داعش در لیست اولویتهای دولت اوباما
چاک هیگل، وزیر دفاع آمریکا اما با توصیف این گروه بهعنوان یک «خطر امنیتی فرامنطقهای» خواستار برخورد جدیتر با این گروه تروریستی شد. چاک هیگل گفته است که این گروه تروریستی به شدت از سوی برخی کشورها حمایت مالی میشود و یکی از سازمانیافتهترین گروهههای تروریستی جهان هستند که از القاعده نیز عبور کردهاند.
پیش از این، تونی کارتولوچی، کارشناس مسائل خاورمیانه و شمال آفریقا در گلوبال ریسرچ در مقالهای با عنوان «داعش ساخته و پرداخته آمریکا است» اشاره کرده بود که مهمترین حامیان مالی این گروه تروریستی دوستان ایالات متحده هستند و در این ارتباط مینویسد: «دولت اسلامی عراق و شام (داعش) هماینک بغداد را تهدید میکند، آنها سالیان سال است که توسط مرفهانی همچون قطر، عربستان سعودی و کویت، سه کشوری که از متحدان نزدیک ایالات متحده هستند، تغذیه میشوند.» این کارشناس اعتقاد دارد که سیاست آمریکا در حوزه خاورمیانه هرگز ثبات نداشته و در راستای میانهروی تعریف نشده است.
با این وجود ژنرال «ویلیام میویل»، افسر عملیاتی ستاد مشترک پنتاگون در راستای تغییر فاز برخورد ایالات متحده آمریکا با داعش میگوید: آنها هم خوب سازماندهی شدهاند و هم تجهیزات مناسبی دارند. این گروه از سلاحهای پیشرفتهتری نسبت به دولت و کردهای عراق برخوردار است.
روزنامه یواس تودی اما به نقل از «بن رودز»، مشاور امنیت ملی آمریکا نوشت: «ما به طور دقیق در حال رصد کردن داعش هستیم تا ببینیم آیا آنها به دنبال وسعت بخشیدن به عملیات خود هستند؟»
او در ادامه افزود: «ایالات متحده آمریکا در حال رایزنی با مقامات امنیتی کشورهای اروپایی است. زیرا به دنبال این هستیم که بدانیم آیا آنها به دنبال خرابکاری در غرب هستند یا نه؟» به نوشته این روزنامه، اخیرا ایالات متحده پس از سر بریدن خبرنگار آمریکایی به این صرافت افتاده است تا برخورد خود را نسبت به گروه تروریستی داعش شدت ببخشد. بر اساس دکترین جدیدی که ایالات متحده در برخورد با داعش در پیش گرفته است، کری روز گذشته از مسوولان عراقی خواست تا هر چه زودتر، العبادی کابینه خود را بچیند و منسجمتر عمل کنند. جان کری به تازگی گفته است که گروه داعش باید نابود شود. به نوشته سایت «نشنالژورنال»، او گفته است که دنیا بداند که ایالات متحده هرگز در برابر شیطانی همچون داعش رویش را برنخواهد گرداند. این در شرایطی است که پیش از این ایالات متحده آمریکا اعلام کرده بود که درباره بحران عراق دخالت مستقیم نخواهد کرد و برخی از کارشناسان اعتقاد داشتند موفق نبودن دولت مالکی در برخورد با داعش، سستی ایالات متحده در تجهیز کردن دولت عراق بوده است. دولت عراق پس از جنگ دوم خلیج فارس، نیروی هواییاش نابود شد و تنها در این اواخر توانست یک فروند اف-16 از آمریکا و چند فروند سوخوی دسته دوم را از بلاروس خریداری کند. این جنگندهها در حال حاضر با پشتیبانی نیروی هوایی آمریکا مواضع داعش را بمباران میکنند. در این راستا اما برخی بحث سخنان اخیر مقامات آمریکایی را بر این امر استوار میدانند که ایالات متحده در پی حمله به داعش در خاک سوریه است. به گزارش سیانان پس از سه سال از اجتناب ایالات متحده از حمله به سوریه، در سخنان چاک هیگل، وزیر دفاع ایالات متحده و مارتین دمپسی، رئیس ستاد مشترک این کشور به حمله جنگندههای آمریکایی به مواضع داعش در سوریه نیز اشاره شده است. دمپسی روز پنجشنبه در گفتوگو با خبرنگاران گفته بود که هیچ مرزی برای مبارزه با داعش وجود خارجی ندارد. بن رودز نیز روز جمعه اعلام کرد که باراک اوباما در حال بررسی گزینهای فراتر از حملات هوایی به گروه تروریستی داعش است. روزنامه شیکاگو سانتایمز اما با اشاره به اینکه شاید ایالات متحده در اندیشه بازگشت به عراق باشد از آن بهعنوان خوردن «قرص تلخ» یاد کرده است، زیرا وی در زمان خروج نیروهای عراقی از آمریکا گفته بود که باید از جزر و مد جنگ کنار کشید.
به نوشته این روزنامه، گفتههای اوباما درخصوص دیپلماسی واشنگتن بر استفاده از راهحلهای سیاسی بوده است و هماینک ممکن است همین موضوع باعث آغاز مخالفتها علیه سیاست خارجی وی شود. این در شرایطی است که برخی از جمهوریخواهان ضعف سیاست باراک اوباما را در این فاز تحلیل کرده بودند و اعتقاد داشتند که دخالت نظامی نکردن باراک اوباما در سوریه را میتوان در این دکترین بررسی کرد. این در شرایطی است که برخی از کارشناسان میگویند شاید اوباما در پی تقویت نیروهای محلی باشد و حضور ایالات متحده را به همین حملات هوایی محدود کند. پیش از این نیز واشنگتن به درخواست اقلیم کردستان و برای پشتیبانی از کردهایی که در محاصره داعش بودند، اجازه حمله هوایی علیه مواضع داعش را صادر کرده بود.
ارسال نظر