گروه بین‌الملل: دیروز در شرایطی که یکی از مقامات ارشد روسیه، رئیس‌جمهوری اوکراین را نازی و فاقد مشروعیت خواند و وی را متهم کرد که اروپایی‌ها را مجبور به همکاری کرده است، اوکراین توافق‌نامه همکاری اقتصادی خود با اتحادیه اروپا را امضا کرد. رهبران کشورهای اوکراین، گرجستان و مولداوی به‌رغم هشدارهای مسکو روز جمعه در نشست سران اتحادیه اروپا در بروکسل موافقت‌نامه همکاری اقتصادی با این اتحادیه را امضا کردند.

به گزارش یورونیوز، امضای این توافق‌نامه در نهایت می‌تواند به عضویت این سه کشور در اتحادیه اروپا بینجامد، رویدادی که مخالف منافع روسیه به حساب می‌آید.

پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری جدید اوکراین، ایراکلی گاریباشویلی نخست‌وزیر گرجستان و لوری لئانکا نخست‌وزیر مولداوی، در مراسم امضای این معاهده همکاری اقتصادی و تجاری با اتحادیه اروپا حضور داشتند.

به گزارش بی‌بی‌سی، سرگئی گلازیف، یکی از مشاوران ارشد ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، موافقت دولت اوکراین با معاهده همکاری اقتصادی و تجاری با اتحادیه اروپا را به شدت محکوم کرده و گفته است این معاهده و امضاکننده آن فاقد مشروعیت هستند.

دیروز جمعه، ٦ تیر، معاهده جدید اوکراین و اتحادیه اروپا در اجلاس رهبران کشورهای عضو در بروکسل امضا شد و در نتیجه آن، اوکراین به‌عنوان «عضو وابسته» اتحادیه از تسهیلات تجاری ویژه و کمک‌های اقتصادی اتحادیه اروپا برخوردار شده است. پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری جدید اوکراین، در مراسم امضای این معاهده حضور داشت. در ماه مارس سال‌جاری، بخش سیاسی این معاهده شامل ارتباط نزدیک‌تر با اروپاییان توسط دولت موقت اوکراین امضا شده بود.

علاوه‌بر اوکراین، معاهده‌های مشابهی نیز با گرجستان و مولداوی، دو جمهوری دیگر تشکیل‌دهنده اتحاد شوروی سابق امضا شده درحالی‌که دولت روسیه روابط نزدیک همسایگان خود با اروپاییان را به شدت محکوم کرده و آن را مداخله غرب در «حوزه نفوذ» خود دانسته بود.

در واکنش به این معاهده، سرگئی گلازیف اروپاییان را متهم کرد که «در اوکراین دست به کودتای نظامی زدند و نازی‌ها را روی کار آوردند». او افزود: «این دولت نازی در اوکراین بزرگ‌ترین منطقه آن کشور را بمباران

کرده است.»

گلازیف در پاسخ به این سوال که آیا پترو پوروشنکو، رئیس‌جمهوری جدید اوکراین را «نازی» می‌داند، گفت «البته». پیش از این هم برخی دیگر از مقامات روسیه ملی‌گرایان اوکراینی را نازی و راهزن توصیف کرده بودند و در مقابل، مقامات اوکراینی از شبه‌نظامیان جدایی‌طلب تحت حمایت روسیه با عنوان «تروریست» نام می‌برند.

مشاور ارشد ولادیمیر پوتین در مورد نتیجه امضای این معاهده هشدار داد و گفت: «فکر می‌کنم پس از امضای توافق‌نامه با اتحادیه اروپا، وقتی که این فرانکشتاین نازی که به دست بوروکرات‌ها و سیاستمداران اروپایی متولد شده بر در کشورهای اروپایی نیز بکوبد، آن وقت است که مردم اروپا متعجب خواهند شد.» این مقام روسی گفت که پترو پوروشنکو «فاقد مشروعیت» است زیرا ساکنان برخی از مناطق اوکراین در انتخابات ریاست جمهوری در ماه مه شرکت نکردند. بر اساس برخی گزارش‌ها، مقامات روسیه نظرات گلازیف را منعکس‌کننده نظر رسمی دولت خود ندانسته‌اند.

اظهارات سرگئی گلازیف در حالی انتشار می‌یابد که ولادیمیر پوتین اخیرا از تماس با رئیس‌جمهوری جدید اوکراین جهت حل بحران کنونی استقبال کرده است. دولت روسیه گفته است که برای حل بحران کنونی، باید در اوکراین نظام فدرال همراه با اختیارات گسترده برای مناطق دارای اکثریت روس‌تبار برقرار شود، اما مخالفان این نظر با اشاره به انضمام «جمهوری خودگردان کریمه» به خاک روسیه، این پیشنهاد را زمینه‌ساز تجزیه اوکراین دانسته‌اند.

در خبری دیگر از اوکراین، منابع سازمان امنیت و همکاری اروپا گفته‌اند که جدایی‌طلبان مسلح شرق اوکراین چهار تن از ناظران این سازمان را که در اختیار داشتند آزاد کرده‌اند، هر چند هنوز چهار تن دیگر از گروگان‌ها آزاد نشده‌اند. افراد آزادشده از شهروندان سوئیس، ترکیه، استونی و دانمارک هستند و به‌عنوان اعضای یک هیات یکصد نفره برای بررسی اوضاع اوکراین و تلاش برای کاهش تنش در ماه آوریل به شرق اوکراین رفته بودند که شبه نظامیان طرفدار روسیه آنان را بازداشت و به جاسوسی متهم کردند.

الکساندر برودای، رئیس‌جمهوری حکومت خودخوانده «جمهوری خلق دونتسک» در شرق اوکراین گفته است که چهار عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا را به نشانه «حسن نیت» و بدون هیچ پیش‌شرط یا چشمداشتی آزاد کرده است، هر چند برخی ناظران این اقدام را ناشی از تلاش روسیه برای جلوگیری از وارد شدن فشار بیشتر از سوی غرب دانسته‌اند.

درگیری بین نیروهای دولتی و شبه‌نظامیان جدایی‌طلب که با اعزام نیروهای دولتی به مناطق تحت تصرف جدایی‌طلبان در ماه آوریل آغاز شد، هنوز ادامه دارد. مدت آتش‌بسی که بین دو طرف برقرار شده بود، تا اواخر روز جمعه پایان می‌یابد هر چند این آتش‌بس هم از وقوع درگیری ممانعت نکرده است و گفته می‌شود تاکنون بیش از چهارصد کشته برجای گذاشته است. روسیه اقدام نظامی دولت اوکراین علیه جدایی‌طلبان را محکوم دانسته و با تاکید برلزوم دادن امتیازاتی به مناطق شرقی اوکراین، اعزام نفرات ارتش روسیه و ارسال کمک نظامی به جدایی‌طلبان را تکذیب کرده است.