گروه جهان: نخست‌وزیر ترکیه اعلام کرد که همه تلاش‌های او برای تشکیل دولت ائتلافی با احزاب مخالف نافرجام مانده است. او قصد دارد ماموریت تشکیل دولت را به تصمیم رئیس‌جمهور اردوغان واگذار کند. همزمان با اعلام این موضوع، ارزش لیره بار دیگر سقوط کرد. احمد داووداوغلو، نخست‌وزیر ترکیه، گفته است که شامگاه سه‌شنبه از ماموریت تشکیل دولت کناره گرفته، زیرا تمامی گزینه‌ها برای تشکیل یک دولت ائتلافی با احزاب مخالف دولت بی‌نتیجه بوده است. در انتخابات ۷ ژوئن حزب حاکم «عدالت و توسعه» پس از ۱۲ سال، اکثریت مطلق خود را از دست داد، بنابراین نمی‌تواند به تنهایی حکومت کند و ناچار به تشکیل دولت ائتلافی است. رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری، احمد داووداوغلو را مامور تشکیل دولتی در ائتلاف با احزاب مخالف کرده بود. داووداوغلو در آخرین تلاش‌های خود روز دوشنبه با سران حزب «حرکت ملی» گفت‌وگو کرد، اما نتوانست با این حزب ملی‌گرا به توافق برسد. به گفته داووداوغلو، حزب «حرکت ملی» نه حاضر است در دولت ائتلافی شرکت کند و نه حاضر به تحمل دولتی با رأی اقلیت است. پیش از آن سایر احزاب سیاسی، مانند حزب دموکراتیک خلق‌ها، متمایل به کردها، نیز از تشکیل ائتلاف با حزب حاکم اردوغان خودداری ورزیده بودند.


هفته گذشته هم گفت‌وگوهای ائتلافی با حزب جمهوری‌‌خواه خلق، مهم‌ترین حزب مخالف دولت ترکیه، به شکست انجامید.


اردوغان می‌تواند ماموریت تشکیل دولت را به این حزب واگذار کند، اما بعید به نظر می‌رسد که این حزب نیز بتواند حمایت گروه‌های دیگر، یعنی حزب حرکت ملی و حزب دموکراتیک خلق‌ها را برای تشکیل دولت ائتلافی به دست آورد. همزمان با به بن‌بست رسیدن گروه‌های سیاسی در ترکیه، گروه داعش در تبلیغات خود مستقیما به ترکیه حمله کرده و خواستار قیام علیه «اردوغان شیطان» شده است. به گفته این گروه تروریستی، اردوغان به اسلام خیانت کرده و ترکیه را به آمریکا فروخته است. بنا به گزارش‌هایی که در رسانه‌های ترکیه منتشر شده است، این اولین ویدئوی گروه داعش است که در آن از یاران خود خواسته تا استانبول را تسخیر کنند. آنها همچنین از مردم می‌خواهند برای رستگاری علیه دوستان شیطان مبارزه کنند و به خلافت خودخوانده کمک کنند.


ترکیه در هفته‌های اخیر به جنگنده‌های آمریکایی اجازه داد از پایگاه داخل خاک این کشور برای بمباران مواضع دولت خودخوانده اسلامی استفاده کنند. بسیاری از افرادی که می‌خواستند به نیروهای داعش بپیوندند، از مرز ترکیه عبور می‌کردند. اکنون ظاهرا این مسیر نیز از سوی دولت ترکیه بسته شده است. با این حال دولت اردوغان متهم است به اینکه حتی پس از آنکه سیاست حمله به داعش را در پیش گرفت، بیش از آ‌نکه این گروه را هدف قرار دهد، به مواضع کردهای مسلح ترکیه «پ‌ک‌ک» هجوم برده است.


کردهای سوریه نیز که یکی از مهم‌ترین نیروهای رزمنده علیه افراطیون در خاک سوریه هستند، بارها از بمباران مواضع خود از سوی جنگنده‌های ارتش ترکیه خبر داده‌اند. اگرچه سیاست ترکیه در مبارزه با نیروهای افراطی از سوی بسیاری ناظران چندان جدی گرفته نمی‌شود، اما به نظر می‌رسد داعش این سیاست را جدی‌تر از آنچه هست گرفته و بر مبنای آن حکم «جهاد» علیه اردوغان را داده است.


با تمام این اوصاف برخی نیروهای پ‌ک‌ک معتقدند که حتی حمله انتحاری در شهر سوروچ که بیش از ۳۰ کشته برجای گذاشت نیز بخشی از «توطئه» اردوغان علیه کردها و برای جبران شکست او در انتخابات پیشین مجلس ترکیه بوده است. بیشتر قربانیان انفجار در شهر کردنشین سوروچ، جوانانی بودند که برای یاری به مردم کوبانی عازم آن منطقه بودند.