شماره روزنامه ۵۹۷۵
|

  • حفره‌گشایی پوتین

    زهرا خدابین/پژوهشگر مسائل روسیه
    وضعیت اقتصاد روسیه در سال۲۰۲۳ همچنان موضوع توجه تحلیلگران اقتصاد ملی و جهانی است. در چارچوب رویدادهای ژئوپلیتیک و عوامل داخلی، اقتصاد روسیه دستخوش تغییرات قابل توجهی شده و چندین رکود را شکست داده که هم دلیلی برای افتخار و هم چالشی برای این کشور شده است. تحریم‌های بین‌المللی به‌شدت به اقتصاد روسیه ضربه زد؛ اما نتوانست آن را نابود کند. این کشور اساسا خود را برای تامین مالی جنگ علیه اوکراین بازسازی کرد و حفره‌هایی برای واردات کالاها و اجزای ممنوعه غرب پیدا کرد. در عین حال، تحریم‌های نفتی تاثیر مخرب مورد نظر را نداشت؛ زیرا مسکو توانست به قیمت ایجاد وابستگی بسیار خطرناک به چین، جریان صادرات انرژی را به شرق هدایت کند.
  • آینده روسیه با تکرار پوتین

    دنیای‌اقتصاد: روس‌ها اطمینان دارند که نتیجه انتخابات اخیر، پنجمین دوره ریاست‌جمهوری پوتین خواهد بود؛ اما با این حال آنها نسبت به آینده نگرانند. نگرانی‌ها ناشی از این احتمال است که پوتین از قدرت نامحدود خود برای ایجاد تغییراتی که قبل از رای‌گیری از آن اجتناب می‌کرد، استفاده کند. انتظار می‌رود این انتخابات یک پیروزی قاطع برای پوتین باشد و به همین دلیل هم زمینه برای سرکوب هرچه بیشتر مخالفان و تشدید جنگ در اوکراین بیش از پیش فراهم می‌شود.
  • بوی خون از نطق ترامپ

    دنیای‌اقتصاد: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق آمریکا در مراسمی در روز شنبه (که ظاهرا قصد داشت نامزد مورد نظر خود را در رقابت‌های مقدماتی جمهوری‌خواهان سنا در اوهایو تقویت کند) سخنرانی ای ایراد کرد که در آن از زبانی غیرانسانی برای توصیف مهاجران استفاده کرد، جریان ثابتی از توهین‌ها و ابتذال‌ها را بیان و پیش‌بینی کرد که اگر او در ماه نوامبر پیروز نشود، ایالات متحده هرگز انتخابات دیگری نخواهد داشت. «آنجلی هوین» و «مایکل گلد» در گزارش ۱۶مارس در نیویورک تایمز نوشتند، ترامپ با مشاهده آشکار رقابت انتخاباتی خود در برابر بایدن، یک‌بار دیگر دیدگاه آخرالزمانی خود را تقویت کرد.
  • ریاست‌جمهوری پوتین تا ۲۰۳۰

    دنیای اقتصاد: مردم سراسر روسیه و بخش‌های تازه منضم‌شده از اوکراین به روسیه طی سه روز (جمعه، شنبه و یکشنبه) به پای صندوق‌های رفتند تا رئیس‌جمهور آینده کشور را مشخص کنند. «عدنا محمد» در گزارش ۱۵مارس در الجزیره نوشت، انتظار این است که رئیس‌جمهور مستقر (پوتین) پیروز انتخابات شود. در این گزارش آمده است که مردم در ۱۱منطقه زمانی مختلف در روسیه به پای صندوق‌های رای رفتند تا رهبر آینده کشور را برگزینند.
  • مذاکرات آتش‌بس در قطر

    دنیای اقتصاد: منابع خبری گزارش دادند که مذاکرات آتش‌بس از امروز باردیگر از سر گرفته می‌شود. ظاهرا میزبان این دور مذاکرات قطر خواهد بود. این گفت‌وگوها پس از طرح جدید آتش‌بس توسط حماس انجام می‌شود. در این طرح حماس با عقب‌نشینی از در خواست خود برای آتش‌بس دائمی، بر امکان آزادی گروگان‌ها در ازای عقب‌نشینی تدریجی نیروهای اسرائیلی از بخش‌هایی از نوار غزه و همچنین آزادی زندانیان تمرکز کرده است. گفته می‌شود این طرح نزدیکی زیادی به پیشنهادهای آمریکا دارد.
  • نارضایتی گسترده آمریکا از اسرائیل

    دنیای‌اقتصاد: تحلیلگران روز جمعه گفتند که انتقاد شدید سناتور چاک شومر از بنیامین نتانیاهو شکاف رو به افزایش بین اسرائیل و مهم‌ترین متحدش، ایالات متحده را آشکار کرد؛ اما بعید بود که اسرائیل را وادار به ترسیم مسیر جدیدی کند. «آرون باکسرمن» در گزارش ۱۵ مارس در نیویورک‌تایمز نوشت، شومر - دموکرات از نیویورک، رهبر اکثریت و بالاترین مقام منتخب یهودی در ایالات متحده - بارها در سخنرانی روز پنج‌شنبه در مجلس سنا از نتانیاهو انتقاد کرد و او را یکی از موانع اصلی برای صلح اسرائیل و فلسطینیان دانست.
  • چیزهایی مهم‌تر از تایوان برای چینی‌ها

    دنیای‌اقتصاد: «شائو هونگتیان» ۲۳ساله درحالی‌که در امتداد ساحلی در نزدیکی شهر شیامن در سواحل جنوب شرقی چین سرگردان بود به الجزیره گفت: «تصور اینکه اینجا قبلا یک منطقه جنگی بوده دشوار است.» شائو در کنار لبه آب، جایی که امواج ملایم روی شن‌ها می‌چرخید، با دست به سوی دریا و مجمع‌الجزایر کینمن اشاره کرد؛ جایی که اکنون در آرامش است اما در دهه‌های ۱۹۴۰ و ۱۹۵۰ میدان جنگ بود.«فردریک کلتر» در گزارش ۱۵مارس در الجزیره نوشت، کمونیست‌ها در جنگ داخلی چین در سال۱۹۴۹ پیروز شدند و ناسیونالیست‌های کومینتانگ (KMT) از پکن به جزیره تایوان گریختند.
  • بزرگ‌ترین تهدید برای اقتصاد آمریکا

    شما باید از شرایط اقتصاد آمریکا شگفت‌زده شوید. چندی پیش تصور می‌شد اقتصاد این کشور در آستانه یک رکود قرار دارد. در عوض، اندازه اقتصاد ایالات متحده بر خلاف انتظارها سال۲۰۲۳ در مقایسه با یک سال قبل، حدود ۳درصد بزرگ‌تر شد و یکی از پررونق‌ترین سال‌های قرن را تاکنون تجربه کرد. با آغاز سال۲۰۲۴ رشد اقتصادی کشور همچنان ادامه یافت و بازهم برخلاف پیش‌بینی‌های اقتصاددانان که رشد سالانه اقتصاد کشور را در سه‌ماه اول سال یک درصد پیش‌بینی کرده بودند، این میزان دوبرابر شد. در همین حال، بازار کار نیز گستاخانه شرایط سرزنده و سالمی را تجربه می‌کند. نرخ بیکاری برای ۲۵ماه متوالی زیر ۴درصد مانده که می‌توان گفت طی پنج دهه گذشته بی‌سابقه است.
  • ۱۲ ماه پرآشوب

    دنیای اقتصاد-ترجمه: محمدحسین باقی : سال۱۴۰۳ سال «انتخابات» و «گلوله» خواهد بود؛ یک آزمون پر از استرس هم برای نظام‌های دموکراتیک و هم برای درگیری‌های متعددی که بی‌ثباتی جهانی را دامن می‌زند. ما هنوز با جهانی در آشفتگی، در آشوب و در مناقشه روبه‌رو هستیم. با این حال، این بار، هر تحلیلی با علامت سوالی بزرگ درباره مجموعه انتخابات فشرده‌ای که سال آینده را رقم خواهد زد، روبه‌رو است. با خصومت‌های تمام‌عیار در اوکراین، فلسطین، سودان یا یمن، ما شاهد فعال‌ترین درگیری‌ها از زمان پایان جنگ جهانی دوم هستیم. اینکه چگونه درگیری‌های مسلحانه مختلف و نتیجه بیش از ۷۰انتخابات مشخص‌شده در تقویم بر یکدیگر تاثیر می‌گذارند، دستور کار ژئوپلیتیک ماه‌های آینده را تعیین می‌کند. انتخاباتی وجود دارند که می‌توانند مسیر یک جنگ را تغییر دهند.
  • ۱۴۰۲؛ سال هوش مصنوعی

    دنیای‌اقتصاد: سال۱۴۰۲ در شرایطی آغاز شد که قرار بود یک اتفاق مهم در ترکیه رخ دهد. همزمان دنیا تحت تاثیر بزرگ‌ترین رونمایی خاص خود بود و آن نیز رشد و تقویت هوش مصنوعی در این سال بود. همچنین در اواسط سال نیز حماس یک حمله غافلگیرانه به سرزمین‌های اشغالی داشت که به موجب این حمله ۱۲۰۰اسرائیلی کشته شدند و پس از آن تراژدی غزه شروع شد که تا کنون به مرگ بیش از ۳۰هزار فلسطینی که اغلب آنها زن و کودک بودند، انجامیده است. اما آخرین اتفاق مهم سال انتخابات مقدماتی ریاست‌جمهوری سال۲۰۲۴ آمریکا است که پیرامون یک نفر می‌چرخد که احتمال ریاست‌جمهوری‌اش در سال آینده بالا رفته است و آن کسی نیست جز دونالد ترامپ. رقیب برجسته بایدن که با کوهی از پرونده‌های قضایی پا به رقابت‌های مقدماتی گذاشته و حالا طرفداران خود را بیش از پیش برای ریاست‌جمهوری‌اش امیدوار کرده است.
  • غرب با روسیه چه کند؟

    دنیای اقتصاد – گروه اقتصاد بین‌الملل: نشریه اکونومیست در یکی از سرمقاله‌های خود به موضوع مواجهه غرب با رئیس‌جمهور روسیه ولادیمیر پوتین پرداخته است و هشدار می‌دهد که غرب استراتژی مشخصی برای این رویارویی اتخاذ نکرده است.
  • کریدور فرار از تحریم

    دنیای اقتصاد: ساخت خط آهن ۱۶۰کیلومتری به ارزش ۱.۷ میلیارد دلار بخش کلیدی کریدور شمال-جنوب را تشکیل می‌دهد. قرار است در سال جاری میلادی این خط ریلی شروع به ساخت کند و آخرین ایستگاه آن بنادر ایران در خلیج‌فارس خواهد بود. این خط آهن دسترسی آسان به مقاصدی مانند بمبئی و تجارت با هند را برای روسیه فراهم می‌کند. روسیه موافقت کرده است که برای تامین مالی این پروژه ۱.۴میلیارد دلار به ایران وام دهد. دولت پوتین پروژه راه‏آهن از طریق ایران - و خط دیگری را که امیدوار است بازیابی کند و دسترسی به ترکیه را فراهم کند- برای سرعت بخشیدن به جریان واردات این‌گونه اقلام به کشور ضروری می‏بیند. در این میان جنگ اوکراین باعث شده است که همکاری‌ها میان روسیه، ترکیه و ایران نیز در قفقاز عمق بی‌سابقه‌ای پیدا کند. در واقع ما شاهد شبکه‌ای از مشارکت‌های اقتصادی ژرف‌تر بین این سه بازیگر هستیم. این سه کشور اکنون فرآیند ایجاد زنجیره‌های ارزش جدید، زیرساخت‌ها، مسیرهای حمل‌ونقل و ترتیبات نظارتی را در قفقاز آغاز کرده‌اند که دیگر چندان به اقتصاد بازار جهانی پیوند نخورده است، بلکه قصد دارد نظام ‌فرعی را تشکیل دهد. هدف این است که قفقاز به یک مرکز اقتصادی تبدیل شود تا این سه شریکِ در عین‌حال رقیب را به هم پیوند دهد. جنگ غزه نیز این پیوندها را تشدید کرده است؛ اگرچه بعضا موجبات پیچیدگی‌های بیشتری در روابط نیز شده است. به‌طور مثال پس از ۷اکتبر، ترکیه مجبور شده است در برقراری توازن بیشتر میان باکو و تهران ملاحظات و احتیاط‌های بیشتری را به خرج دهد و شاید همین مساله و فشارهای بعضا سیاسی آنکارا بر باکو باعث شده است که دولت علی‌اف از برخی خواسته‌های خود از جمله دالان زنگزور عقب‌نشینی‌هایی به عمل آورد تا پیوندهای جدید اقتصادی در قفقاز و در سطح کلان‌تر کریدور شمال-جنوب از آسیب‌های جدی در امان بماند.
  • جان‌نثاران مخابراتی

    دنیای‌اقتصاد: زیرساخت‌های مخابراتی در این قلمرو ویران شده است و به‌طور عمده فلسطینی‌ها را از درخواست کمک، هماهنگی ارسال کمک‌ها و ارتباط با خانواده در خارج از کشور باز می‌دارد. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، زمانی که محمد سوئیرکی در ژانویه آماده شد تا برای یک سفر کاری برای تعمیر زیرساخت‌های مخابراتی که در شمال غزه ویران شده بود حرکت کند، همسر و فرزندانش از او خواستند که نرود. سوئیرکی که تکنسین «پال‌تل»، بزرگ‌ترین شرکت مخابراتی در غزه است، گفت که نبرد بین نیروهای اسرائیلی و اعضای حماس همچنان در این منطقه جریان دارد و خانواده‌اش نگران هستند که مبادا او برنگردد. اما او گفت که احساس می‌کند با توجه به اینکه ساکنان آنجا شدیدا به بازسازی خدمات تلفنی خود نیاز دارند، چاره‌ای ندارد.
  • دژاووی انتخابات۲۰۲۴ آمریکا

    دنیای‌اقتصاد: جو بایدن، رئیس‌جمهور فعلی آمریکا و دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری پیشین روز سه‌شنبه تعداد نمایندگانی را که برای احراز نامزدی احزاب خود در انتخابات ریاست‌جمهوری لازم بود، به‌دست آوردند. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، هم مردان و هم کمپین‌های آنها مدت‌هاست که این لحظه را پیش‌بینی کرده‌اند.
  • پیچیدگی‌های روابط ترکیه و آمریکا

    محمود فاضلی/تحلیلگر امور بین‎الملل
    در روزهای ۷ تا ۸ مارس، یک هیات بلندپایه با سرپرستی‌ هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه در سفر به آمریکا برای شرکت در نشست‌ سازوکار راهبردی میان ترکیه و آمریکا دیدارهای رسمی‌ برگزار کرد. او در ماه فوریه در نشست وزرای خارجه جی۲۰ در برزیل با بلینکن دیدار کرده بود. در بین دو کشور که در سال‌های اخیر بحران‌های زیادی را تجربه کردند، یک دستور کار فشرده و سنگینی وجود دارد. وی پس از دیدار با مقامات آمریکایی در گفت‌وگو با خبرنگاران تُرک درباره دیدارهای خود اعلام کرد که در دیدار با آنتونی بلینکن همتای آمریکایی خود، جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی و همچنین اعضای کنگره آمریکا به صورت مبسوط درباره حمایت واشنگتن از گروه تروریستی ی‌پ‌گ/پ‌ک‌ک، اقداماتی که باید درباره گروه تروریستی فتح‌الله گولن صورت پذیرد و به‌ویژه درباره شرایط نوار غزه گفت‌وگو کردم.

پربازدیدهای سایت خوان

بیشتر