وزارت خارجه آمریکا: خلافت [خودخوانده] اسلامی تضعیف نشده است
رقص گرگهای داعشی
در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده که این گروه توانسته بیش از گروه القاعده سربازان افراطی ساکن در دیگر کشورها، موسوم به «گرگهای تنها» را برای اهداف خود در سراسر دنیا به کار گیرد.
در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده که این گروه توانسته بیش از گروه القاعده سربازان افراطی ساکن در دیگر کشورها، موسوم به «گرگهای تنها» را برای اهداف خود در سراسر دنیا به کار گیرد. گرگهای تنها به کسانی گفته میشود که به گروهی مثل داعش اعلام وفاداری میکنند و معمولا بهطور مستقل حملات تروریستی را در کشور خودشان یا دیگر کشورها انجام میدهند. در گزارش وزارت خارجه آمریکا اشاره شده که یکی از دلایل پیروزی داعش بر القاعده نبود رهبران قوی در بین گروه القاعده است که عمدتا در حال شکار توسط ایالاتمتحده هستند. آمریکا میگوید از سال ۲۰۱۴، القاعده بهعنوان یک تهدید، مدام در حال ضعیف شدن است، زیرا این گروه رهبران برجسته خود را در پاکستان و افغانستان از دست داده است. همچنین بهنظر میرسد سایر رهبران این گروه توانایی پیروزی بر مدل خلافتی داعش را نداشته باشد. در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده است که حملات تروریستی در سال ۲۰۱۴ ،برابر ۳۵درصد افزایش داشته، اما بیشتر این حملات در ۵ کشور عراق، پاکستان، افغانستان، هند و نیجریه متمرکز بوده است. درگزارشی که کنسرسیوم مطالعاتی مبارزه با تروریسم به وزارت امور خارجه داده ازاین ۵ کشور بهعنوان اهداف اولیه تروریستها یاد شده است. افزون بر این حملات تروریستی در دنیا در حال افزایش است. در میان این ۵ کشور، عراق هدف اول تروریستها بوده و دلیل ارتقای رتبه این کشور در حملات تروریستی حضور قوی داعش در این کشور بوده است. کارشناسان میگویند قدرت یافتن داعش در منطقه به ایجاد هرج و مرج خواهد انجامید.
گزارشها حکایت از این دارد که با حضور داعش در عراق و سوریه، میزان مرگ و میر در این منطقه ۸۱ درصد افزایش یافته است. در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده است که در سال گذشته، ۲۴ آمریکایی نیز در حملات تروریستی کشته شدهاند. عمده کشته شدگان آمریکایی در افغانستان و سومالی بودهاند. در این گزارش آمده است که با حضور داعش در منطقه خاورمیانه، عملیاتهای تروریستی خشنتر و بیرحمانه تر شدهاند. سر بریدنها، به صلیب بستنها، آتشسوزی و کشتارهای دستهجمعی تنها نمونهای از کشتارهای خشن در سال ۲۰۱۴ هستند. در گزارش اشاره شده است که آمار آدمرباییها نیز به طرز قابل توجهی در سال گذشته میلادی افزایش داشته است. وزارت امور خارجه آمریکا میگوید: گروه تروریستی بوکوحرام به اندازه گروه تروریستی داعش اشتیاق خود را برای عملیاتهای خشن و بیرحمانه نشان داده است. در یکی از این اعمال خشونتبار،این گروه با حمله به یک روستا و به آتش کشیدن کامل آن نشان داد که دوست دارد قدم در راهی بگذارد که پیشتر، داعش گذاشته است. وزارت امور خارجه آمریکا همچنین خاطرنشان میکند گروه داعش با استفاده از رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی در حال سربازگیری است. در اینباره در گزارش فوقالذکر آمده است: گروه دولت (خودخوانده) اسلامی با زبردستی از شبکههای اجتماعی برای سربازگیری استفاده میکند. فیسبوک، یوتیوب و توییتر جزو شبکههایی هستند که اخبار این گروه را در سطح جهانی پخش میکنند. این شبکهها همچنین کمک گستردهای برای سربازگیری از کشورهای خارجی به حساب میآیند. گروه داعش برای پیشبرد تبلیغات خود از شیوه آنلاین استفاده میکند و همواره با این شیوه میتواند پاسخگوی پیروان خود در اقصی نقاط دنیا باشد. گزارش وزارت خارجه آمریکا همچنین میگوید جنگ داخلی در سوریه عامل گسترش حملات تروریستی در سراسر دنیا بوده است. بهرغم اینکه سال گذشته گروه ائتلاف به سرکردگی آمریکا اهداف داعش را در سوریه و عراق هدف قرار داد و شورای امنیت سازمان ملل نیز به انحای مختلف کوشید این گروه را در داخل عراق و سوریه بیش از پیش منزوی کند و مانع از سفر ماجراجویان خارجی به این دو کشور شود، اما این گروه توانسته در سال ۲۰۱۴، بیش از ۱۶ هزار نفر خارجی را به مناطق تحت تسلط داعش در سوریه و عراق بفرستد تا عضو خلافت خودخوانده اسلامی شوند. افراد خارجی که به سوریه و عراق سفر میکنند تا عضو گروه داعش شوند، بسیار بیشتر از القاعده بودهاند. پیش از این افراد خارجی برای پیوستن به گروه القاعده به افغانستان و پاکستان سفر میکردند، اما به نظر میرسد افراطیون مسیر خود را عوض کرده و به سمت عراق و سوریه متمایل شدهاند. ایالاتمتحده به شدت نگران بازتولید داعش در خارج از مرزهای سوریه و عراق است. آمریکا نگران است که داعش نفوذ خود را در نیجریه، مصر و لیبی بیش از پیش تقویت کند.
القاعده ضعیف شده است
با وجود اینکه گروههایی مثل جبهه النصره در سوریه، القاعده شبهجزیره در یمن و الشباب در سومالی هنوز به القاعده وفادار هستند اما روی هم رفته این گروه بیش از پیش ضعیف شده است. برخی کارشناسان اعتقاد دارند القاعده به دلیل اینکه رهبران برجسته خود را از دست داده، روزبهروز در حال تضعیف است. آمریکا برای مبارزه با القاعده با تئوری «قطع سر رهبران گروه»، این گروه تروریستی را مورد حمله قرار داد و در سال گذشته توانسته خسارتهای قابلتوجهی به ساختار مدیریتی القاعده وارد کند. اما داعش بهرغم اینکه مورد حملات آمریکا و گروه ائتلاف است؛ توانسته ساختار خود را تقویت کند و در حال غلبه کردن بر القاعده است. برخی از افرادی هم که پیش از این وفادار به القاعده بودهاند، جذب داعش شدهاند و این موضوع تاثیر بسزایی در تضعیف القاعده داشته است. این در حالی است که در گزارش وزارت امور خارجه اشاره شده هنوز این گروه الهامبخشی خود را برای سایر افراد افراطی حفظ کرده، اما دارای قدرت سابق نیست.
افزایش «گرگهای تنها»
گزارش وزارت امور خارجه آمریکا به نکتهای اشاره کرده است که میتواند ساختار هر گروه تروریستی را دگرگون کند. در گزارش وزارت امور خارجه آمریکا آمده است که دنیا شاهد حضور و ظهور افراطیون مبارزی است که به «گرگهای تنها» موسوم هستند. این افراد با حملات مستقل خود در کانادا و استرالیا شکل تازهای به تروریسم بخشیدهاند. در این گزارش آمده است: «این حملات نشانه ورود به عصر تازهای از حملات تروریستی است که در آن سازمانیافتگی از اهمیت کمتری برخوردار است. این افراد میتوانند در سراسر دنیا باشند، بدون آنکه هویت آنها فاش شود و در اقدامی غافلگیرانه در کشور هدف اقدام به حمله تروریستی کنند. حملات صورت گرفته در کانادا و استرالیا در این طبقه میگنجند.
از کابل تا رقه
در حالی که وزارت امور خارجه نشان میدهد که داعش با جذب نیروهای خارجی توانسته خود را تقویت کند، واشنگتنپست در گزارشی مینویسد که بخشی از افغانهایی که دارای تحصیلات دانشگاهی نیز هستند، به رقه کوچ کرده تا در کنار داعشیها سلاح به دست گیرند. ولی محمد دروازی، یکی از دانشجویان دانشگاه کابل میگوید: روزی از خواب برخاستم و متوجه شدم محمد رفیع و چند تن از دوستانم به سوریه سفر کردهاند. دروازی میگوید که رفیع در شهر رقه کشته شده است؛ اما او میگوید برخی از مردم افغانستان دوست دارند جذب این گروه شوند. بهتازگی برخی از گزارشهای آژانسهای اطلاعاتی جهان مدعی شدهاند افغانستان سرزمینی است که داعش به آن چشم دوخته است تا بتواند یک پایگاه در آن تاسیس کند. اشتیاق حضور افغانها در گروه داعش موجبات نگرانی مقامات آمریکایی و افغان را فراهم کرده است. برخی مقامات امنیتی میگویند نفوذ داعش در افغانستان بیشتر از پیشبینیها و تحلیلهای صورت گرفته است. افغانهایی که به داعش میپیوندند با یک هدف بزرگتر به افغانستان باز میگردند. این افراد در عراق و سوریه آموزش نظامی میبینند و پس از آن به افغانستان باز میگردند و منتظر دستورات باقی میمانند. دروازی میگوید: «افغانستان کشور بیدر و پیکری است که هر کسی میتواند در آن رفت و آمد کند و هر نقشی دوست داشته باشد در آن ایفا کند.»
ارسال نظر