علمای سلفی، مشروعیت خلافت خودخوانده را زیر سوال بردند
سلفیگری علیه داعش
گروه جهان: برخی کارشناسان مدعیاند که دو واعظ سلفی اردنی به نامهای «ابوقتاده» و «ابو محمد المقدیسی» میتوانند رهبری تلاشهای اسلامگرایانه علیه داعش را به دست گیرند. این دو واعظ سلفی که اقتداری چشمگیر و اعتباری فراوان در دنیای سلفی دارند، داعش را تقبیح کرده و به دنبال متحد کردن مخالفان داعش در زیر لوای پرچمی واحد هستند. در اقدامی جالب توجه که «شدیدترین حمله» از سوی این دو واعظ علیه داعش تلقی میشود، ابوقتاده اعلامیهای ۲۱ صفحهای منتشر کرد که در آن وی خلافت خودخوانده داعش را رد کرده و این حرکت را «پوچ و بیمعنا» توصیف کرد.
گروه جهان: برخی کارشناسان مدعیاند که دو واعظ سلفی اردنی به نامهای «ابوقتاده» و «ابو محمد المقدیسی» میتوانند رهبری تلاشهای اسلامگرایانه علیه داعش را به دست گیرند. این دو واعظ سلفی که اقتداری چشمگیر و اعتباری فراوان در دنیای سلفی دارند، داعش را تقبیح کرده و به دنبال متحد کردن مخالفان داعش در زیر لوای پرچمی واحد هستند. در اقدامی جالب توجه که «شدیدترین حمله» از سوی این دو واعظ علیه داعش تلقی میشود، ابوقتاده اعلامیهای ۲۱ صفحهای منتشر کرد که در آن وی خلافت خودخوانده داعش را رد کرده و این حرکت را «پوچ و بیمعنا» توصیف کرد. این در حالی است که این دو واعظ سلفی به تازگی از زندان اردن آزاد شده و اما و اگرهایی در مورد آزادی آنها وجود دارد. ابومحمد المقدیسی، ابو قتاده الفلسطینی و هانی السبایی و دیگران، روزگاری در زمره حامیان و هواداران البغدادی بودند؛ اما با عیان شدن رویکرد افراطی داعش، به اتفاق علیه به اصطلاح «خلافت اسلامی» یا همان داعش و رهبری آن شوریدند و این «سازمان» را بهعنوان سازمانی «به شدت افراطی» که «ارتباط چندانی با واقعیت ندارد» محکوم کردند. «موسا عبدالله»، وکیل زندانیان سیاسی در اردن، در مصاحبه با الشرق الاوسط میگفت آزادی این دو واعظ سلفی نقطه عطفی برای جنبش سلفیگری به حساب میآید؛ جنبشی که اعضایش دچار شکاف شده و در حمایت از دو جبهه در نوسان بوده و توان انتخاب را از دست دادهاند: حمایت از شاخه القاعده (جبهه النصره) در سوریه و حمایت از داعش. عبدالله میافزاید روزهای آینده شاهد تلاشهایی در درون جنبش سلفی برای اتخاذ رویکردی واحد در مورد حملات هوایی علیه مواضع داعش در سوریه و عراق خواهیم بود. با این حال، کسانی هم هستند که هشدار دادهاند این حملات تنها میتواند افراد و هواداران بیشتری را جذب این گروه کند.
«مروان شهاده» محقق اسلامگرا به الشرق الاوسط میگوید: «داعش» در اردن بیش از النصره مقبولیت عمومی دارد و حمله نیروهای ائتلاف به این گروه میتواند مقبولیت این گروه در میان جوانان اردنی را افزایش دهد. وی همچنین نسبت به انتقام از دولتهایی که در حمله آمریکا علیه داعش مشارکت داشتهاند، هشدار داد و گفت: بعید نیست همین دولتها در آینده مورد حملات پیدا و پنهان داعش یا هواداران این گروه قرار بگیرند و جوانان اردنی هم از این قاعده مستثنا نیستند. نویسنده و تحلیلگر سیاسی اردنی «محمد ابورمان» میگوید ابوقتاده و المقدیسی به هم نزدیک هستند و مایلند دست یاری به جبهه النصره دهند در عین حالی که به شدت منتقد داعش هستند. به گفته «ابو رمان» انتقاد این دو واعظ سلفی از داعش و سپس آزادی آنها از زندان نشانهای است از «آشتی آنها با دولت اردن و جنبش سلفی.» او میافزاید: تقبیح داعش از سوی آنها به معنای تغییر بنیادی در این جنبش و حرکت به سوی رویکردی آشتیجویانهتر و صلحطلبانهتر است. با این حال کارشناسان بر این باورند که اگرچه این دو واعظ سلفی دست یاری با سازمانی دیگر دادهاند که ارتباطی ارگانیک با القاعده دارد اما «تجدیدنظرطلبیهایی در درون حلقههای سلفی در حال شکلگیری است که نشانه آن پذیرش رویکرد «دعوت صلحآمیز به اسلام» و «نفی عملیات نظامی» است.
ارسال نظر