شماره روزنامه ۶۱۹۱
|

بویینگ۷۳۷ از باند خارج شد و آتش گرفت؛

هنوز یک هفته از سقوط هواپیمای آذربایجانی نگذشته است که دومین حادثه نیز رخ داد؛ اما این‌بار در کره‌جنوبی. به گزارش خبرگزاری یونهاپ کره‌جنوبی، روز یکشنبه بر اثر خروج یک هواپیمای مسافربری از باند و برخوردش با دیواری در فرودگاه بین‌المللی «موان» کره‌جنوبی، تمام ۱۸۱سرنشین و خدمه به جز دو نفر کشته شدند.

جاه‌طلبی‌های آنکارا پس از سقوط اسد شتاب گرفته است؛

فروپاشی ناگهانی سلسله ۵۴ساله اسد در سوریه، فرصت‌هایی را برای نظم منطقه‌ای جدید گشوده است. هنوز چیزهای زیادی نامشخص است؛ اما ترکیه - که میزبان اکثر پناهندگان سوری بوده و از طرف برنده حمایت کرده است - در موقعیتی پیشرو برای شکل دادن به آینده قرار دارد.

    سه‌شنبه، ۱۱ دی ۱۴۰۳
  • مردی که به مرگ «نه» می‏گفت، در صدسالگی تسلیم شد

    میراث اقتصادی جیمی‌ کارتر

    کمتر از یک دهه پیش به او گفتند که سرطان پیشرفته مغز دارد و تا دو هفته دیگر زنده خواهد ماند. خودش می‌گفت، بعد از شنیدن این خبر نگاهی به کتاب در دستش کرده و با خود گفته است که این کتاب را تمام نخواهد کرد؛ اما او زنده ماند و تیک صد سالگی را هم زد. او با روش جدیدی در آمریکا مورد درمان قرار گرفت و در نهایت خود را به مرز صدسالگی رساند. جیمی کارتر، روز یکشنبه دهم دی‌ماه فوت کرد. او معروف‌ترین رئیس‌جمهور دموکرات آمریکا به‌حساب می‌آمد که انقلاب اسلامی ایران نیز در زمان او به‌وقوع پیوست. کارتر جمله معروفی داشت که در سال۵۶ پس از بازدید از ایران، گفت که ایران را جزیره ثبات دیده است؛ اما در سال۵۷ انقلاب اسلامی ایران رخ داد.
  • کارتر تایوان را به چین فروخت

    آمریکایی مطلوب کمونیست‌ها

    جیمی کارتر، رئیس‌جمهور سابق ایالات متحده که یکشنبه در سن ۱۰۰سالگی درگذشت، در چین به‌خاطر پایان دادن به خصومت‌های چندین دهه و برقراری روابط دیپلماتیک با پکن - به قیمت فروختن تایوان - به یاد می‌آید. تغییر دیپلماتیک در سال۱۹۷۹ منجر به تغییرات عمیقی در روابط ایالات متحده و چین در دهه‌های بعدی شد و پیامدهای آن هنوز هم احساس می‌شود؛ زیرا تنش‌ها در سراسر تنگه تایوان همچنان شعله‌ور است.
  • کارتر با وجود کمپ‌دیوید، منتقد دولت عبری بود

    دیوار بلند آپارتاید اسرائیلی

    شاید مهم‌ترین دستاورد جیمی کارتر، مذاکره درباره توافق‌نامه کمپ‌دیوید برای برقراری صلح بین اسرائیل و مصر باشد؛ توافقی که نزدیک به نیم‌قرن باقی ماند و همچنان بستری برای تحولات خاورمیانه است. اما کارتر روابط و سابقه پیچیده‌ای با اسرائیل داشت. به نوشته نیویورک‌تایمز، درحالی‌که او در خلال مذاکرات کمپ‌دیوید در خلوتگاه ریاست‌جمهوری در مریلند در سال۱۹۷۸ نقش یک «واسط بی‌طرف» را ایفا کرد، پس از ترک قدرت به‌طور فزاینده‌ای از اسرائیل انتقاد کرد؛ به‌ویژه در کتابی با عنوان «فلسطین: صلح نه آپارتاید» در سال۲۰۰۶ که رفتار اسرائیل با فلسطینی‌ها را با سیستم آپارتاید نژادی آفریقای جنوبی مقایسه کرد.
  • بیمارستان «الوفا» زیر آتش اسرائیل

    الجزیره: نیروهای اسرائیلی در حالی به کوبیدن غزه ادامه می‌دهند که همزمان بیمارستان‌ها هم از حملاتشان در امان نیست. در جدیدترین حمله سربازان این رژیم، بیمارستان الوفا هدف قرار گرفته است و ۳۰نفر جان خود را از دست دادند و ۷‌نفر دیگر مجروح شدند. «سامی العریان» مدیر مرکز اسلام و امور جهانی در دانشگاه صباح‌الدین زعیم در استانبول می‌گوید که اسرائیل هر قانون و قراردادی را که درباره مناطق جنگی وجود دارد، زیر پا گذاشته است. او به الجزیره گفت: «اسرائیل علاقه به هیچ نوع مذاکره‌ای ندارد. آنچه اسرائیل به آن علاقه دارد این است که فلسطینی‌ها را بیرون کرده و شمال غزه را خالی کند.» العریان افزود: «آنها این کار را به‌طور سیستماتیک انجام می‌دهند و آخرین نیش این است که بیمارستان‌ها را به آتش بکشند و کادر پزشکی را دستگیر کنند.» العریان گفت اسرائیل به دنبال تصرف سرزمین غزه، خالی کردن مردم و تخریب زیرساخت‌ها است.
  • حکم بازداشت برای «یون»؟

    الجزیره: مقامات کره‌جنوبی برای «یون سوک یول» رئیس‌جمهور تعلیق‌شده به‌دلیل اعلام حکومت نظامی کوتاه‌مدت، حکم بازداشت را درخواست کرده‌اند. «ستاد مشترک تحقیقات» کره‌جنوبی روز دوشنبه (۱۰دی‌ماه) اعلام کرد که به دنبال دستگیری یون به اتهام قیام و سوءاستفاده از قدرت است.
  • جولانی: برگزاری انتخابات ۴سال دیگر

    الجزیره: احمد الشرع می‌گوید برگزاری انتخابات در سوریه جنگ‌زده چهارسال طول می‌کشد. این اولین باری است که رهبر جدید سوریه درباره جدول زمانی احتمالی انتخابات اظهارنظر می‌کند.
  • میراث کارتر در دادگستری چه بود؟

    انقلاب زنانه در قضا

    جیمی کارتر که یک دوره کامل ریاست‌جمهوری را بدون فرصت انتصاب قاضی دیوان عالی خدمت کرد، با این وجود میراث قضایی بی‌نظیری از خود به جای گذاشت. او اولین رئیس‌جمهوری بود که دادگاه‌های فدرال پایین‌تر را با انتصاب قضات زن و اقلیت به‌طور قابل توجهی متنوع کرد؛ نکته‌ای که قاضی فقید روث بادر گینزبورگ اغلب از آن سخن می‌گفت. کارتر در سال۱۹۸۰ گینزبورگ را به یک دادگاه مهم استیناف ایالات متحده مستقر در واشنگتن معرفی کرد که همین مسیر او را برای ورود به دیوان عالی آمریکا تسهیل کرد. بر اساس مجموعه‌ای از انتصاب‌های قضایی، ریاست‌جمهوری او اولین دوره‌ای بود که در طی آن زنان، تعداد قابل‌توجهی از نامزدهای تایید شده دادگاه‌های منطقه‌ای و محلی را تشکیل دادند. در دوره یک دوره ریاست‌جمهوری وی، ۴۱نفر از منصوبان او زن بودند.
    دوشنبه، ۱۰ دی ۱۴۰۳
  • بویینگ۷۳۷ از باند خارج شد و آتش گرفت؛

    سریال سقوط هواپیما

    هنوز یک هفته از سقوط هواپیمای آذربایجانی نگذشته است که دومین حادثه نیز رخ داد؛ اما این‌بار در کره‌جنوبی. به گزارش خبرگزاری یونهاپ کره‌جنوبی، روز یکشنبه بر اثر خروج یک هواپیمای مسافربری از باند و برخوردش با دیواری در فرودگاه بین‌المللی «موان» کره‌جنوبی، تمام ۱۸۱سرنشین و خدمه به جز دو نفر کشته شدند.
  • ارتش اسرائیل بیمارستان‌های غزه را یکی پس از دیگری ویران می‌کند

    مرگ دیگر عادی شده است

    با حملات مداوم ارتش اسرائیل، بیمارستان‌های غزه یکی پس از دیگری از گردونه حذف می‌شوند. ابتدا بیمارستان «کمال عدوان» در «بیت لاهیا» با حملات مداوم این رژیم از گردونه خارج و «حسام ابوصفیه» مدیر آن دستگیر شد و اکنون بیمارستان «الاهلی» (که به «باپتیست» هم معروف است) هدف قرار گرفته شده است. «عروبه جمال» در گزارش ۲۹دسامبر در الجزیره نوشت، چندین ویدئو که در فضای مجازی منتشرشده و به تایید بخش «راستی آزمایی» الجزیره رسیده نشان می‌دهد که بیمارستان «الاهلی» زیر آتش صهیونیست‌ها قرار گرفته است. این بیمارستان در محله «زیتون» در شمال غزه واقع است که بارها از سوی نیروهای زمینی و هوایی اسرائیل محاصره شده است.
  • پیرمرد، مسیر نسل‏کشی را هموار کرد

    مرده‏ ریگ بایدن در خاورمیانه

    در ماه ژوئیه، جو بایـــــــدن، رئیس‌جمهور در حال ترک قدرت ایالات متحده مدعی شد که «بیش از هر کسی برای جامعه فلسطینی کار انجام داده است؛ اما مریم حسنین، یک منصوب سیاسی که از مدیریت خود استعفا داد، به‌شدت مخالف است. به گزارش الجزیره، حسنین، یکی از اعضای سابق وزارت کشور گفت: «من فکر می‌کنم میراث او برعکس است. او رئیس‌جمهوری است که بیشترین آسیب را به فلسطینی‌ها وارد کرده است.»
    یکشنبه، ۰۹ دی ۱۴۰۳
  • چرا پاکستان با «دوستان» دیروز خود سرشاخ شد؟

    نزاع در قبیله طالبان

    درگیری نیروهای «امارت اسلامی افغانستان» و مرزبانان پاکستانی از ساعت ۴صبح دیروز شنبه ۸دی‌ماه شروع و در امتداد «خط دیورند» در ولایت «خوست» ادامه یافت. مقامات وزارت دفاع طالبان اعلام کردند که نیروهای طالبان برخی از پایگاه‌های نظامیان پاکستانی در آن‌سوی خط فرضی دیورند در ولسوالی «علیشیر» در ولایت خوست را به آتش کشیدند. نیروهای طالبان همچنین در ولسوالی «دند پتان» در ولایت پکتیا، دو پایگاه نظامیان پاکستانی را تصرف کردند. روابط میان پاکستان و طالبان افغانستان طی چند روز اخیر به وخامت گراییده است. در یادداشت زیر دلایل این مساله بررسی‌ شده است.
  • جاه‌طلبی‌های آنکارا پس از سقوط اسد شتاب گرفته است؛

    هدف ترکیه در زمین سوریه

    فروپاشی ناگهانی سلسله ۵۴ساله اسد در سوریه، فرصت‌هایی را برای نظم منطقه‌ای جدید گشوده است. هنوز چیزهای زیادی نامشخص است؛ اما ترکیه - که میزبان اکثر پناهندگان سوری بوده و از طرف برنده حمایت کرده است - در موقعیتی پیشرو برای شکل دادن به آینده قرار دارد.
  • اختلافات در ائتلاف دونالد ترامپ بیشتر شده است

    ماسک؛ طرفدار مهاجرت‌پذیری نخبگان

    دنیای‌اقتصاد: بحثی که این روزها در ائتلاف «MAGA» (آمریکا را دوباره شکوهمند کنیم) راه افتاده است، به نظر می‌رسد تمام‌نشدنی باشد. این بحث‌ها درباره استخدام کارگران بسیار ماهر خارجی است که هنوز لاینحل مانده است. در این ارتباط برخی از شخصیت‌های برجسته آنلاین اکنون ایلان ماسک را به استفاده از پلتفرم رسانه‌های اجتماعی خود، ایکس متهم می‌کنند تا در مقابل کسانی که با حمایت او از برنامه ویزای H-۱B مخالف هستند، انتقام بگیرد. به گزارش سی‌ان‌ان، ماسک که برای رهبری وزارت کارآیی دولت دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا انتخاب شد، بر سر ویزای H-۱B با حامیان ترامپ درگیر شده است.
  • بیمارستان «کمال عدوان» از کار افتاد

    دنیای‌اقتصاد: «سازمان بهداشت جهانی» حمله اسرائیل به بیمارستانی مهم در شمال غزه را محکوم کرد و گفت که حمله به مراکز درمانی برای هزاران فلسطینی به مثابه «حکم اعدام» است و «این وحشت باید پایان یابد.» این سازمان اعلام کرد، حمله نظامی روز جمعه اسرائیل به بیمارستان «کمال عدوان» باعث شد آخرین مرکز بهداشتی بزرگ در شمال غزه از کار بیفتد.
  • عذرخواهی پوتین از علی‌اف

    دنیای‌اقتصاد: کرملین در گزارشی اعلام کرد که ولادیمیر پوتین با الهام علی‌اف، رئیس‌جمهور آذربایجان تماس گرفت و درباره سقوط هواپیمای مسافربری آزال گفت‌وگو و از حادثه رخ‌داده، عذرخواهی کرد.
    شنبه، ۰۸ دی ۱۴۰۳
  • اولین مقام ارشد دولت اسد همزمان با وقوع تظاهرات دستگیر شد؛

    سوریه در ریل ناآرامی

    نیروهای امنیتی دولت جدید سوریه روز پنج‌شنبه به تعقیب یکی از مقامات ارشد و نیروهای نظامی وفادار به اسد پرداختند. به گفته «دیده‌بان حقوق بشر سوریه»، مستقر در بریتانیا، نیروهای امنیتی دولت جدید «محمد کانجو الحسن»، یک مقام سابق قضایی در زمان بشار اسد را دستگیر کردند که گفته شده مسوول اعدام‌های زندان صیدنایا بوده است.
  • آیا در سقوط هواپیمای مسافربری آذربایجانی، پای روس‌ها در میان است؟

    رمزگشایی از یک سقوط

    علت سقوط هواپیمای آذربایجانی در روز چهارشنبه تبدیل به یک معما شده بود؛ اما حالا به نظر می‌رسد که ابرهای تیره در حال کنار رفتن هستند و ابعاد جدیدتری از این سقوط مشخص شده است. یکی از قوی‌ترین احتمالات در حال حاضر مورد هدف قرار گرفتن آن است. در این ارتباط یک مقام آمریکایی به سی‌ان‌ان گفت که نشانه‌های اولیه حاکی از آن است که یک سیستم ضدهوایی روسیه ممکن است جت مسافربری را که در روز کریسمس در قزاقستان سقوط کرد، ساقط کرده باشد. آگاهان می‌گویند که مقامات محلی جعبه سیاه دوم را پیدا کرده‌اند که امیدوارند علت فاجعه‌ای را که منجر به کشته شدن ده‌ها نفر شد، روشن کند. این مقام آمریکایی روز پنج‌شنبه گفت که علائم نشان می‌دهد که یک سیستم روسی به پرواز J۲-۸۲۴۳ خطوط هوایی آذربایجان قبل از سقوط در نزدیکی شهر آکتائو حمله کرده است.
  • به رغم حملات اسرائیل، انصارالله پا پس نمی‌کشد؛

    تعهد به دفاع از غزه

    ارتش اسرائیل روز پنج‌شنبه (۶دی‌ماه) در راستای پاسخ به حملات موشکی انصارالله یمن در حمایت از مردم غزه، حملات هوایی قابل توجهی را به بخش‌هایی از یمن انجام داد. «ایزابل کرشنر» و «اسماعیل نعر» در گزارش ۲۶دسامبر در نیویورک‌تایمز نوشتند، حمله اسرائیل یک هفته پس از شلیک موشک‌های بالستیک و پهپادها علیه اسرائیل صورت می‌گیرد و باعث شد این رژیم «به دشمنی که بیش از هزار مایل دورتر است حمله کند.»
  • اپوزیسیون کره‌جنوبی، رئیس‌جمهور موقت را هم استیضاح کرد

    علیه آرامش سیاسی

    پارلمان کره‌جنوبی روز جمعه، کمتر از دو هفته پس از تعلیق اختیارات رئیس‌جمهور یون سوک‌یول به‌دلیل اعلام حکومت نظامی کوتاه‌مدت، هان دوک سو، رئیس جمهور موقت را استیضاح کرد و این کشور را در هرج و مرج سیاسی عمیق‌تر فروبرد. مجمع ملی کره‌جنوبی که تحت کنترل اپوزیسیون قرار دارد، به برکناری «هان دوک سو»، نخست‌وزیر و رهبر موقت این کشور رای داد. مجمع ملی کره‌جنوبی روز جمعه، طرح استیضاح را با ۱۹۲رای موافق و بدون رای مخالف تصویب کرد.
  • آتش اسرائیل بر سر آخرین بیمارستان غزه

    بیمارستان کمال عدوان، آخرین بیمارستان باقی‌مانده در شمال غزه، توسط ارتش اسرائیل مورد حمله قرار گرفته و تمام کارکنان و بیماران تخلیه شدند. به گزارش الجزیره (و تا لحظه تنظیم این خبر) وزارت بهداشت غزه غروب دیروز جمعه اعلام کرد که تماس با بیمارستان قطع شده است. وزارت بهداشت غزه همچنین گزارش داد که آتش‌سوزی بزرگی در چندین بخش این بیمارستان رخ داده است.
  • «معمار اصلاحات» هند درگذشت

    «مانموهان سینگ»، نخست‌وزیر سابق هند روز پنج‌شنبه (۵دی‌ماه) در ۹۲سالگی درگذشت. مقام‌های هند در پی درگذشت نخست‌وزیر سابق این کشور هفت روز عزای عمومی اعلام کردند. همچنین دولت اعلام کرد تمام رویدادهای کنگره در این مدت لغو خواهد شد و پرچم ملی به حالت نیمه‌افراشته درخواهد آمد.
  • افشاگری تایمز از کشتار غزه

    روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی تحقیقی فاش کرد که چطور ارتش رژیم صهیونیستی قوانین خود را برای بمباران غزه، تغییر داد تا برای خود راه فراری برای توجیه کشتار تعداد زیادی از غیرنظامیان فلسطینی بسازد.
    جمعه، ۰۷ دی ۱۴۰۳
  • گزارش «دنیای‌اقتصاد» از زندگی ۹۲ ساله نخست‌وزیر پیشین مهاراجه‌ها؛

    اصلاحات کلیدی «مانموهان سینگ» چگونه اقتصاد هند را شکل داد؟

    دنیای اقتصاد: مانموهان سینگ در دوران تصدی خود به عنوان وزیر اقتصاد در اوایل دهه ۱۹۹۰ و سپس در قاموس نخست‌وزیر در سال‌های ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۴، سیاست‌هایی را پایه‌گذاری کرد که همچنان بر رشد اقتصادی هند موثر است.
  • برداشت «دنیای‌اقتصاد» از گزارش سالانه گروه مشاوران املاک نایت‌فرانک؛

    «یک درصدی‌ها» چقدر ثروت دارند؟

    دنیای اقتصاد: علی رغم اینکه چین گام‌های بزرگی به سمت رهبری در چندین بخش تجاری برداشته و اقتصاد خود را به سمت صنایع تولیدی هدایت کرده است اما هنوز تنها یک میلیون دلار برای قرار دادن یک فرد در جمع ۱ درصدثروتمندترین مردم چین کافی است. تا سال ۲۰۲۰، حتی ۸۵۰هزار دلار نیز برای بخشی از ۱ درصدی بودن در چین کافی بود.
    پنجشنبه، ۰۶ دی ۱۴۰۳
  • انتخاب مجدد ترامپ دوره جدیدی از سیاست آمریکا را تعریف می‌‏کند؛

    تاجر قاعده‌‏شکن

    رقابت اوباما-رامنی در سال۲۰۱۲ آخرین رقابت در یک الگوی آشنا در سیاست ایالات متحده بود؛ اما از آن زمان همه‌چیز با پوپولیسم محافظه‌کار دونالد ترامپ مشخص می‌شود. به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، زمانی که باراک اوباما در سال۲۰۱۲ مجددا در انتخابات پیروز شد، به نظر می‌رسید که آغاز دوره جدیدی از تسلط دموکرات‌ها باشد؛ دوره‌ای‌که با ظهور نسل جدیدی از رای‌دهندگان جوان، سکولار و غیرسفیدپوست پیش رفت. با نگاهی به گذشته، انتخابات۲۰۱۲ بیشتر شبیه پایان یک دوره به نظر می‌رسد: پیروزی نهایی جنبش‌های اجتماعی دهه۱۹۶۰ بر «جمهوری‌خواهان ریگان» که زمانی غالب بودند. در عوض، این سه انتخابات ترامپ - در سال‌های ۲۰۱۶، ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ - هستند که به نظر می‌رسند دوران جدیدی از سیاست را نوید می‌دهند؛ دوره‌ای که با نام تجاری پوپولیسم محافظه‌کار دونالد جی.‌ترامپ تعریف می‌شود.
  • گرمایش جهانی چه بلایی بر سر ما می‌آورد؟

    زمین؛ بی‌فروغ‌تر از همیشه

    برای اولین‌بار در شب کریسمس۱۹۶۸، فضانوردان آپولو۸ از فضا به زمین نگاه کردند و با شگفتی به خانه زیبای خود خیره شدند. کره آبی و ابرپوش ما از میان تاریکی فضا می‌درخشید و آن‌قدر زیبا بود که فضانوردان را به فکر مراقبت از این نگین آسمانی انداخت. اما مناظر زیبا از فضا تنها الهام‌بخش نیستند، بلکه به ما اطلاعات ارزشمندی هم می‌دهند. ماهواره‌ها اکنون نشان می‌دهند که زمین در حال تغییر است و این تغییرات نیاز به مراقبت ویژه دارند. آخرین بررسی‌ها حاکی از آن است که درخشش زمین کمی کاهش یافته است، یعنی سیاره‌ای که روزی پرنورتر بود، حالا کم‌نورتر شده است.
  • پاکستان شبانه به افغانستان حمله و طالبان تهدید به تلافی کرد

    بشکه باروت جنگ در آستانه انفجار

    آتشی زیر خاکستر در حال شکل گرفتن است؟ آن هم بین دو همسایه شرقی ایران یعنی پاکستان و افغانستان. حمله سه‌شنبه‌شب ارتش پاکستان می‌تواند شعله‌های آتش بین دو کشور را که زیر خاکستر مدفون شده است، افزون کند.
  • خطر مرگ و میر ناشی از گرسنگی در غزه

    الجزیره: درحالی‌که خبرنگار شبکه تلویزیونی الجزیره در گزارشی اعلام کرد که حداقل ۲۷فلسطینی روز چهارشنبه در سراسر غزه توسط نیروهای اسرائیلی به شهادت رسیده‌اند، این رسانه از یک خطر قحطی بزرگ خبر داد. «FEWS NET»، ناظر بحران غذایی که توسط ایالات متحده ایجاد شده است، می‌گوید که در بحبوحه محاصره تقریبا کامل منابع غذایی اسرائیل، قحطی در شمال غزه در حال رخ دادن است. همچنین هشدار می‌دهد که مرگ و میر ناشی از گرسنگی می‌تواند تا ماه آینده از سطح قحطی فراتر رود.
  • تلفات سنگین کره‏ شمالی در جنگ روسیه؟

    الجزیره: گزارش‌ها حاکی از کشته یا زخمی شدن هزاران سرباز کره‌شمالی در جنگ اوکراین در طرف روسیه است. مقامات اوکراین، کره‌جنوبی و ایالات متحده همگی از کشته شدن سربازان کره‌شمالی در نزدیکی مرز اوکراین در کورسک روسیه خبر داده‌‌اند.
  • شورشیان سوری سلاح بر زمین می‏گذارند

    به گفته اداره کل جدید سوریه، احمد الشرع، فرمانده جدید سوریه با گروه‌های شورشی به توافق رسیده است تا به‌عنوان یک نیروی واحد تحت وزارت دفاع متحد شوند.