به‌عنوان مثال روز یکشنبه هر کد حقیقی در سهم حکشتی به‌طور متوسط ۱۸۹ میلیون تومان خریداری کرده است در صورتی که هر کد حقیقی تنها ۷ میلیون تومان فروش داشته است.ضمن اینکه با توجه به فروش ۶۵ درصد از حجم معاملات دیروز توسط حقوقی‌ها می‌توان گفت بیش از ۵/ ۱۸میلیارد تومان پول حقیقی وارد این سهم شده است. از نکات جالب در معاملات روز یکشنبه در مورد این سهم می‌توان به معاملات حق تقدم آن‌که بالاتر از قیمت سهم بود نیز اشاره کرد.

در واقع نسبت‌های بالای خریدار و ورود پول‌های درشت به سهام می‌تواند یکی از نشانه‌های رشد قیمتی آن باشد اما برای تشخیص آن نباید این نسبت‌ها را برای یک روز مد نظر قرار داد بلکه باید برای چند روز معاملات آن را زیر نظر داشت به این دلیل که افرادی که با پول‌های سنگین قصد خرید سهام را دارند سعی می‌کنند با چراغ خاموش وارد شوند و به اصطلاح زمانی که فروشنده خاصی در سهم وجود ندارد روند مثبت حرکتی را آغاز می‌کنند.

حجم‌های مشکوک

 لفظ حجم مشکوک زمانی به‌کار گرفته می‌شود که در یک نماد شاهد افزایش غیرعادی معاملات باشیم. اگر به‌عنوان مثال در بررسی روند ماهانه، یک سهم در یک روز یک میلیون حجم بخورد و ناگهان حجم مبادلات آن در یک روز به ۱۰ میلیون سهم برسد می‌توان آن معامله را مشکوک خواند. اینها نشانه‌ای از ورود یا خروج سرمایه‌ای سنگین به یا از یک سهم است. حجم مشکوک الزاما به معنی افزایش قیمت سهم نیست و برخی مواقع باعث افت سهم می‌شود، به‌ویژه آنکه آن سهم روی یک مقاومت مهم باشد. در مقابل افزایش حجم روی حمایت‌ها نشانه بسیار خوبی برای یک سهم است. در نتیجه حجم مشکوک سیگنال خرید یا فروش نیست بلکه صرفا تحلیلگر را به بررسی بیشتر ترغیب می‌کند. در شکل زیر می‌بینید که در برخی زمان‌ها تغییرات حجم چگونه باعث تغییرات قیمتی در سهم می‌شود.

باید توجه داشت که به‌طور عمده تغییر حجم معاملات در حمایت‌ها،‌ مقاومت‌ها یا انتشار خبر‌ها تغییر می‌کند. در آن زمان یک تحلیلگر باید تحلیل کند که حجم معامله‌ای که صورت گرفته خوب است یا بد. همچنین باید دید آیا خبری وجود دارد که تاکنون منتشر نشده یا اینکه سهم تحت‌تاثیر یک جریان‌سازی قرار گرفته است. در برخی موارد نیز افرادی با هدف دیده نشدن حباب قیمتی در سهم مورد نظرشان، حجم‌های مشکوکی را در سهم ایجاد می‌کنند.

افزایش حجم معاملات در روز، نسبت به میانگین ماهانه و هفتگی

شاخص دیگری که می‌تواند معاملات مشکوک را شناسایی کند؛‌مقایسه افزایش حجم معاملات روز، نسبت به میانگین ماهانه و هفتگی سهام است. این نمودار نشان می‌دهد در روز یکشنبه فقط ۷ سهم حجم معامله حداقل پنج برابری نسبت به میانگین حجم معامله ماهانه آن را به ثبت رسانده‌‌اند. از دلایل افزایش حجم در سهم‌های سیمانی می‌توان به رد و تایید افزایش نرخ سیمان در زمان بازار اشاره کرد. افزایش حجم ناگهانی و شدید سهام گویای تحولات مهمی در سهم است که می‌تواند ریشه در تغییر بازده، تغییر خریداران و سهامداران سهم داشته باشد. به‌عنوان مثال با بررسی معاملات سهم سپاها در روز یکشنبه می‌توان دید با افزایش حجم بیش از ۱۰ برابری میانگین حجم ماهانه سهم از صف فروش به صف خرید رسیده است که یک تحلیلگر با بررسی حجم معاملات در صف فروش می‌توانست به راحتی نوسان ۱۰ درصدی در یک روز سهم را شکار کند. اگر به معاملات این سهم نگاهی بیندازیم متوجه می‌شویم افزایش چشمگیر حجم معاملات در ساعت ۱۲ و ۳ دقیقه سهم را در دقایق پایانی بازار از صف فروش به صف خرید رسانده است. به‌طور عمومی افزایش حجم در صف خرید و سقف قیمتی و همچنین در صف فروش و کف قیمتی یکی از نشانه‌های تغییر در روند سهم است.

14-04

14-05