انتخابات ریاستجمهوری برزیل به دور دوم کشیده شد
صعود غیرمنتظره یک اقتصاددان
حسین موسوی: انتخابات ریاستجمهوری برزیل به دور دوم و التهاب انتخابات در این کشور به ۲۶ اکتبر کشیده شد. در شرایطی که پیش از این احتمال داده میشد که این انتخابات بین دو رقیب چپ باشد، اینک اما با صعود غیرمنتظره یک راستی، انتخابات ۲۶ اکتبر را به رقابت چپ و راست تقسیم کرده است. پیش از این در نظرسنجیها رقابت اصلی بین دو زن بود که هر دو اتفاقا دارای یک خاستگاه بودند؛ هر دو چپ و در نظرسنجیها نیز دوشادوش هم حرکت میکردند. اما در پایان روز یکشنبه رسانههای برزیلی اعلام کردند که انتخابات ۵ اکتبر به دور دوم کشیده شد و خانم دیلما روسف چپگرا و آئسیو نویس راستگرا باید در این دور با هم رقابت کنند.
حسین موسوی: انتخابات ریاستجمهوری برزیل به دور دوم و التهاب انتخابات در این کشور به ۲۶ اکتبر کشیده شد. در شرایطی که پیش از این احتمال داده میشد که این انتخابات بین دو رقیب چپ باشد، اینک اما با صعود غیرمنتظره یک راستی، انتخابات ۲۶ اکتبر را به رقابت چپ و راست تقسیم کرده است. پیش از این در نظرسنجیها رقابت اصلی بین دو زن بود که هر دو اتفاقا دارای یک خاستگاه بودند؛ هر دو چپ و در نظرسنجیها نیز دوشادوش هم حرکت میکردند. اما در پایان روز یکشنبه رسانههای برزیلی اعلام کردند که انتخابات ۵ اکتبر به دور دوم کشیده شد و خانم دیلما روسف چپگرا و آئسیو نویس راستگرا باید در این دور با هم رقابت کنند. به نوشته وال استریت ژورنال، خانم دیلما روسف، رئیسجمهوری فعلی این کشور توانست با ۴۱ درصد آرا پیشتازی خود را نسبت به رقیبش آئسیو نویس حفظ کند، اما نتوانست در دور اول پیروز نهایی شود. وی برای این موضوع باید رای ۵۰ درصد مردم این کشور را به دست میآورد. دیلما روسف که نماینده چپ میانه است با توجه به عملکرد خوب خود در اقتصاد این کشور رای کارگران را میتواند به سبد آرای خود اضافه کند. این در شرایطی است که نویس توانسته است در دور اول انتخابات ۳۴ درصد از آرای مردم برزیل را به سود خود جذب کند. همین موضوع هماینک باعث نگرانی طرفداران روسف شده است. نویس که اقتصاددان ارشد برزیلی است یکی از منتقدان اصلی سیاستهای روسف است و برخی کارشناسان اعتقاد دارند وی میتواند برای پیروزی خود شانس تقریبا برابری متصور شود. وال استریت ژورنال مینویسد که برخی از طرفداران سومین کاندیدا یعنی خانم سیلوا پشت سر نویس درآمدهاند و رای خود را به سبد این کاندیدای راستگرا ریختهاند. او در اینباره گفته است آرایی که به سود وی ریخته میشود نباید حزبگرایانه محسوب شود، بلکه باید به حساب «رشد برزیل» درنظر گرفته شود. این رایها در حالی به سبد نویس ریخته شده که سیلوا خود جزو کاندیداهای چپ محسوب میشده است و برخی میگفتند که طرفداران وی احتمالا به روسف رای خواهند داد. با این وجود سایت آنلاین روزنامه راشا تودی مینویسد که روسف قصد دارد برای دور دوم انتخابات آرای طرفداران سیلوا را به سبد آرای خود اضافه کند. روسف در میان طبقه کارگر هواداران زیادی دارد و به لطف برنامههای رفاه اجتماعی سخاوتمندانه خود و سابقه حزبش در کاهش شکاف طبقاتی همچنان امیدوار به پیروزی در دور دوم است. حمایت خانم مارینا سیلوا میتواند بر نتایج این دور تاثیرگذار باشد. وی هنوز در اینباره اظهارنظری نکرده است. سیلوا در انتخابات روز یکشنبه تنها توانسته بود ۳ درصد آرای مردم را به سود خود جذب کند. در انتخابات اخیر ریاستجمهوری برزیل بیش از ۱۴۲ میلیون تن واجد شرایط رای دادن بودند. شرکت در انتخابات برای افراد ۱۸ تا ۷۰ سال اجباری است. میزان مشارکت در انتخابات ۸۰ درصد گزارش شده است. انتظار میرود با شروع هفته، بازار بورس به موفقیت غیرمنتظره نویس در انتخابات ریاستجمهوری واکنش مثبت نشان دهد.
۲۰ روز سخت برای روسف
روسف که رهبر حزب کارگران است، بهرغم مشکلاتی که با آنها روبهرو است، انتظار میرود که پیروز انتخابات شود. وی که چهار سال پیش به پست ریاستجمهوری برزیل رسید، زمانی از فعالان رادیکال مارکسیست بود که در دوران دیکتاتوری نظامی در زندان به سر میبرد اما هماکنون به چشم یک سیاستمدار با نفوذ دیده میشود. آئسیو نویس نیز پس از آن به جایگاه دوم رسید که توانست حمایت حزب سوسیال دموکراسی را که از ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۲ حزب پیشتاز بود، کسب کند. خانم روسف سه هفته پر تنش را در پیش خواهد داشت تا از خود در برابر انتقادهای تند رقیب راستگرای خود دفاع و برای جلب حمایت تعداد بیشتری از رایدهندگان تلاش کند. رئیسجمهوری فعلی برزیل امیدوار است تلاش حزبش در ۱۲ سال گذشته برای کاهش فقر و ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر، رایدهندگان را قانع کند که بار دیگر سکان هدایت کشور را به دست وی بسپارند. یک نظرسنجی سراسری در روز شنبه چهارم اکتبر نشان میداد که روسف با ۴۸ درصد در برابر ۴۲ درصد آرا، از حمایت بیشتری نسبت به نویس برخوردار است. به نظر میرسد همچنان نویس شانس قابل توجهی برای پیروزی در دور دوم انتخابات دارد. عملکرد قوی وی در دور اول انتخابات میتواند سبب آن شود که تعداد بیشتری در دور دوم به این نامزد راست میانه اقبال نشان دهند.
ارسال نظر