دومین ضربه بر پیکر طالبان

پس از اعلام مرگ ملاعمر، به نظر می‌رسد اخبار دیگری از مرگ سایر رهبران گروه‌های افراطی در راه باشد. اخبار مربوط به مرگ آنها یکی یکی از پستوی خانه‌های رهبران به بیرون درز می‌کند. گفته می‌شود پایه‌گذار شبکه حقانی- یکی از زیر شاخه‌های خشن طالبان- تقریبا یک سال است که کشته شده است. یکی از اعضای ارشد شبکه حقانی روز جمعه این خبر را اعلام کرد. یک دیپلمات آمریکایی به شرط فاش نشدن نام افزود ایالات‌متحده مرگ «جلال‌الدین حقانی» رهبر گروه حقانی را تایید نمی‌کند.

این مقام آمریکایی به نیویورک‌تایمز می‌گوید: «حقانی چند سالی بود که مریض بود و در این مدت خبر چندانی از او به بیرون درز نکرد.» برخی مقام‌های آمریکایی معتقدند او به مرگ طبیعی مرده است اما گروهی دیگر معتقدند حقانی در حمله هواپیماهای بدون سرنشین آمریکایی کشته شده است. با این حال، مرگ حقانی و ملاعمر می‌تواند بر گستره فعالیت این دو گروه تاثیر بگذارد. نیویورک‌تایمز می‌نویسد در زمانی که روابط آمریکا با پاکستان و افغانستان دچار چالش است سخن گفتن از مرگ حقانی به دست نیروهای آمریکایی چندان جدی نیست.

حقانی در زمان اشغال افغانستان از سوی شوروی در زمره مجاهدینی بود که مورد حمایت آمریکا بود. اما در دهه ۹۰ وقتی طالبان قدرت را در افغانستان به دست گرفت، حقانی به سوی اتحاد با طالبان پیش رفت. گفته می‌شود در نیمه دهه ۷۰ حقانی خانواده خود را به وزیرستان- در شمال غرب منطقه قبایلی پاکستان- منتقل کرد و پس از حمله تمام عیار آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱ و برای در امان ماندن از حملات غرب، تمام نیرو و سازمان خود را در پاکستان مستقر کرد. آنها توانستند از «بهشت امن پاکستان» به‌عنوان سکویی برای حمله به مناطقی در افغانستان استفاده کنند. به گزارش نیویورک‌تایمز، طی سال‌های اخیر از فعالیت‌های جلال الدین کاسته شده بود و او فرماندهی این گروه را عملا به فرزند خود «سراج الدین» محول کرده بود.

سراج‌الدین هفته گذشته به‌عنوان یکی از معاونان رهبر طالبان انتخاب شد. منابع دیپلماتیک سعودی که از سوی ویکی‌لیکس فاش شد می‌گوید با بدتر شدن وضعیت سلامتی رهبر گروه حقانی، جلال‌الدین به مقام‌های عربستان متوسل شد تا به سفر او برای مداوا کمک کنند. بر همین اساس، نصیرالدین حقانی، یکی دیگر از فرزندان جلال الدین، با سفیر عربستان در پاکستان در فوریه ۲۰۱۲ دیدار کرد و از او درخواست کرد تا رهبر گروه حقانی در بیمارستانی در ریاض بستری شود. ویکی‌لیکس می‌گوید «حقانیِ بزرگ»، دارای پاسپورت سعودی بود «که در دوران جهاد در افغانستان صادر شده بود.» ویکی لیکس می‌گوید درخواست او از سوی ملک عبدالله- پادشاه فقید عربستان- از روی حسن نیت مورد بررسی قرار گرفت. این اسناد نمی‌گوید که آیا او به عربستان سفر کرد یا خیر. با این حال، این سناریو مطرح شده که ممکن است جلال‌الدین زنده باشد و رهبران این گروه برای رد گم کردن خبر درگذشت او را اعلام کرده باشند تا به قولی «غرب بی خیال آنها شود.» در واقع، آنها با درس عبرت گرفتن از اعلام مرگ ملاعمر، می‌خواهند حاشیه امنی برای خود بسازند تا در آینده با سازمانی تازه نفس بتوانند وارد درگیری با غرب شوند.