمادهای زملارد، آبادا، غزر، بپیوند، وپویا، امین، ثبهساز، ساوه، دشیمی، کویر، داسوه، قرن، زکوثر و زکشت دیده شد. از میان این نمادها نیز میتوان به نماد وپویا با میانگین خرید هر کد حقیقی حدود ۵/ ۱۹ میلیون تومان و نسبت قدرت خریداران حقیقی به فروشندگان حقیقی ۸۹/ ۷ اشاره کرد. همچنین تابلوی این نماد نشان میدهد میانگین ۱۰روزه سرانه خرید هر کد حقیقی آن حدود ۵/ ۸۵ میلیون تومان بوده است.
در واقع نسبتهای بالای خریدار و ورود پولهای درشت به سهام میتواند یکی از نشانههای رشد قیمتی آن باشد؛ اما برای تشخیص آن نباید این نسبتها را برای یک روز مدنظر قرار داد؛ بلکه باید برای چند روز معاملات آن را زیر نظر داشت به این دلیل افرادی که با پولهای سنگین قصد خرید سهام را دارند سعی میکنند با چراغ خاموش وارد شوند و به اصطلاح زمانی که فروشنده خاصی در سهم وجود ندارد روند مثبت حرکتی را آغاز میکنند.
حجمهای مشکوک
لفظ حجم مشکوک زمانی بهکار گرفته میشود که در یک نماد شاهد افزایش غیرعادی معاملات باشیم. اگر بهعنوان مثال در بررسی روند ماهانه، یک سهم در یک روز یک میلیون حجم بخورد و ناگهان حجم مبادلات آن در یک روز به ۱۰ میلیون سهم برسد میتوان آن معامله را مشکوک خواند. اینها نشانهای از ورود یا خروج سرمایهای سنگین به یا از یک سهم است. حجم مشکوک الزاما به معنی افزایش قیمت سهم نیست و برخی مواقع باعث افت سهم میشود، بهویژه آنکه آن سهم روی یک مقاومت مهم باشد. در مقابل افزایش حجم روی حمایتها نشانه بسیاری خوبی برای یک سهم است. در نتیجه حجم مشکوک سیگنال خرید یا فروش نیست؛ بلکه صرفا تحلیلگر را به بررسی بیشتر ترغیب میکند. باید توجه داشت که بهطور عمده تغییر حجم معاملات در حمایتها، مقاومتها یا انتشار خبرها تغییر میکند. در آن زمان یک تحلیلگر باید تحلیل کند که حجم معاملهای که صورت گرفته خوب است یا بد. همچنین باید دید آیا خبری وجود دارد که تاکنون منتشر نشده یا اینکه سهم تحتتاثیر یک جریانسازی قرار گرفته است. در برخی موارد نیز افرادی با هدف دیده نشدن حباب قیمتی در سهم موردنظرشان، حجمهای مشکوکی را در سهم ایجاد میکنند.