گروه جهان: رئیس‌جمهوری فرانسه می‌گوید کشورش «در جنگ با تروریسم» قرار دارد اما متخصصان می‌گویند بعید است به این زودی‌ها فرانسه - یا سایر کشورهای اروپایی- مبادرت به افزایش هزینه‌های نظامی خود کنند. به نظر می‌رسد تحلیل کارشناسان چندان تطابقی با واقعیت نداشته باشد؛ چراکه از یکسو خبرگزاری رویترز اعلام کرده که «دیوید کامرون»، نخست‌وزیر انگلیس دیروز در جریان رونمایی از برنامه استراتژیک پنج ساله مبلغ 12 میلیارد پوند برای تقویت نیروهای دفاعی این کشور در نظر گرفته است. از سوی دیگر، دولت فرانسه هم اقدام به اعزام ناو جنگی شارل دوگل به دریای مدیترانه کرده است. در هر حال، به نظر می‌رسد عزم فرانسه برای نبرد با داعش جدی است. این ناو قرار است با استقرار در دریای مدیترانه، نیروهای داعش در سوریه را هدف قرار دهد.


فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهوری فرانسه وعده داده که داعش را به دلیل آنچه در پاریس انجام داد «مجازات کند.» «دینفس نیوز» می‌نویسد: این ناو هسته‌ای قابلیت حمل 26 جنگنده را دارد و در چند روز آینده به دریای مدیترانه خواهد رسید. ناو شارل دوگل دارای یک نیروی ویژه دریایی است که از سوی ناوچه ها، یک زیردریایی و کشتی کمکی تدارکاتی پشتیبانی می‌شود. بر همین اساس، گفته می‌شود فرانسه حملات خود را به داعش شدت بخشیده است. وزارت دفاع این کشور اعلام کرد که طی روزهای گذشته 10 جنگنده - رافائل و میراژ- از پایگاه‌هایی در اردن و امارات مواضع داعش در رقه را هدف قرار دادند. وزارت دفاع فرانسه می‌گوید: جنگنده‌های این کشور 6 هدف مهم داعش در سوریه را بمباران کرده‌اند. وزارت دفاع بریتانیا هم اعلام کرد که یک کشتی جنگی با عنوان «HMS Defender» را همراه با ناو شارل دوگل عازم منطقه می‌کند. وزارت دفاع بریتانیا در بیانیه‌ای می‌گوید: «کشتی نیروی دریایی سلطنتی در کنار ناو فرانسوی عازم منطقه خواهد شد تا در نبرد با داعش مشارکت داشته باشد.»


از سوی دیگر، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه هم اعلام کرده که نیروی دریایی روسیه به‌عنوان حمایت‌کننده و پشتیبان سیاسی ناو شارل دوگل را همراهی خواهد کرد. اولاند قرار است در ۲۶ نوامبر در مسکو با پوتین دیدار کند و دو روز قبل از آن هم قرار است اولاند با رئیس‌جمهوری آمریکا دیدار داشته باشد. تمام این تلاش‌ها در راستای ایجاد «تلاش و استراتژی هماهنگ علیه داعش» صورت می‌گیرد. با وجود اعزام ناوهای فرانسوی، بریتانیایی و روسی به مدیترانه زمزمه‌هایی از ورود چین به جنگ علیه داعش هم شنیده می‌شود. به دنبال اعدام یکی از شهروندان چین به دست تروریست‌های داعش، رئیس‌جمهوری این کشور گفته است که علیه این گروه تروریستی «جنگ به راه می‌اندازد». داعش اخیرا از اعدام یک شهروند چینی ۵۰ ساله به نام «فان جینگوی» خبر داد که در کنار یک شهروند نروژی به نام «اوله جان» اعدام شد. در واکنش به این اقدام، شی جینپینگ، رئیس‌جمهوری چین گفت که عملیات‌های تروریستی خشونت‌بار را سرکوب می‌کند و به جنگ علیه داعش می‌پیوندد. رئیس‌جمهوری چین گفت: چین همکاری با جامعه بین‌المللی را تقویت می‌کند و قاطعانه عملیات‌های تروریستی خشونت‌بار که جان بی‌گناهان را می‌گیرد و صلح و امنیت جهانی را به مخاطره می‌اندازد، سرکوب می‌کند. الجزیره به نقل «ژان ایوز لودریان»، وزیر دفاع فرانسه می‌نویسد: اعزام ناو شارل دوگل به منطقه مدیترانه در راستای تشدید حملات علیه داعش است. لودریان افزود: «جنگ علیه داعش دو شکل دارد: هم جنگ در سایه‌ها و علیه سایه‌ها است و هم جنگ واقعی در میدان نبرد.» الجزیره می‌نویسد: اعزام این ناو بر توانایی فرانسه جهت هدف گرفتن نیروهای داعش به شدت خواهد افزود. الجزیره همچنین می‌افزاید: این ناو با ۲۶ جنگنده وارد مدیترانه می‌شود و این در حالی است که ۱۲ جنگنده دیگر فرانسوی در منطقه حضور دارند.


لودریان روز یکشنبه گفته بود که حمله «شیمیایی و بیولوژیکی» در زمره خطراتی بود که پاریس را تهدید می‌کرد اما تمام اقدامات احتیاطی برای احتراز از چنین وضعیتی اتخاذ شده است. دینفس نیوز به نقل از کریستوفر شیویس، یکی از مدیران مرکز سیاست دفاعی و امنیت بین‌الملل و تحلیلگر ارشد سیاسی در گروه رند، می‌نویسد: «بی‌تردید اکنون زمان آن فرا رسیده که اروپا فکری به حال بودجه‌های دفاعی خود کند. اروپا باید با افزایش بودجه دفاعی و نظامی خود عملیات‌های داخلی و خارجی برای مهار اقدامات تروریستی را افزایش دهد.» «عمر لامرانی»، تحلیلگر نظامی در استراتفور، به CNBC می‌گوید: «بعید است فرانسه بودجه نظامی خود را افزایش دهد چرا که فشار داخلی چشمگیری برای کاهش آن وجود دارد. اما احتمالا حملات 13 نوامبر مردم و دولتمردان فرانسوی را مجبور به تغییر باور و استراتژی خواهد کرد.»