شماره روزنامه ۶۱۸۱
|

برای دومین‌بار پس از انقلاب یک رئیس‌جمهور ایران راهی مصر شد؛

مسعود پزشکیان به‌عنوان دومین رئیس‌جمهور ایران پس از انقلاب روز گذشته عازم قاهره پایتخت مصر شد تا در یازدهمین اجلاس گروه D۸ شرکت و سخنرانی کند. پزشکیان در این سفر دو دستور کار دارد؛ پیشبرد روابط دوجانبه با مصر و بررسی تحولات سوریه پسااسد.

روایت نیویورک تایمز از دو چهره زندگی زیر لوای تحریرالشام؛

دنیای‌اقتصاد: در طبقه دوم «کافه شبابیک»، مشرف به میدان «برج ساعت» در شهر ادلب، سمتی که برای مردان در نظر گرفته شده بود، خالی بود و جز دو مرد جوان که از فنجان قهوه ترک مراقبت می‌کردند، کسی نبود. آن سمت مربوط به خانواده، جایی که زنان مجاز هستند، تقریبا پر بود. هیچ موسیقی‌ای وجود نداشت جز صدای خش‌خش…

    پنجشنبه، ۲۹ آذر ۱۴۰۳
  • برای دومین‌بار پس از انقلاب یک رئیس‌جمهور ایران راهی مصر شد؛

    دو دستورکار در قاهره

    مسعود پزشکیان به‌عنوان دومین رئیس‌جمهور ایران پس از انقلاب روز گذشته عازم قاهره پایتخت مصر شد تا در یازدهمین اجلاس گروه D۸ شرکت و سخنرانی کند. پزشکیان در این سفر دو دستور کار دارد؛ پیشبرد روابط دوجانبه با مصر و بررسی تحولات سوریه پسااسد.
  • چرا کره‌شمالی به مداخله در جنگ اوکراین روی آورده است؟

    قمار «اون»

    «کیم جونگ اون» رهبر کره‌شمالی، جسورانه‌ترین قمار دیپلماتیک خود را با تامین حدود ۱۱هزار سرباز و انبار تسلیحات برای روسیه در راستای حمایت از جنگ این کشور علیه اوکراین انجام داده است. استقرار این نیروها، کمک‌های خارجی به موقع برای تلاش‌های جنگی روسیه را فراهم می‌کند. نیروهای کره‌شمالی در کنار نیروهای روس در منطقه کورسک می‌جنگند تا به آنها در بازپس‌گیری مناطق از دست رفته کمک کنند. روز دوشنبه، سرلشکر «پت رایدر»، سخنگوی پنتاگون گفت که پنتاگون «نشانه‌هایی» دیده است که تعداد نامشخصی از سربازان کره‌شمالی کشته و زخمی شده‌اند. «چو سانگ هون» در گزارشی برای نیویورک‌تایمز نوشت، اعزام نیروها طیف وسیعی از منافع را برای کره‌شمالی به همراه دارد؛ از پول نقد گرفته تا اهرم دیپلماتیک بسیار مورد نیاز. تحلیلگران می‌گویند که «کیم» میلیاردها دلار غذا، نفت، پول نقد و سیستم‌های تسلیحاتی پیشرفته از روسیه دریافت می‌کند که به رژیم او کمک می‌کند تحریم‌های بین‌المللی را تحمل و نیروهای مسلح متعارف خود را ارتقا دهد.
  • روایت نیویورک تایمز از دو چهره زندگی زیر لوای تحریرالشام؛

    آسایش با مشت آهنین

    دنیای‌اقتصاد: در طبقه دوم «کافه شبابیک»، مشرف به میدان «برج ساعت» در شهر ادلب، سمتی که برای مردان در نظر گرفته شده بود، خالی بود و جز دو مرد جوان که از فنجان قهوه ترک مراقبت می‌کردند، کسی نبود. آن سمت مربوط به خانواده، جایی که زنان مجاز هستند، تقریبا پر بود. هیچ موسیقی‌ای وجود نداشت جز صدای خش‌خش یک دستگاه اسپرسوساز و فنجان‌ها و البته برخلاف کافه‌های دیگر در سوریه، هوا از دود قلیان نیز پاک بود. این به دلیل قراردادی است که مالک باید با «هیئت تحریرالشام» امضا می‌کرد؛ گروهی که سال‌هاست در بسیاری از بخش‌های استان ادلب، در شمال غربی سوریه حکومت می‌کند و اکنون بیشتر کشور را با دیگر گروه‌های شورشی به کنترل خود درآورده است.
  • بایدن در روزهای پایانی حضور در کاخ‌سفید از سیاست دوری کرده است

    فصل آخر پیرمرد

    دنیای‌اقتصاد: آن روز یک روز طولانی در آنگولا بود. بایدن پیش‌تر از یک تاسیسات بندری با جرثقیل‌ها و از کارخانه‌ای پر از تسمه نقاله بازدید کرده بود. بنابراین زمانی که او پشت میز بزرگ چوبی دایره‌ای در اتاقی گرم با رهبران آفریقایی نشست، سرش را در دستانش گرفت و درحالی‌که سخنرانی‌ها ادامه داشت، برای مدت کوتاهی چشمانش را بست. پرواز به نقاط مختلف جهان حتی یک رئیس‌جمهور جوان‌تر از ۸۲ سال را خسته می‌کند. اما نکته – به گفته خودش- این بود که در نهایت این سفرها انجام شد. بایدن هزاران مایل سفر کرد تا راه آهن جدیدی را که با حمایت ایالات متحده ساخته می‌شود، برجسته کند؛ راه آهنی که می‌تواند اقتصاد آفریقا را متحول و منابع را برای آمریکا تامین کند. او آمد. البته مجبور نبود بیاید. بایدن بر آن اصرار داشت و افتخار می‌کرد که اولین رئیس‌جمهوری است که آمده آن را افتتاح کند.
  • ارتش اسرائیل در ۹ کیلومتری درعا

    دنیای‌اقتصاد: «دیدبان حقوق بشر سوریه»، دیروز چهارشنبه ۲۸ آذر، از نفوذ نیروهای اسرائیلی به عمق ۹ کیلومتری حومه درعا در جنوب سوریه خبر داد. «دیدبان» با انتشار بیانیه‌‌‌‌‌‌ای مطبوعاتی اعلام کرد: «نیروهای اسرائیلی پس از هشدار به اهالی برای تحویل اسلحه، وارد روستای کویا و سد تاریخی الوحده در نزدیکی مرز سوریه و اردن شده و در نقاط راهبردی این منطقه مستقر شدند.» در ادامه این بیانیه آمده است: «نیروهای اسرائیلی در نقضی جدید در جنوب سوریه، گردان ۷۴ را به اطراف روستای صیدا، در مرز اداری بین استان قنیطره و درعا وارد کردند.»
  • رئیس سیا برای مذاکرات آتش‌بس به دوحه رفت

    دنیای‌اقتصاد: منابع آگاه به رویترز گفتند که «بیل برنز»، رئیس سیا، دیروز چهارشنبه با «شیخ محمد بن عبدالرحمن آل‌ثانی» نخست‌وزیر قطر در دوحه دیدار کرد تا بتواند شکاف‌های باقی‌مانده بین اسرائیل و حماس را پر کند.
  • بازداشت قاتل ژنرال روس

    دنیای‌اقتصاد: مقامات روس دیروز چهارشنبه اعلام کردند یک نفر را به ظن قتل ژنرال «ایگور کریلوف» بازداشت کردند. «آناتولی کورمانایف» در گزارش دیروز چهارشنبه در نیویورک‌تایمز نوشت، سخنگوی دفتر دادستانی روسیه گفت که مظنون، یک شهروند ۲۹ساله ازبکستانی است که در روستایی در خارج از مسکو بازداشت شد. این سخنگو گفت که فرد بازداشت‌شده اعتراف کرده که سازمان‌های اطلاعاتی اوکراین او را برای کشتن ژنرال کریلوف که مسوول نیروهای حفاظت از سلاح‌های هسته‌ای و شیمیایی ارتش روسیه بود، استخدام کرده‌اند. سخنگوی مذکور افزود که فرد بازداشت‌شده به مسکو سفر کرد و بمبی را در زیر یک اسکوتر در نزدیکی خانه ژنرال قرار داد. یکی از دستیاران ژنرال نیز هنگام انفجار بمب کشته شد.
  • اوکراین؛ محور نشست غیررسمی ناتو

    یورو نیوز: مارک روته، دبیرکل سازمان پیمان آتلانتیک شمالی موسوم به «ناتو»، چهارشنبه ۲۸آذر در بروکسل با ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهوری اوکراین و رهبران اروپایی دیدار کرد تا درباره جنگ اوکراین، چند هفته مانده به مراسم تحلیف دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری منتخب آمریکا، گفت‌وگو کند. جورجیا ملونی، نخست‌وزیر ایتالیا تایید کرد این نشست غیررسمی که در اقامتگاه روته برگزار شد، فرصتی برای بحث درباره «گام‌های بعدی» جنگ هزار روزه اوکراین خواهد بود. همزمان، ناتو طبق برنامه‌ریزی‌ قبلی، مسوولیت هماهنگی کمک‌های نظامی غرب به اوکراین را که پیش از این بر دوش آمریکا بود، بر عهده گرفته است. این انتقال مسوولیت برای محافظت از ساختار کمک‌ها به اوکراین در برابر روی کار آمدن دونالد ترامپ که به بدبینی نسبت به ناتو شناخته می‌شود، انجام شده است.
    چهارشنبه، ۲۸ آذر ۱۴۰۳
  • دولت بایدن اولین گام را برای انتقام از شرکت‌های چینی برداشت

    عملیات هک با بمب‌های سایبری

    دولت بایدن اولین گام خود را برای تلافی «هک» گسترده شرکت‌های مخابراتی آمریکایی توسط چین برداشت. در همین راستا، او به دنبال ممنوعیت چند اقدام باقی‌مانده علیه «چاینا تلکام» در ایالات متحده است. در اطلاعیه‌ای که هفته گذشته به‌ «چاینا تلکام آمریکاز» -زیرمجموعه آمریکایی یکی از بزرگ‌ترین شرکت‌های ارتباطی چین- صادر شد، وزارت بازرگانی یک یافته اولیه را توضیح داد که حضور این شرکت در شبکه‌های آمریکایی و ارائه خدمات ابری‌اش خطر امنیت ملی را برای ایالات متحده به همراه دارد. «دیوید سنگر» در گزارش دیروز سه‌شنبه ۱۷دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشت، این اطلاعیه به این شرکت ۳۰روز مهلت داد تا پاسخ دهد، به این معنی که تصمیم درباره ممنوعیت نهایی به‌طور قطع به عهده دولت ترامپ خواهد بود.
  • دولت آلمان سقوط کرد

    بلاتکلیفی در کشور ائتلاف‌ها

    دولت آلمان عصر دوشنبه در حالی سقوط کرد که صدراعظم «اولاف شولتز» رای اعتماد پارلمان را از دست داد و بحران رهبری در اروپا را در زمانه تشدید چالش‌های اقتصادی و امنیتی عمیق‌تر کرد.
  • «توازن دیپلماتیک» بایدن در سوریه شکست خورد

    متحدان کرد در سیبل آنکارا

    جنگ داخلی ۱۳ساله بین دولت سوریه و شورشیان به پایان رسیده است. اما خطر برای اقلیت کرد سوریه تمام نشده است. پس از فروپاشی رژیم اسد، تعدادی از جناح‌های مسلح همچنان در تقلا برای کنترل هستند. این نیروها شامل «نیروهای سوریه دموکراتیک» به رهبری کردها می‌شوند که برای مبارزه با داعش با آمریکا متحد شده بودند و نیز «ارتش ملی سوریه» که شبه‌نظامیان مورد حمایت ترکیه هستند که با نیروهای کرد سر ستیز دارند. «لارا جیکز» در گزارشی در نیویورک‌تایمز نوشت، برای بیش از یک دهه، سربازان تحت رهبری کردها قابل اعتمادترین شریک آمریکا در سوریه بودند و شهرهایی را که توسط داعش تصرف شده بود، آزاد کردند و حدود ۹هزار نیروی رزمی داعش را بازداشت کردند. اما ترکیه - که با سوریه مرز مشترک دارد- مدت‌هاست که این گروه کرد را دشمن خود می‌داند. دولت ترکیه بر این باور است که مبارزان کرد در سوریه با حزب جدایی‌طلب «کارگران کردستان» یا«پ.ک.ک» که چندین دهه با دولت ترکیه جنگیده است، متحد هستند. به نظر می‌رسد اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه که از گروه‌های شورشی که رژیم اسد را سرنگون کردند، حمایت می‌کند، مشتاق استفاده از فرصت ایجادشده (به واسطه تغییر سیاسی مهم در سوریه) برای پیگیری برنامه‌های خود علیه مبارزان کرد است.
  • ارتش «اون» در جنگ اوکراین قربانی می‌دهد

    قتلگاه کورسک

    اطلاعات نظامی اوکراین و پنتاگون اعلام کردند که نیروهای اوکراینی تعدادی از نیروهای کره‌شمالی را که در کنار نیروهای روسی در منطقه مرزی کورسک روسیه می‌جنگند، کشته و زخمی کرده‌اند. «آژانس اطلاعات نظامی اوکراین» (GUR) روز دوشنبه اعلام کرد که یگان‌های ارتش کره‌شمالی متحمل «تلفات قابل توجه» شده و «حداقل ۳۰سرباز» در منطقه کورسک، نزدیک روستاهای پلخوو، ووروبژا و مارتینوفکا کشته و زخمی شده‌اند.
  • ژنرال ارشد روس در انفجار مسکو کشته شد

    اوکراین؛ متهم شماره یک

    مقامات روسی اعلام کردند که یک ژنرال روس که توسط اوکراین به‌دلیل استفاده از مهمات شیمیایی تحت تعقیب قرار گرفته بود، روز سه‌شنبه بر اثر انفجار بمب از راه دور در مسکو کشته شد. به گفته کمیته تحقیقات روسیه، ژنرال «ایگور کریلوف» که رئیس نیروهای حفاظت هسته‌ای، بیولوژیک و شیمیایی روسیه بود، در اثر انفجاری که در یک اسکوتر برقی در خارج از یک بلوک آپارتمانی در حدود ۷کیلومتری (۴ مایلی) جنوب شرقی کرملین کار گذاشته شده بود، کشته شد. کمیته افزود که دستیار کریلوف نیز در این انفجار کشته شد و آن را «اقدامی تروریستی» توصیف کرد. «ویکتوریا بوتنکو» و «نکتار گان» در گزارش دیروز سه‌شنبه ۱۷دسامبر در سی‌ان‌ان نوشتند، یک منبع آگاه از عملیات، به سی‌ان‌ان گفت که سرویس‌های امنیتی اوکراین پشت ترور کریلوف بودند.
  • سفر پارتیزانی نتانیاهو به «جبل الشیخ»

    عصر دیروز سه‌شنبه رسانه‌های غربی-‌عبری خبری منتشر کردند دال بر اینکه نتانیاهو اسرائیل را به مقصد سفری نامعلوم ترک کرد. ابتدا گمانه‌زنی‌‌‌ها این بود که وی به مصر‌(محل برگزاری اجلاس D۸ که قرار است برگزار شود و همچنین محل اصلی مذاکرات‌‌‌ آتش‌بس با حماس) رفته است، اما سپس اعلام شد که ممکن است سفر وی به امارات باشد. اما در نهایت اعلام شد نخست‌وزیر اسرائیل وارد خاک سوریه شده و از منطقه «جبل‌الشیخ» بازدید داشته است. رشته‌کوه‌های الشیخ در بلندی‌‌‌های جولان قرار دارند. گفته شده این بازدید با حضور رئیس ستاد ارتش و رئیس شاباک انجام شد.
  • دیپلمات‌ها در صف دیدار با جولانی

    دنیای‌اقتصاد: «احمد الشرع» معروف به «ابومحمد الجولانی» در دیدار با هیاتی از وزارت امور خارجه انگلیس تاکید کرد: «آنچه در سوریه رخ داد پیروزی مردم مظلوم بود و این پیروزی بدون تخریب زیرساخت‌ها و بدون هیچ جابه‌جایی رخ داد.» جولانی همچنین با اشاره به «نقش مهم انگلیس در سطح بین‌المللی» و ضرورت احیای روابط، بر اهمیت پایان دادن به همه تحریم‌های اعمال‌شده علیه سوریه تاکید کرد. در همین رابطه، هیئتی هم از فرانسه برای دیدار با جولانی به دمشق رفت و پس از ۱۲ سال پرچم این کشور در سفارت فرانسه در پاریس به اهتزاز درآمد. هیئت آلمانی هم راه های برقراری ارتباط با دولت جدید سوریه را با رهبر مخالفان مسلح در میان گذاشت. «احمد الشرع» معروف به «ابومحمد الجولانی» همچنین در جمع دروزی‌های این کشور اظهار کرد: «ما باید ذهنیت دولت را داشته باشیم، نه ذهنیت اپوزیسیون سوریه را. سوریه باید متحد بماند و باید یک قرارداد اجتماعی بین دولت و همه طایفه‌ها وجود داشته باشد تا عدالت اجتماعی را تضمین کند.» به گزارش الوطن، وی افزود: «آنچه برای ما اهمیت دارد این است که هیچ سهمیه‌ای وجود نداشته باشد که منجر به جدایی شود.» وی ادامه داد: «گروه‌های مسلح منحل می‌شوند و زمینه ملحق شدن آنها به وزارت دفاع فراهم می‌شوند و همه تابع قانون خواهند بود.»
  • احتمال رویارویی روسیه با ناتو

    یورونیوز: آندری بلوسف، وزیر دفاع روسیه روز دوشنبه ۱۶دسامبر (۲۶آذر۱۴۰۳) اعلام کرد که مسکو باید برای یک رویارویی نظامی احتمالی با ناتو در اروپا ظرف ۱۰سال آینده آماده شود. بلوسف، به نشست سران ناتو در واشنگتن که در ماه ژوئیه برگزار شد و راهبردهای نظامی آمریکا و سایر کشورهای عضو ناتو به‌عنوان دلایلی اشاره کرد که چرا مسکو باید برای درگیری مستقیم بالقوه با ناتو در آینده نزدیک آماده شود. بلوسوف طی نشستی با حضور ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه در وزارت دفاع این کشور گفت: «فعالیت‌های وزارت دفاع بر تضمین آمادگی برای همه سناریوهای احتمالی در میان‌مدت، از جمله رویارویی نظامی بالقوه با ناتو در اروپا در دهه آینده متمرکز است.» یکی از فرماندهان ارشد روسیه نیز به‌طور جداگانه در روز دوشنبه اعلام کرد که این کشور در حال تقویت زرادخانه موشک‌های بالستیک خود با سامانه‌های راهبردی پیشرفته و همچنین برنامه‌ریزی برای پرتاب‌ موشک‌هایی با حداکثر برد است.
    سه‌شنبه، ۲۷ آذر ۱۴۰۳
  • معمایی که هر روز برای مقامات آمریکا پیچیده‌‏تر می‏‌شود؛

    معمای پرنده‌های ناشناس از نگاه نیویورک‌تایمز

    روز بعد از روز شکرگزاری، سوزان و لورلای وودراف تقریبا ۱۰ شی‌ء نورانی را دیدند که در آسمان شب بر فراز خانه خود در السینبورو در جنوب نیوجرسی در حال چرخش و گردش سریع بودند. آنها می‌گویند که از آن زمان، هر شب، اشیا یک سری به آنجا زده‌اند و حالا این اشیای نورانی که به رنگ‌های قرمز، سبز و سفید چشمک می‌زنند، تبدیل به معمایی شده‌اند.
  • علت خروج بشار از زبان بشار

    بشار اسد، رئیس‌جمهور سابق سوریه بیانیه‌ای را درباره شرایط خروجش از سوریه صادر کرد. به گزارش شفقنا، بشار اسد در بیانیه‌ای اعلام کرد: با گسترش تروریسم در سوریه و رسیدن آن به دمشق در شنبه شب ۷ دسامبر، سوال‌هایی درباره سرنوشت رئیس‌جمهور و مکان حضور وی در میان سر و صداها و آشوب‌ها و روایت‌های به دور از واقعیت مطرح شد و به منزله پشتیبانی برای تروریسم بین‌المللی بود. در این بیانیه آمده است: در لحظه تاریخی تعیین‌کننده از عمر وطن، می‌بایست حقیقت جایی داشته باشد. مساله‌ای وجود دارد که باید از طریق بیانیه کوتاهی توضیح داده شود.
  • برنامه ابومحمد الجولانی برای «دولت‌سازی» در آینده پسا اسد چیست؟

    گذر از بنیادگرایی

    با سقوط حکومت اسد و حاکم شدن مخالفان مسلح «هیئت تحریرالشام» که رویکرد القاعده‌ای دارند (در کنار سایر گروه‌ها)، پرسش‌های بسیاری درخصوص مسیر پیش روی سوریه در افکار عمومی مطرح‌ شده است. برخی مانند «دیوید هرست» در «میدل ایست‌آی» از «احیای بهار عربی» سخن می‌گویند. برخی دیگر سرنوشت عراق و یمن و لیبی را برای سوریه پسااسد متصور می‌بینند. عده‌ای هم فراتر رفته و با فرض آزادی سوریه معتقدند اولین چالش پسااسد بحث دولت‌سازی و حکمرانی است؛ به این معنا که شورشیان باید بیاموزند که چگونه بر کشوری جنگ‌زده حکمرانی کنند. این گزارش را بر محورهای «کارزار داخلی»، «ارتباطات خارجی و عادی‌سازی»، «آموزش حکمرانی» و «فرآیند دولت‌سازی» تقسیم می‌کنم تا بتوان به یک نگرش کلی از رویکردهای دولت آینده مخالفان مسلح در سوریه دست یافت.
  • جریان پاک‌سازی به نظامیان نزدیک به «شی» رسید

    در سال‌های اولیه نبرد «شی جین‌پینگ» علیه فساد، رهبر چین با سرنگونی ژنرال‌های قدرتمند از جناح‌های رقیب و جایگزینی آنها با متحدان و وفاداران خود، کنترل بر بزرگ‌ترین ارتش جهان را تثبیت کرد. یک دهه پس از آن و با توجه به بازنگری ساختاری در ارتش آزادی‌بخش خلق (PLA) و رده‌های بالای آن، «شی» مردان خود را در آنجا جمع کرده، اما همچنان به مبارزه به ظاهر بی‌پایان خود علیه فساد و عدم وفاداری ادامه می‌دهد. «نکتار گان» در گزارشی برای سی‌ان‌ان نوشت، مانند بسیاری از رهبران قدرتمند تاریخ، او به‌طور فزاینده‌ای علیه وفاداران دستچین‌شده خود روی آورده است. اواخر ماه گذشته، شی یکی از نزدیک‌ترین افراد تحت حمایت خود در ارتش را از گردونه حذف [یا به اصطلاح پاک‌سازی] کرد؛ او یکی از همکاران و همراهان چند دهه‌ای شی بود که وظیفه القای وفاداری سیاسی در ارتش آزادی‌بخش خلق و بررسی ترفیع‌ مقام‌های ارشد را بر عهده داشت.
  • چرا سوریه پرچم‌دار هویت و ملیت عربی در جهان عرب شد؟

    داستان شکل‌گیری سوریه

    رجب طیب‌اردوغان در سخنانی گفت: اگر منطقه پس از جنگ جهانی اول تقسیم نمی‌شد، شهرهای حلب، شام، حما و حمص به‌عنوان شهرهای ترکیه باقی مانده بودند. آیا این سخنان صحت دارد یا ریشه در نوعثمانی‌گرایی رئیس‌جمهوری ترکیه دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» در یک مقاله تفصیلی به این پرسش پاسخ می‌دهد.
    دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
  • کره‏جنوبی از فاز بحران عبور کرده است؟

    لبخند بورس به «هان»

    هان داک سو، رئیس‌جمهور موقت کره‌جنوبی یک روز پس از استیضاح یون سوک‌یول، رئیس‌جمهور این کشور و تعلیق از وظایفش به دلیل تلاش برای حکومت نظامی، روز یکشنبه برای اطمینان دادن به متحدان این کشور و آرام کردن بازارهای مالی، تلاش‌هایش را آغاز کرد. به گزارش رویترز، رئیس‌جمهور موقت کره‌جنوبی با جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده تلفنی صحبت کرد و اطمینان داد که اختلالی در سیاست خارجی و امنیتی این کشور پدید نخواهد آمد.
  • کابینه اسرائیل تصویب کرد

    الحاق رسمی جولان به اسرائیل

    کابینه اسرائیل به اتفاق آرا طرحی را که توسط بنیامین نتانیاهو برای «تشویق رشد جمعیتی» در بلندی‌های جولان اشغالی ارائه شده بود، تصویب کرد. بر اساس بیانیه دفتر نخست‌وزیری، این طرح با توجه به تحولات سوریه و با هدف افزایش دو برابری جمعیت اسرائیلی‌های ساکن در مناطق اشغالی سوریه انجام می‌شود. به گزارش الجزیره، این طرح که ۴۰میلیون «شِکِل» (بیش از ۱۱میلیون‌دلار) بودجه دریافت کرد، شهرک‌های اسرائیلی -از جمله «کاتزرین»- را تقویت می‌کند. نتانیاهو گفت: «تقویت جولان به معنای تقویت اسرائیل است و در این زمان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. ما به آن ادامه خواهیم داد، آن را شکوفا خواهیم کرد.» موافقت کابینه نتانیاهو با شهرک‌سازی در جولان اشغالی سوریه در حالی است که تنها چند روز از سقوط دولت «بشار اسد» توسط مخالفان مسلح می‌گذرد. نتانیاهو یکشنبه گذشته هم فروپاشی توافق «انفصال» سوریه و رژیم صهیونیستی در سال۱۹۷۴ در منطقه جولان را اعلام کرد. نتانیاهو دستور داد منطقه حائل در جولان اشغالی تحت کنترل درآید.
  • رابطه آمریکا- اتحادیه اروپا از مسیر ایتالیا می‌گذرد؟

    جادوی ملونی

    دنیای‌اقتصاد: چند سال پیش، غیرقابل تصور بود که ایتالیا یکی از باثبات‌ترین دولت‌های اروپا باشد. دولت‌های ائتلافی ایتالیا قبل از فروپاشی کمی بیش از یک‌سال دوام می‌آوردند و ایتالیا را به‌طور قابل پیش‌بینی به کشوری غیرقابل پیش‌بینی تبدیل کرده بودند. «باربی لاتزا نادو» در گزارشی در سی‌ان‌ان نوشت، اما مجموعه‌ای از عوامل، از جمله بحران‌های دولتی در کشورهای نسبتا باثبات مانند فرانسه و آلمان و محبوبیت فزاینده ائتلاف فعلی ایتالیا به رهبری نخست‌وزیر راست افراطی «جورجیا ملونی» که از سال۲۰۲۲ در قدرت است، رم را به بازیگر کلیدی در روابط اروپا با آمریکا در دوره دوم ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ تبدیل کرده است. ترامپ در آخرین دوره ریاست‌جمهوری خود، اروپا را «دشمن» آمریکا خواند. این‌بار، ملونی این پتانسیل را دارد که تا حدودی به لطف دوست مشترکشان، ایلان ماسک، آن را تغییر دهد.
  • آیا داعش در حال احیا شدن است؟

    سایه خلافت بر سر شام

    پس از بیش از ۵۳سال زمامداری با مشت آهنین و نزدیک به ۱۴سال درگیری طاقت‌فرسا، دولت اسد در کمتر از دو هفته سقوط کرد. فروپاشی ناگهانی رژیم حس وحدت و سرخوشی قابل توجهی را در ضمن شکاف‌های طولانی مدت در کشور به ارمغان آورده است. همچنین در شمال شرقی سوریه، جایی که داعش روزگاری بخش‌هایی از آن را کنترل می‌کرد، احساس نگرانی شدید و محسوسی وجود دارد. درحالی‌که داعش تقریبا تمام آنچه را که زمانی «خلافت» می‌نامید از دست داده، اما تهدیدش از بین‌ نرفته است. برعکس، بر اساس محاسبات من، داعش از ماه ژانویه تاکنون نزدیک به ۷۰۰حمله در سوریه انجام داده است که باعث شده میزان این حملات در سال گذشته سه‌برابر شود. «پیچیدگی» و «مرگبار» بودن حملات داعش در سال جاری و همچنین گسترش جغرافیایی آن افزایش یافته است.
  • پایان ناگهانی حکومت اسد ‌رویای پکن را بر باد داد

    بن‌بست «دیپلماسی شاتلی»

    دنیای‌اقتصاد: یک سال و اندی پیش، چین از بشار اسد و همسرش در سفر ۶روزه به این کشور استقبال گرمی کرد. رهبر چین به همتای سوری خود استراحتی نادر از پس سال‌ها انزوای بین المللی از زمان آغاز جنگ داخلی در سال۲۰۱۱ پیشنهاد داد. با حضور این زوج در بازی‌های آسیایی، رئیس‌جمهور «شی جین‌پینگ» قول داد که از اسد در «مخالفت با مداخله خارجی» و بازسازی سوریه حمایت کند؛ درحالی‌که همسرش اسما در رسانه‌های چینی مورد تجلیل قرار می‌گرفت. «لوری چن»، «جیمز پومفرت» و «آنتونی اسلودکوفسکی» در گزارشی در رویترز نوشتند، تحلیلگران می‌گویند، پایان ناگهانی حاکمیت اسد که سال گذشته به صراحت مورد حمایت «شی» قرار گرفته بود، ضربه‌ای به بلندپروازی‌های دیپلماتیک چین در خاورمیانه وارد کرد و محدودیت‌های استراتژی این کشور در منطقه را آشکار کرد.
    یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • دمشق نمادی از شکست پوتین در جنگى پرهیاهو؛

    روسیه بار خود را از سوریه جمع مى‌کند؟

    دنیای اقتصاد: بلومبرگ به تازگی به نقل از منابع آگاه مدعی شد گفت‌وگوهایى بین مسکو و رهبران جدید سوریه در خصوص حفظ پایگاه روسیه در بندر «طرطوس» و «پایگاه حمیمیم» صورت گرفته است.
  • دادگاه درباره سرنوشت «یون» تصمیم می‌گیرد؛

    رئیس‌جمهور تزیینی

    در دومین تلاش پارلمان کره‌جنوبی، بالاخره استیضاح رئیس‌جمهور این کشور رای آورد. با پیوستن ۱۲تن از حزب قدرت مردمی رئیس‌جمهور، رای‌گیری به حد نصاب رسید. هم‌اینک اختیارات «یون» به نخست‌وزیر این کشور تفویض شده و رئیس‌جمهور فاقد قدرت باید منتظر رای دادگاه در ۶ماه آینده باشد.
  • رژیم صهیونیستی در نبود قدرت مرکزی در سوریه در حال پیشروی است

    اسرائیل پشت دروازه‌های دمشق

    جنگنده‌های اسرائیلی شامگاه جمعه ۱۳دسامبر اهدافی را در اطراف دمشق و سراسر سوریه مورد حمله قرار دادند. به گزارش سی‌ان‌ان، اسرائیل پس از سقوط بشار اسد زمان را تلف نکرد و تمام دارایی‌های نظامی سوریه را که می‌خواست از دست شورشیان دور نگه دارد، بمباران کرد. این رژیم دست‌کم نزدیک به ۵۰۰نقطه، از از جمله نیروی دریایی سوریه را مورد هدف قرار داده است. همچنین عمده هدف این رژیم از بین بردن موشک‌های زمین به هوا بوده است. یورونیوز نیز در گزارشی نوشت: شهروندان دمشق شب گذشته صدای انفجارهای شدیدی را در این شهر و مناطق اطراف آن شنیدند. شبکه الجزیره نوشت که صدای انفجارهای شدید مربوط به حملات هوایی ارتش اسرائیل بود که تاسیسات نظامی نزدیک این شهر و مناطق روستایی اطراف آن را هدف قرار داد.
  • نشست عقبه با تاکید بر وحدت سوریه پایان یافت

    آینده سوریه در «عقبه»

    همزمان با سرعت تحولات در سوریه، نشست عقبه با تاکید بر وحدت سوریه به میزبانی اردن برگزار شد. در این نشست بر حمایت از فرآیند انتقال سیاسی سوری-سوری با حضور تمامی احزاب و طرف‌های سیاسی و اجتماعی سوریه و تشکیل یک دولت انتقالی فراگیر تاکید شد. وزیر خارجه ایران نیز در روزنامه الاخبار به ضرورت برگزاری انتخابات آزاد و اجرایی شدن قطعنامه۲۲۵۴ برای این کشور عربی اشاره کرد. نشریه فارن پالیسی هم در گزارشی به مسیریابی سوریه پسااسد پرداخته است.